Kad atbrīvos Nigērijā nolaupīto Latvijas pārstāvi?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagaidām nav zināms, kad uz brīvām kājām varētu tikt Latvijas valstspiederīgais, kurš atradās uz tankkuģa, ko pagājušajā sestdienā Atlantijas okeānā netālu no Lagosas nolaupīja Nigērijas pirāti. Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Sīlis portālam TVNET sacīja, ka atbildīgie dienesti joprojām turpina darbu. Esot grūti prognozēt, kad šo cilvēku atbrīvos.

Pievienots kuģa īpašnieku komentārs

Viņš teica, ka ar šo gadījumu strādā Drošības policija (DP) un tās sadarbības dienesti ārvalstīs.

Savukārt ĀM iesaistīsies, tiklīdz būs vajadzīga kāda konsulārā palīdzība. Patlaban situācija neprasot ārkārtas rīcību. Tādēļ arī nav sasaukts krīzes centrs. Pēc Sīļa teiktā,

par notikušo ir informēta Latvijas valstspiederīgā ģimene.

ĀM acīs neesot nozīmes, vai uz kuģa esošais Latvijas valstspiederīgais ir sieviete vai vīrietis.

Savukārt DP portālam TVNET informēja, ka 10.oktobrī DP sadarbībā ar Latvijas Jūras administrāciju ieguva informāciju par kuģa "Cape Bird" nolaupīšanas faktu Gvinejas līci, uz kura, iespējams, atrodas Latvijas valsts piederīgais. DP veica informācijas pārbaudi un pēc tās apstiprināšanās informēja ĀM, kā arī Satversmes aizsardzības biroju, Militārās izlūkošanas un drošības dienestu, Aizsardzības ministriju un Satiksmes ministriju.

DP ir nodibinājusi kontaktus ar nolaupītā kuģa kompānijas pārstāvjiem un vienojusies par turpmāko sadarbību. Kuģis pieder Vācijā reģistrētai kuģa kompānijai. DP iegūtā informācija liecina, ka pēc kuģa sagrābšanas apkalpe ir informējusi kuģa kompāniju, ka

uzbrukumā apkalpes locekļi nav cietuši un viņu veselībai un dzīvībai briesmas nedraud.

Ar nolaupītās personas piederīgajiem kontaktus uztur kuģa kompānijas pārstāvji. DP savas kompetences ietvaros īsteno pasākumus, lai nepieciešamības gadījumā varētu aktīvi veicināt mūsu valsts piederīgā ātrāku atbrīvošanu.

Kuģa īpašnieki cer tuvākajās dienās atbrīvot kuģi

Nigērijas piekrastē pirātu nolaupītā tankkuģa "Cape Bird" īpašnieki cer tuvākās nedēļas laikā panākt kuģa atbrīvošanu, vēsta Krievijas mediji.

Ar nolaupītājiem tiek risinātas sarunas un pašlaik tas dreifē jūrā. Tiek lemts uz kādu ostu tas dosies, lai nodotu kravu. Kompānija cer, ka tuvākajās piecās dienās tiks atrisināts jautājums par kuģa apkalpes atbrīvošanu.

2003.gadā būvētā tankkuģa kravā ir 30 000 tonnu naftas.

Bīstamas vietas

DP veiktā informācijas analīze liecina, ka pēdējos gados Gvinejas līcis tirdzniecības kuģiem kļūst arvien bīstamāks un uzbrukumu skaits katru gadu turpina pieaugt. Šie uzbrukumi galvenokārt saistīti ar pārvadātās kravas laupīšanu, nevis ķīlnieku sagrābšanu nolūkā iegūt izpirkuma maksu. DP un Latvijas Jūras administrācija rekomendē Latvijas karoga kuģiem, kuri tuvākajā laikā plāno kuģot Gvinejas līci, ievērot maksimālus drošības pasākumus, lai minimizētu kuģu nolaupīšanas riskus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu