Lai izprastu, kā rodas pārtikas atkritumi Latvijā, biedrība «homo ecos:» kopā ar komunikāciju aģentūru «Airport» un portālu Draugiem.lv oktobrī veica iedzīvotāju aptauju*. Rezultāti rāda, ka 30,6% aptaujāto izmet pārtiku vismaz reizi nedēļā, savukārt 53% cilvēku izmet pārtiku vismaz reizi mēnesī.
salīdzinoši bieži tiek izmesti arī dārzeņi, augļi un piena produkti.
Sociālantropoloģe Agnese Bankovska, kas specializējusies ikdienas ēdienu prakses pētīšanā, aptaujas datus komentē šādi: «Visbiežāk mēs sevi neidentificējam ar konkrētajām «bīstamajām» pārtikas atkritumu darbībām. Informācija par globāliem draudiem – miljoniem tonnu ēdiena, kas tiek izmestas atkritumos ik gadu, neatbilst mūsu ikdienas dzīves mērogam. Reti kurš uzskatīs, ka viņa pāris neapēstie aizvakardienas kartupeļi, iesāktā, apkaltusī salātu bunte un trīs dienas ledusskapī nostāvējusi zupa ir uzskatāmi par nopietniem pārtikas atkritumiem. Visdrīzāk tie vienkārši tiek uztverti kā veci un vairs nebaudāmi ēdieni, kuri ērtības labad nonāk miskastē.»
Kampaņas ietvaros līdz pat 2. decembrim norisināsies sociāls eksperiments, kura dalībnieki analizēs, cik daudz ēdiena viņi izmet atkritumos, kāpēc tas notiek un ko var darīt, lai pārtikas atkritumu daudzumu samazinātu.