CVK: balsis ZRP kandidātiem Kurzemē mainās pēc pārskaitīšanas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Balsu samērs starp diviem Zatlera Reformu partijas (ZRP) deputātu kandidātiem Kurzemes vēlēšanu apgabalā Loretu Skabursku un Edmundu Demiteru mainījās pēc tam, kad vienā no Saldus novada vēlēšanu iecirkņiem pārbaudītas vēlēšanu zīmes. Par to pavēstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa.

Balsis pārskaitītas pēc Saldus novada vēlēšanu komisijas lūguma, jo bija saņemta informācija par kļūdainu svītrojumu skaitu.

"Vēlēšanu iecirkņa komisija pie kandidātu svītrojumiem kļūdaini pieskaitījusi atzīmes "mīnus" rombiņos, lai gan Saeimas vēlēšanu likums un Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcija noteic, ka par svītrojumiem uzskatāmas tikai tās atzīmes, kur kandidāta vārds vai uzvārds ir ticis svītrots," paskaidroja Bērziņa.

Tā kā atkārtotajā balsu skaitīšanā šā iecirkņa vēlēšanu zīmes tika skaitītas elektroniski, izmantojot zīmju skenēšanu, tad Centrālajai vēlēšanu komisijai bija iespējams pārbaudīt to, vai vēlēšanu iecirkņa komisija visas atzīmes ir pieskaitījusi korekti, ievērojot spēkā esošos balsu skaitīšanas nosacījumus.

Šāda pārbaude CVK notikusi pagājušajā piektdienā, piedaloties arī Skaburskai, kura lūdza CVK noskaidrot situāciju. "Pārbaudē tika gūta pārliecība, ka visas atzīmes ir saskaitītas pareizi," apliecināja Bērziņa.

Līdz ar to 11.Saeimā iekļūst Demiters, nevis Skaburska, abiem ir vienāds punktu skaits, taču deputāta krēslu iegūst tas, kurš partijas sarakstā bija ar augstāku numuru.

Skaburskai vairs neesot jautājumu, kāpēc mainījās balsu samērs no sākotnēji paziņotā un pēc tam precizētā. Taču Skabursku interesēja izlases veidā iepazīties ar vēl kāda Kurzemes vēlēšanu apgabala iecirkņa balsu skaitīšanas rezultātiem, ko ir fiksējusi elektroniskā balsu skaitīšanas sistēma. Tādēļ CVK deputāta kandidātei otrdien šādu iespēju arī nodrošinās, jo komisija vēlas, lai viņa gūtu pilnīgu pārliecību, ka vēlēšanu rezultāti ir saskaitīti korekti un atbilstoši spēkā esošajiem nosacījumiem.

Jau vēstīts, ka ZRP Kurzemes apgabalā diviem kandidātiem ir vienāds punktu skaits un aiz svītras palikusī kandidāte Skaburska lūdza CVK izskaidrot situāciju un pārskaitīt balsis.

Sākotnēji CVK mājaslapā publicētā informācija liecināja, ka Rīgas domes Administratīvās komisijas juriste Skaburska par trijiem punktiem apsteidz uzņēmēju un Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības valdes priekšsēdētāju Demiteru, līdz ar to Skaburska, pēc provizoriskajiem rezultātiem, bija iekļuvusi Saeimā, taču Demiters palicis aiz svītras.

Taču pāris dienu vēlāk publicētā informācija liecināja, ka abiem kandidātiem ir vienāds punktu skaits, proti, 32 874, un atbilstoši likumam priekšroka ir tam kandidātam, kurš partijas sarakstā bijis ar augstāku numuru. Demiters ZRP Kurzemes apgabalā startēja ar trešo, bet Skaburska * ar sešpadsmito numuru, līdz ar to Saeimā ticis Demiters.

Skaburska lūdza CVK izskaidrot, kādēļ punkti mainījušies un vienu dienu viņa parlamentā ir iekļuvusi, bet otru * nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu