ST tiesneši piekrīt kriminālvajāšanas sākšanai pret Muižnieci

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Satversmes tiesas (ST) tiesneši pirmdien piekrita kriminālvajāšanas sākšanai pret pašlaik ST tiesneša pilnvaras apturējušo Vinetu Muižnieci, žurnālistiem pavēstīja ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Pievienots Lailas Jurcēnas teiktas 3.rindkopā un video.

To tiesneši izlēma slēgtā sēdē.

Lēmums ST jāsagatavo trīs darba dienu laikā un jānosūta Ģenerālprokuratūrai, informēja ST priekšsēdētāja palīdze Laila Jurcēna.

Saeimai par to vairs nav jālemj

Jautājumu par Satversmes tiesas (ST) tiesneša izdošanu kriminālvajāšanai izlemj vienīgi konstitucionālā tiesa ar visa tiesnešu sastāva absolūto balsu vairākumu, tādēļ jautājums par Vinetas Muižnieces izdošanu kriminālvajāšanai Saeimā nav skatāms, tā informēja ST priekšsēdētāja palīdze Laila Jurcēna.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V) iepriekš gan norādīja, ka vēl neesot redzējusi šī ST lēmuma motivāciju, tādēļ vēl nevarot spriest, vai par šo lietu Saeima varētu lemt vēl pašreizējā parlamenta darbības laikā. "Kad iepazīšos, tad arī varēs spriest. Mēģināšu tuvāko stundu laikā šo jautājumu izrunāt ar Saeimas Juridisko biroju," teica Čepāne.

ST lēmuma motivācija pagaidām nav zināma.

Muižniece aizdomas raksturo kā politiskas

Muižniece sacīja, ka ST lēmusi savas kompetences ietvaros un viņa šo lēmumu respektē. Tiesa ņēmusi vērā arī viņas tiesības uz taisnīgu tiesu. Juriste sacīja, ka gaidīs gala lēmumu, pēc kura varēs atgriezties darbā ST.

Viņa prokuratūras izvirzītās aizdomas raksturoja kā caurspīdīgas un politiskas,

paužot pārliecību, ka tad, ja pret viņu sāktā krimināllieta nonāks līdz tiesai, tad tiesa būs spējīga nošķirt politiskus lēmumus no cita veida lēmumiem.

Muižniece arī izteica cerību, ka tiks respektēts likums, kas noteic, ka nevienu personu, kas darbojas politikā, nevar sodīt ne par balsošanu, ne par, amatu pildot, izteiktām domām.

Norādot uz to, ka šodien ST tiesneši jautājumu par viņas izdošanu skatījuši slēgtā sēdē, un to, ka ar prokuratūras materiāliem var iepazīties tikai to adresāti, viņa atturējās izteikties par šodien viņai ST sēdē uzdoto jautājumu loku un kriminālprocesa būtību

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra lūdza izdot kriminālvajāšanai bijušo 9.Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju un pašlaik Satversmes tiesas tiesneša pilnvaras apturējušo Vinetu Muižnieci par dienesta viltojumu.

Ņemot vērā tiesneša kriminālprocesuālo imunitāti, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers procesa virzītāja ierosinājumu par piekrišanas došanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Muižnieci nosūtījis Valsts prezidentam Andrim Bērziņam virzīšanai izskatīšanai pēc piekritības Saeimā atbilstoši Saeimas Kārtības rullī noteiktajai kārtībai.

Ierosinājums nosūtīts arī Satversmes tiesas priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim.

Muižnieces pilnvaras apturētas

Jūnijā Satversmes tiesas tiesneši akceptēja Muižnieces lūgumu apturēt viņas pilnvaras uz Ģenerālprokuratūras sāktā kriminālprocesa izmeklēšanas laiku.

Satversmes tiesas likums noteic, ka kriminālvajāšanas sākšana pret Satversmes tiesas tiesnesi nav pieļaujama bez ST piekrišanas. Šāda lēmuma pieņemšanai nepieciešams visa tiesnešu sastāva absolūtais balsu vairākums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu