ZRP un "Vienotība" nespēj vienoties par divām lietām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zatlera reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" eksperti, kas darbojas tiesiskuma un politiskās reformas darba grupā, šodien panākuši vienošanos gandrīz visos jautājumos, tomēr neatrisinātas palikušas domstarpības par tautas vēlēta prezidenta ins6titūcijas ieviešanu un automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, to pēc ekspertu grupas sanāksmes pastāstīja "Vienotības" politiķis Edvards Smiltēns.

Savukārt ekspertu grupā, kas apsprieda izglītības jautājumus, ZRP un "Vienotības" pārstāvji šodien lielākoties vienojušies par reformām izglītības jomā un šo reformu sasniegšanas ceļiem, bet neatrisināts palicis jautājums par finansējuma modeli augstākajā izglītībā, pastāstīja "Vienotības" politiķis Kārlis Šadurskis.

"Mums ir dažādi skatījumi par to, kā organizējama finanšu plūsma, lai nodrošinātu kvalitātes celšanu augstskolās," teica Šadurskis. Viņš atzina, ka kopumā ir sasniegts labs pamats turpmākajam darbam un ar panāktajiem rezultātiem rīt tiks iepazīstināts Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Kā astāstīja "Vienotības" līdere Solvita Ābotiņa, vakar ekonomikas un finanšu jautājumu blokā sarunas noritējušas diezgan konstruktīvi un panākts progress nodokļu jautājumos. Tieslietu un drošības blokā panākta vienošanās ārlietu, aizsardzības un iekšlietu jautājumos, kopsaucēji atrasti arī vairākos tieslietu jautājumos.

ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs atzina, ka darbs bijis produktīvs un abas puses apmainījušās dažādiem viedokļiem. "Ejam visām programmām cauri pa punktiem, un to ir simtiem. Bet esam vienojušies, ka par sarunāto vispirms informēsim savas valdes un frakcijas," teica Sprūdžs.

ZRP un "Vienotība" uzskatot, ka svarīgākās jomas, kurās prioritāri jāvienojas par kopīgu pozīciju, ir ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes plāns, eiro ieviešana 2014.gadā, politiskā reforma, tostarp tiesiskuma stiprināšana, nodokļu politika, izglītības sistēmas reforma, nacionālās identitātes un saliedētas sabiedrības politika, valsts uzņēmumu pārvaldes modeļa reforma un industriālā politika.

Kā ziņots, kopš 18.septembra starp Saeimā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem notiek konsultācijas par koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība", kas plāno turpināt sarunas ar trešajiem iespējamiem partneriem - SC un nacionālo apvienību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu