Ogres slimnīcas lepnais auto - humānās palīdzības piegādēm

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ogres slimnīca nesaskata pārkāpumus saistībā ar jaunās automašīnas iepirkumu un uzsver, ka tā domāta ārzemju braucieniem pēc humānās palīdzības. Tikmēr Veselības ministrija (VM) kritizē Ogres slimnīcu par nesaimnieciskumu un norāda, ka šāds iepirkums ir pretrunā ar slimnīcas pausto nostāju, prasot papildu līdzekļus neatliekamajai palīdzībai.

Ogres slimnīcas galvenais ārsts Jānis Trops, kurš organizējis plašu rezonansi izraisījušo automašīnas iepirkumu, aģentūrai BNS norādīja, ka par 17,6 tūkstošiem latu iegādātais "Opel Insignia" tiks izmantots slimnīcas vadības braucieniem uz Vāciju, Austriju un Holandi, lai sagādātu inventāru slimnīcas vajadzībām, kas ar sadarbības partneru palīdzību nonāk slimnīcā humānās palīdzības veidā.

"Pēdējo piecu gadu laikā tas mums ļāvis ieekonomēt aptuveni 600 tūkstošus latu," sacīja Trops.

Ārzemju braucieniem, kuros slimnīcas vadība ar šoferiem dodas atlasīt humānās palīdzības kravas, esot nepieciešams drošs auto, un lēmums par jaunas automašīnas iegādi briedis jau ilgāku laiku, jo iepriekšējā spēkrata "Opel Vectra" ekspluatācija vien gadā izmaksājusi aptuveni 1500 latu. Tiesa, ar pašu jauno auto kravas nevedīšot – tam tiks izmantota kravas mašīna.

Trops noliedza, ka iepirkuma specifikācija izstrādāta vienam konkrētam auto modelim, kā to novērtējuši vairāki auto eksperti, – tā esot ņemta no iepriekšējā iepirkuma un "Auto Bild" aprakstiem, bet slimnīcas vadībai noteikti neesot bijis padomā pirkt tieši "Opel Insignia".

"Es brīnos, kāpēc citi nepieteicās," uzsvēra ārsts.

Uz jautājumu par specifikācijā iekļautajām smalkajām prasībām, piemēram, hromētiem rokturiem, Trops atbildēja: "Ļoti eleganti, kāpēc ne? Daudzām mašīnām tagad tādi ir. Ir divu veidu rokturi - krāsoti un hromēti, mēs gribējām hromētus. Nesaredzu tur nekādas problēmas."

Veselības ministrija gan uzskata, ka Ogres slimnīcas automašīnas iepirkums ir pretrunā ar slimnīcas nesen pausto nostāju, pieprasot papildu līdzekļus neatliekamās palīdzības nodrošināšanai, aģentūrai BNS pastāstīja Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders.

"Ministrs ir paudis, ka šāds iepirkums ir visai lielā pretrunā ar situāciju, kādu Ogres slimnīcas vadība demonstrēja laikā, kad prasīja papildu līdzekļus neatliekamās palīdzības nodrošināšanai.. Šis piemērs skaidri parāda situāciju, kāda ir atsevišķās slimnīcās, kur vienu dienu tiek tracināta sabiedrība, ka nevar nodrošināt neatliekamo palīdzību, jo nav līdzekļu, bet paiet pāris dienu un notiek šāds arī no konkurences viedokļa apšaubāms iepirkums," norādīja Šneiders.

Turpretī Trops nekādu pretrunu nesaskata – mašīna tikšot pirkta no naudas, ko slimnīca ietaupa, saņemot humāno palīdzību. Tikmēr slimnīca joprojām neesot saņēmusi 85 tūkstošus latu neatliekamās palīdzības nodrošināšanai līdz gada beigām, ko valdība septembra beigās nolēma piešķirt lokālajām slimnīcām.

Lai gan VM par Ogres slimnīcas iepirkumu ir kritiska, ministrija atzīst, ka konkrētajā gadījumā situāciju ietekmēt nevar, jo Ogres slimnīca ir pašvaldības kapitālsabiedrība un ar saviem līdzekļiem tiesīga rīkoties atbilstoši vadības ieskatiem. Slimnīcas darbību var ietekmēt pašvaldība, nevis valsts.

Ogres novada pašvaldības priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs aģentūrai BNS paskaidroja, ka slimnīcas kapitāldaļu turētāji – Ikšķiles, Ogres, Ķeguma un Lielvārdes novada pašvaldība – ir izskatījuši šo jautājumu un secinājuši, ka slimnīcai šis transports bija nepieciešams, un neredz iepirkumā nekādus ētisku normu pārkāpumus.

"Ogres rajona slimnīca strādā saimnieciski un efektīvi, tai nav parādu, tieši pretēji – no Veselības ministrijas slimnīca vēl nav saņēmusi apmēram 200 000 latu par ārstēšanas pakalpojumu sniegšanu," teica Bartkevičs.

Veselības ministrija tikmēr par efektīvu saimniekošanu pauž šaubas un vēlas lielāku kontroli pār ārpus Rīgas esošo slimnīcu budžetiem. Tādēļ jau no nākamā gada visām reģionālajām slimnīcām, bet laika gaitā arī lokālajām slimnīcām tiks piemērota vienota budžeta plānošana un pārskatu formas, lai varētu salīdzināt, kur ārstniecības iestādes var ietaupīt un rīkoties racionālāk ar to rīcībā esošajiem finanšu līdzekļiem.

"Tas nodrošinātu iespēju rūpīgāk sekot līdzi slimnīcu finanšu situācijai un nevarētu rasties pārsteigumi, ka, tuvojoties gada beigām, izrādās, ka nepietiek finansējuma pacientu aprūpei," sacīja Šneiders.

LNT raidījums "Top 10" svētdien vēstīja, ka Ogres slimnīca šaubīgā vieglās automašīnas iepirkuma konkursā par 19,7 tūkstošiem latu iegādājusies "Opel Insignia" automašīnu – tieši tādu, kā, paužot aizdomas, ka konkursa nosacījumi paredzēti vienam pretendentam, prognozēja auto eksperti un Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) pārstāvji.

IUB atzīst – lai gan konkursa rīkotāji aicināti mainīt pasūtījuma specifikāciju, birojs šajā situācijā ir bezspēcīgs un nevar atcelt konkursa rezultātus, jo iepirkums veikts zem 20 tūkstošiem latu, par ko sūdzības neizskata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu