Premjers pagaidām Bordāna demisiju neprasīs (86)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība») pagaidām vēl neatbrīvos no amata tieslietu ministru Jāni Bordānu un veidos koalīcijas darba grupu, kas izvērtēs Bordāna iesāktās reformas, tostarp maksātnespējas jomā, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja premjers.

Papildināts viss teksts

Dombrovskis pēc tikšanās ar nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) žurnālistiem sacīja, ka ir spēkā koalīcijas līgums, kas paredz, ka Tieslietu ministrija (TM) ir nacionālās apvienības pārziņā. «Šo uzstādījumu esmu gatavs respektēt, bet tajā pašā laikā ir svarīgi redzēt to, kādā veidā tiek nodrošināta ministra pieteikto reformu virzība,» norādīja premjers.

Nolemts izveidot koalīcijas darba grupu, kurā Bordāns prezentēs reformu piedāvājumu, lai maksimāli ātrā laikā varētu lemt par šo izmaiņu virzību.

Premjers, taujāts, vai pēc vienošanās par reformu īstenošanu pieprasīs Bordāna demisiju, skaidroja, ka nevar atbildēt uz «konkrēto tehnisko jautājumu», bet uzsvēra, ka šādā gadījumā būs gatavs nodrošināt koalīcijas līguma izpildi.

Konkrētus termiņus nesauc

Dombrovskis arī nenosauca konkrētus termiņus, cik ilgi tieslietu ministrs varēs palikt amatā, taču vienoties par reformām vajag «pietiekami saprātīgā laika nogrieznī, te nav runa par daudziem mēnešiem», jo tiek saprasts arī nacionālās apvienības uzstādījums.

Premjers arī esot uzdevis jautājumu, cik ilgā laikā likuma izmaiņas varētu virzīties vismaz līdz izskatīšanai valdībā. Tas varētu notikt aptuveni mēneša laikā, kad arī būs iespēja pārliecināties, ka reformas tiks īstenotas, un tad varēs risināt jautājumu arī par tieslietu ministru.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars savukārt uzsvēra, ka VL-TB/LNNK interpretācija par šo sarunu ir citādāka. Politiķis uzsvēra, ka atbilstoši koalīcijas līgumam nacionālā apvienība ir uzņēmusies atbildību par tieslietu un kultūras jomu. Savukārt patlaban valdības vadītājs nav gatavs nodrošināt šo pārstāvniecību, bet vien piedāvā par to diskutēt pēc laika.

Dzintars pauda - solījums, ka varbūt pēc nedēļas, varbūt pēc mēneša, varbūt pēc diviem partneri atgriezīsies pie koalīcijas līguma ievērošanas, nav tā atbilde, kas var apmierināt nacionālo apvienību. Tomēr VL-TB/LNNK respektē premjera izvēli, uzņemties atbildību par to, kas notiek TM, par tieslietu ministra darbību, jo nacionālā apvienība no tā norobežojas, sacīja Dzintars.

Nacionālās apvienības līderis norādīja, ka

premjers nostāda VL-TB/LNNK «nepaskaužamā situācijā, liekot atbalstīt reformas, kuras vēl nav formulētas un kuras neviens nav redzējis».

Bordāns bija ministrs pietiekami ilgu laiku, lai sagatavotu likumprojektu, un tad arī var notiks diskusija par konkrētiem priekšlikumiem.

Koalīcijas līgums un pamati, uz kuriem veidota šī valdība, pašlaik nav spēkā, uzsvēra Dzintars. Viņš sacīja, ka nacionālā apvienība pārstāvniecību valdībā turpinās ar kultūras ministri.

Rosināt Saeimas balsojumu par neuzticības izteikšanu Bordānam nacionālā apvienība neplāno.

Nacionālā apvienība pilnībā piekritusi līdzdarboties darba grupā par tieslietu jomas reformām, kā arī deleģēt darbam tajā savu pārstāvi. Premjers arī sacīja - nacionālās apvienības iepriekš paustais, ka lēmums atsaukt Bordānu nav saistīts ar viņa pieteiktajām reformām, liek cerēt, ka nevajadzētu būt problēmām ar atbalstu plānotajām likumu izmaiņām.

Iespēja ministram pabeigt šos darbus ļautu noņemt aizdomu ēnu par to, ka tieši Bordāna pieteiktās reformas ir cēlonis steidzamais VL-TB/LNNK rīcībai,

uzskata Dombrovskis.

Savukārt Dzintars pauda, ka tieši «uzturēšanās atļauju tirdzniecības ierobežošanas pretinieki, kas solījuši nacionālo apvienību izstumt no valdības», sākuši publiskajā telpā šo kampaņu, cenšoties jebkuru VL-TB/LNNK darbību pamatot kā «mistisku administratoru mafijas aizstāvību».

«Mēs uzskatām, ka tā ir liela spēle, mēs redzam, cik labi finansēta ir šī uzturēšanās atļauju aizstāvības kampaņa, un nebūsim naivi, šī nauda netiek darbināta tikai nevainīgās reklāmās, ar šo naudu tiek ietekmēti politiskie procesi,» pauda nacionālā apvienības līderis.

Gan nacionālā apvienība, gan tās pārstāvji valdība vienmēr bija gatavi diskutēt par maksātnespējas jautājuma sakārtošanu, apgalvoja Dzintars.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK 1.novembrī vērsās pie Ministru prezidenta, informējot par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt tieslietu ministru Jāni Bordānu, jo partijas «Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (TB/LNNK) 1.novembra valdes sēdē tika pieņemts lēmums izslēgt Bordānu no partijas.

Nacionālajai apvienībai prasot atsaukt Bordānu, viņam pašam būtu jāpiekrīt to darīt vai arī Dombrovskim būtu formāli jāpieprasa viņa demisija. Nacionālā apvienība neplānoja rosināt Saeimas balsojumu par neuzticības izteikšanu tieslietu ministram.

Šodien tika sarīkotas politiskās konsultācijas saistībā ar nacionālās apvienības lēmumu atsaukt no amata Bordānu. Premjers šodien tikās gan ar Bordānu, gan ar nacionālo apvienību un tās tieslietu ministra kandidāti Baibu Broku. Bordāns pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem sacīja, ka valdības vadītājam šodien ir iespēja izdarīt vēsturisko izšķiršanos, vai mēs turpinām tiesiskuma reformas vai arī paliekam tajā pašā tvanā, kas ir diezgan ilgus gadus bijis šajā valstī.

Komentāri (86)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu