ZZS gatava darbam opozīcijā, pieļauj arī pretēju scenāriju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir gatava darbam opozīcijā, taču pieļauj arī tās nonākšanu koalīcijā, pirmdien pēc tikšanās ar "Saskaņas centra" (SC) vadību teica ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

"Paskatīsimies. Pirmām kārtām šim kodolam, kas ir izveidojies, Zatlera Reformu partijai un "Vienotībai", jātiek skaidrībā, ko tad viņi īsti grib. Es domāju, ka viņiem vajag saņemt drosmi un pateikt, kādu valdību viņi vēlas. Pagaidīsim, kāds tas skatījums būs," viņš vērtēja un piebilda, ka ZZS pašlaik ir gatava darbam opozīcijā

Brigmanis arī sacīja, ka daudz kas jaunās koalīcijas izveidē būs atkarīgs no Valsts prezidenta Andra Bērziņa redzējuma, jo viņš paudis gatavību aktīvi iesaistīties, ne vien vērtējot premjera amata kandidātus, bet arī visas valdības aprises.

ZZS frakcijas vadītājs arī minēja, ka ZZS iespējamā nonākšana opozīcijā nebūtu jāsaista ar samierināšanos, jo parlamentā ir iegūtas 13 vietas, kas ir pietiekami liels uzticības mandāts.

Savukārt SC vadītājs Nils Ušakovs norādīja, ka pēc pagājušās nedēļas, kad partiju vadība diskutējusi par partiju programmatiskajiem mērķiem, nevar izslēgt sadarbību ar ikvienu ievēlēto politisko spēku.

"Visa pagājusī nedēļa tika pavadīta, lai veidotu valdību un viss būtu balstīts tieši uz programmām un rīcības plānu. Šajā situācijā mēs nevaram pateikt nē nevienam politiskajam spēkam," pastāstīja Ušakovs un piebilda gan, ka atsevišķi Nacionālās apvienības biedru izteikumi ir pārsnieguši sarkanās līnijas un neesot pārliecības par šīs partijas spēju īstenot krīzes pasākumu plānu.

Lūgts komentēt Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas paustos pieļāvumus, ka SC patiesībā nemaz nevēlas premjera amatu, bet mērķis ir nodrošināt atsevišķu ministru vietas un valdībā iebilst premjeram, Ušakovs norādīja, ka "acīmredzot Āboltiņas kundzei šorīt bija slikts garastāvoklis, tāpēc to komentēt būtu nepareizi".

Uz jautājumu, vai SC, ja iekļūs valdībā, sadarbosies ar iespējami opozīcijā esošo ZZS, Ušakovs atbildēja, ka "būsim atvērti sadarbībai ar visiem politiskajiem spēkiem, kas ir ievēlēti jaunajā parlamentā".

Viņš pastāstīja, ka SC un ZZS pārrunājuši nākamā gada budžeta konsolidācijas pasākumus, tostarp izskanējušās bažas par izdevumu samazinājumu uz pašvaldību rēķina, tostarp par nodokļu pārdali un sociālā spilvena pasākumu samazināšanu. Pārrunāta arī lielo ostu ‒ Rīgas, Liepājas un Ventspils ‒ attīstība līdz ar jaunās valdības darba sākšanu, "lai neaizmirstu par ostu attīstību un tās nezaudētu lietuviešiem un igauņiem".

Savukārt Brigmanis atgādināja, ka ZZS, līdzīgi kā SC, pirms vēlēšanām iestājusies par pensiju laicīgu indeksāciju. "Mūsu pozīcijas nav mainījušās," viņš teica.

Jau vēstīts, ka 11.Saeimas vēlēšanās uzvarēja SC, iegūstot 31 vietu Saeimā, bet nākamās koalīcijas kodolu uzņēmušās veidot Zatlera Reformu partija (ZRP) un "Vienotība", kam kopā 11.Saeimā ir 42 vietas.

Savukārt ZZS pēc 11.Saeimas vēlēšanām ir 13 vietas. Pret sadarbību ar ZZS iestājusies ZRP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu