Situācija ar valdību - ļoti sarežģīta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kopš Saeimas ārkārtas vēlēšanām pagājusi nedēļa, taču partijas joprojām nav vienojušās par topošo koalīciju. "Vienotības" (V) līdere Solvita Āboltiņa atzīst, ka situācija patlaban ir ļoti sarežģīta.

Viņa šodien intervijā Latvijas radio apgalvoja, ka par konkrētiem amatiem un to sadali līdz šim vēl neesot runāts.

Vienlaikus izskan, ka V vēlas saglabāt premjera, finanšu ministra, kā arī labklājības ministra posteni, bet Zatlera reforma partija tīko izglītības ministra portfeli.

Pats Valdis Zatlers varētu ieņemt līdzšinējo Āboltiņas posteni - Saeimas spīkera amatu.

Pēc Āboltiņas teiktā, "Saskaņas centrs" (SC) nemaz nevēloties premjera posteni. Drīzāk viņu vēlme ir svarīgu ministru krēsli.

Situācija - ļoti sarežģīta

V līdere sacīja, ka pašreiz joprojām neesot skaidrs, cik partiju veidos nākamo koalīciju. Situācija esot ļoti sarežģīta. Pat pieredzējušie V politiķi atzīst, ka

tik sarežģītā situācijā pirms valdības veidošanas būts reti.

SC ir uzvarējis vēlēšanās, par viņiem balsis atdevusi trešdaļa vēlētāju, tostarp arī daļa latviešu, kuri vīlušies latviskajās partijās.

Savukārt no otras puses, daudz cilvēku brauc prom no Latvijas un ir vīlušies valstī. Tādējādi ir svarīgas jomas, ko pārstāv Nacionālā apvienība - patriotisms un nacionālā identitāte, lai cilvēki šeit gribētu palikt un strādāt.

Esot skaidrs, ka arī jaunā valdība pieņems nepopulārus lēmumus. Šobrīd neviens vēl nesolot vieglas dienas.

Trešais aspekts esot stāsts par oligarhiem.

Vai varavīksnes valdību?

Jautāta par iespēju izveidot varavīksnes valdību - tādu, kurā būtu viss politiskais spektrs, Āboltiņa atgādināja, ka V tādu esot piedāvājusi pēc iepriekšējām vēlēšanām. Ja šoreiz izšķiršanās starp vienu vai otru politisko spēku būšot grūta, tādu variantu varētu apspriest arī šodien.

Līdz šim neesot iezīmējusies vēlme sēdēt pie viena galda visiem četriem, taču varbūt ir brīdis, kad

vajadzīgas gan pragmatiskas attiecības ar trešdaļu SC vēlētāju, gan nacionāļu pārstāvētais nacionālais patriotisms.

Sarunas turpinās

Āboltiņa teica, ka sarunas par jauno koalīciju turpinās. Arī šodien paredzēta V un ZRP ekspertu tikšanās par tiesiskuma jautājumiem. Viņa izteica cerību, ka līdz 17.oktobrim partijas spēs vienoties par jaunu valdību.

Viņa sacīja, ka pēc sarunas ar Valsts prezidentu būtu lieki gaidīt kādu krasu pavērsienu valdības veidošanas sarunās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu