Iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ pašvaldību pakalpojumi sadārdzinās (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairumā Latvijas pašvaldību rūk iedzīvotāju skaits, un tas sadārdzina pašvaldības pakalpojumu izmaksas palikušajiem iedzīvotājiem.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem četru gadu laikā Rīga zaudējusi 25 000 deklarēto iedzīvotāju, biznesa portāla «Nozare.lv» rīkotajā diskusijā informēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR).

«Šādā veidā turpinot, Rīga nevar visus izdevumus nosegt,» teica Ameriks, skaidrojot, ka ir jāuztur sabiedriskais transports, jānodrošina pašvaldības pakalpojumu sniegšana. Piemēram, «Rīgas ūdens» cauruļu diametrs ir rēķināts miljonu pilsētai, un tajās ir jāuztur spiediens. Taču klientu skaits Rīgā samazinās, līdz ar to pakalpojuma pašizmaksa aug. Ja Rīgā trūkst iedzīvotāju, kas patērē šo pakalpojumu, tad klientu skaitam, kas paliek Rīgā, jāuztur visa Rīgas ūdens un kanalizācijas infrastruktūra. «Pusmiljonam iedzīvotāju būs jāuztur miljonam paredzētas ūdens sistēmas,» teica pašvaldības deputāts.

Ar šādu problēmu saskaras arī mazās pašvaldības. «Pašvaldības vairs nespēj pavilkt ūdenssaimniecības. Aucē arī ir iedzīvotāju skaita kritums,» sacīja Auces novada domes priekšsēdētājs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēža vietnieks Gints Kaminskis (LZS). Viņš atzina, ka Latvijā nav daudz vietu, kur dzīvojošo skaits augtu.

Jau ziņots, ka Rīgas dome iecerējusi mudināt galvaspilsētā strādājošas personas deklarēt savu dzīvesvietu Rīgā, piešķirot ievērojamas galvaspilsētas sabiedriskā transporta biļešu atlaides Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Ameriks atzīmēja, ka arī citas pašvaldības domā par iespēju piesaistīt iedzīvotājus, piemēram, Jūrmala ieviesa nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi pašvaldībā deklarētajiem. Neiegūtos nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumus pašvaldība kompensē caur iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, skaidroja Ameriks.

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Māris Kučinskis atzina, ka jebkura pašvaldība domā, kā piesaistīt iedzīvotājus. «Pašvaldība pati var izvēlēties, vai tā dotē iedzīvotājus vai remontē ielas. Tā ir pašvaldību izvēle, ko ik pēc četriem gadiem vēlētāji novērtē,» rezumēja Kučinskis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu