Partijām par nākamo premjeru vēl aizvien atšķirīgs viedoklis

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nākamās koalīcijas veidošanā iesaistītajām partijām par nākamo premjeru vēl aizvien ir atšķirīgs redzējums.

ZRP grib Sprūdžu premjera amatā

Latvijas Radio diskusijā otrdien "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa par labāko premjera amata kandidātu nosauca pašreizējo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski. Viņam par labu sliecas arī Nacionālā apvienība. Tikmēr Zatlera Reformu partija (ZRP) aizvien kategoriskāk uzstāj uz savu izvirzīto premjera amata kandidātu Edmundu Sprūdžu, bet "Saskaņas centra" (SC) viens no premjera amata kandidātiem Jānis Urbanovičs konkrētu uzvārdu nenosauca.

Āboltiņa uzsvēra – ir ļoti svarīgi, kurš būs nākamais premjers, jo, definējot valsts attīstību un nepieciešamās reformas, liela nozīme būs, lai valdību vada pieredzējis politiķis ar dažādām pilnvarām un komandu, kam uzticēties.

"Mūsuprāt, Dombrovskis ir iekarojis ne tikai starptautisku autoritāti, bet ar to darījis daudz laba Latvijai, lai investori uz mums atkal skatītos kā uz normālu valsti.

Savukārt vēlēšanu rezultāts labi parāda arī viņa politisko autoritāti," teica Āboltiņa un piebilda, ka par to "Vienotība" centīsies pārliecināt gan Valsts prezidentu, gan arī pārējās koalīcijas veidošanā iesaistītās partijas, lai arī tās ir izvirzījušas savus kandidātus uz valdības vadītāja posteni.

Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš, paužot personīgo viedokli, atzina, ka Dombrovskis "ir strādājis labi, lai arī var diskutēt par veidiem". Tomēr tieši pašreizējā premjera vadībā ir parādījušies signāli par Latvijas iziešanu no ekonomiskās krīzes. Ņemot vērā gaidāmos izaicinājumus nākotnē, Nacionālā apvienība valsts interešu vārdā varētu nosliekties par labu Dombrovskim, lai arī partija ir izvirzījusi savu premjera amata kandidātu.

Urbanovičs pieļauj konkursu

Urbanovičs uzsvēra, ka par amatiem nav runāts ne ar vienu, lai arī ir izskanējušas dažādas versijas. Viņš norādīja, ka būtu svarīgi, lai valdību vada cilvēks, kurš spēj savākt ap sevi komandu.

Pēc Urbanoviča teiktā, visi ministri varētu būt bezpartejiski un kandidātus uz šiem posteņiem varētu izraudzīties "gandrīz vai konkursa kārtībā".

"Tas ir mūsu nosacījums, ka viņam [premjeram] deklarācijā jāieliek lielākas pilnvaras un tiesības komandēt ne tikai caur koalīciju vai partijām, bet arī savus ministrus vadīt pa tiešo un daudz brīvāk," sacīja Urbanovičs.

Savukārt ZRP vadītājs Valdis Zalters pauda, ka šajās vēlēšanās katrai partijai atšķirībā no iepriekšējām ir savs premjera amata kandidāts un esot tikai labi, ka viņi ir dažādi. ZRP aizvien stingri uzstāj uz savu izvirzīto premjera amata kandidātu Sprūdžu.

Gaidīs, ko teiks Bērziņš

"Pagaidām diezgan kategoriski uz to uzstājam," paziņoja Zatlers.

Viņš atzina, ka arī Valsts prezidents savu Satversmē noteikto pilnvaru ietvaros noteikti nospēlēs savu lomu gan premjera izvēles, gan valdības veidošanas procesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu