Saeima kultūras ministres amatā apstiprina Melbārdi (81)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien kultūras ministres amatā apstiprināja līdzšinējo Latvijas Nacionālā kultūras centra direktori Daci Melbārdi, kuru ministres amatam izvirzīja nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Par Melbārdes apstiprināšanu amatā balsoja 61 deputāts.

Pievienota. 2.-3. rindkopa

Tie pārstāv gan koalīcijas politiskos spēkus, gan opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību. Savukārt pret Melbārdes apstiprināšanu amatā bija 29 politiskās apvienības «Saskaņas centrs» deputāti, bet parlamentārietis Kārlis Seržants (ZZS) balsojumā nepiedalījās.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), uzrunājot Saeimu pirms balsojuma, pauda, ka Melbārde ir nozares profesionāle ar lielu pieredzi Latvijā, kā arī ir guvusi starptautisko atzinību. Valdības vadītājs uzskata, ka Melbārde sekmīgi tiks galā ar kultūras ministres pienākumiem, un darāmā nozarē esot daudz.

Nozare atbalstīja izvirzīto kandidāti

Līdz šim ilgāk nekā mēnesi kultūras ministra pienākumus pildīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK), jo nacionālā apvienība nelēma par jauna ministra kandidāta izvirzīšanu, kamēr nebija skaidrības par šā politiskā spēka prioritāšu īstenošanu nākamā gada budžeta kontekstā. Pēc tam, kad valdošā koalīcija panāca kompromisu termiņuzturēšanās atļauju jautājumā, nacionālā apvienība nosauca savu kandidātu kultūras ministra amatam.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars iepriekš skaidroja, ka,

lemjot par Melbārdes virzīšanu šim amatam, būtisks apstāklis bija Kultūras alianses atbalsts šai kandidatūrai,

kā arī Melbārdes līdzšinējā pieredze kultūras jomā, tātad ir pārliecība par profesionalitāti un spēju pildīt šos pienākumus. Tāpat Melbārdei un nacionālajai apvienībai esot līdzīga vērtību sistēma, tātad būs iespējams strādāt komandā.

Melbārde ieguvusi maģistra grādu sabiedrības vadībā Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, kā arī mākslas maģistra grādu Kultūras akadēmijā kultūras teorijas, administrācijas un vēstures specialitātē.

Melbārde līdz 2009.gadam strādāja Kultūras ministrijā par valsts sekretāra vietnieci kultūrpolitikas jautājumos. Par veiksmīgu darbu valsts kultūrpolitikas vadlīniju izstrādē Melbārde 2005.gadā saņēma Spīdolas balvu.

Vēlāk Melbārde kļuva par Britu padomes pārstāvniecības Latvijā vadītāju, bet 2011.gada pavasarī Kultūras ministrija viņu apstiprināja par Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktori.

Melbārde ir bijusi arī Dziesmu un deju svētku un Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku māksliniecisko padomju locekle un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre. Melbārdes vadībā trīs Baltijas valstis izstrādāja Dziesmu un deju svētku tradīcijas pieteikumu UNESCO cilvēces mutvārdu un nemateriālā mantojuma meistardarba statusa iegūšanai.

Melbārde kultūras nozarē par būtiskākajiem jautājumiem, kas būtu jārisina, uzskata kultūras nozarē strādājošo cilvēku atalgojumu, kā arī Valsts kultūrkapitāla fonda finansējuma palielināšanu.

Nav apvienības biedre

Patlaban Melbārde nav nacionālās apvienības biedre. Tomēr ar viņu esot vienprātība par to, ka «normālā sadarbības forma» starp partiju un tās virzīto ministri ir aktīva darbība partijā, iepriekš pauda Dzintars. Viņš norādīja, ka nacionālā apvienība drīzumā pārtaps par vienotu partiju, proti, decembrī plānots partijas kongress, un tad atliks vien formalitātes. Kad tas notiks, tad potenciālā ministre arī varētu oficiāli kļūt par VL-TB/LNNK biedri. Melbārde apliecinājusi, ka kļūs par nacionālās apvienības biedri un startēs tās sarakstā 12. Saeimas vēlēšanās.

Jau ziņots, ka pēc skaļajiem skandāliem ar Latvijas Nacionālās operas vadības nomaiņu premjers pieprasīja kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisiju un aicināja nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu.

Jaunās kultūras ministres biroju vadīs Vita Cīrule

Jaunās kultūras ministres Daces Melbārdes biroju turpmāk vadīs Vita Cīrule, kura vadīja arī vairāku iepriekšējo kultūras ministru birojus.

Melbārde žurnālistiem sacīja, ka, izvēloties biroja darbiniekus, būtiska bija viņu profesionalitāte un pieredze. Tāpat kultūras ministrei esot svarīga sasaiste ar nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK), lai sadarbība ar partiju «būtu produktīva un cieša».

Cīrule bija ilggadējā iepriekšējo ministru biroju vadītāja un ir ļoti augsti novērtēta nozarē, uzsvēra Melbārde. Līdz šim kultūras ministres biroju vadīja Ināra Parādniece, kas ir Saeimas deputāta Imanta Parādnieka māte. Savukārt Melbārdes preses sekretāre būs Dagnija Grīnfelde, kura iepriekš darbojusies arī Jaunajā Rīgas teātrī.

Melbārde arī norādīja, ka viņas virzīšana kultūras ministres amatam noritēja ļoti ātri, līdz ar to ministres biroja komanda pilnībā vēl nav nokomplektēta. Tāpat vēl tiks diskutēts par parlamentārā sekretāra amatu, bet patlaban šos pienākumus turpinās pildīt deputāte Inese Laizāne (VL-TB/LNNK).

Komentāri (81)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu