365 brīvdienas gadā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Ceļošana dod iespēju pavairot dzīvesprieku un atpūsties no ikdienas darbiem. Ceļojumu aģentūras "365 brīvdienas" direktore Liene Pelše intervijā portālam TVNET atklāj, kā piepildījusi sapni par savu firmu un kā izdevies to noturēt “virs ūdens” arī krīzes laikā.

Liene vaļsirdīgi stāsta, ka jau skolas laikos sapņojusi par darbu veselības, atpūtas vai tūrisma nozarē. Sākumā strādājusi algotu darbu dažādos tūrisma uzņēmumos, arī vadošajos, 2005.gadā viņa nolēmusi dibināt savu firmu.

Pieņemot šādu lēmumu, bijis liels stress, vai un kā viss izdosies. Taču tuvākie draugi atbalstījuši Lienes sapņa realizāciju.

Arī vīrs, kurš darbojas pavisam citā – ķīmijas - nozarē, Lieni uzmundrinājis un iedrošinājis – pat ja sievai neveiksies biznesā, ģimene izdzīvos.

Vairākas A4 lapas ar nosaukuma variantiem

Interesantas ir Lienes atmiņas par uzņēmuma nosaukumu. Variantu bijis tik daudz, ka pierakstītas vairākas A4 lapas. Potenciālos nosaukumus viņa izsūtījusi saviem draugiem un paziņām vērtēšanai – katrs licis plusiņus, mīnusiņus, rakstījis komentārus un ieteicis savus variantus.

Kāds labs paziņa viņu pārliecinājis par labu "365 brīvdienām” - latviskais nosaukums saistīts ar atpūtu un tūrismu.

Izvēle izrādījusies pareizā, jo arī tagad klienti dažkārt priecājas par uzņēmuma nosaukumu.

Vai kāds skaists nosaukums – ja tā būtu patiesība...
Draudzīgais uzņēmuma kolektīvs
Draudzīgais uzņēmuma kolektīvs Foto: TVNET

Laika gaitā "365 brīvdienas" jau izaudzis par diezgan lielu spēlētāju tūrisma nozarē – tas piedāvā ne tikai individuālos ceļojumus, bet strādā arī ar dažādām tūristu grupām. Arī piedāvāto galamērķu amplitūda ir gana plaša – sākot ar autobusu ceļojumiem uz tuvējām Eiropas valstīm līdz tāliem avioreisiem uz eksotiskām vietām.

"365 brīvdienu" darbiniekiem gadījies palīdzēt piepildīt arī īpašas ceļotāju vēlmes, piemēram,

kāds ceļotājs vēlējies desmit dienās aplidot apkārt pasaulei.

Iespējams tas ir, taču šādiem gariem ceļojumiem ieteicams atvēlēt ilgāku laiku, lai var pagūt apskatīt un izbaudīt arī apmeklētās valstis, nevis tikai sēdēt lidmašīnā.

Pasaules apceļošana nav lēts prieks – šāds ceļojums izmaksā, sākot ar 10 tūkstošiem latu. Līdz šim "365 brīvdienas" organizējušas divus šādus vērienīgus braucienus.

Ceļotāju rocība pieaug

Liene atklāj, ka vidējā summa, ko Latvijas iedzīvotāji atļaujas tērēt ceļojumiem, ir 500 latu vienam cilvēkam. Vēl pagājušajā gadā ļaudis meklēja iespējami lētākos ceļojumus, taču tagad atļaujas savai atpūtai tērēt vairāk. Visekonomiskāko ceļojumu popularitāte ir kritusies.

Liene kopā ar savu ģimeni
Liene kopā ar savu ģimeni Foto: No personīgā arhīva

"365 brīvdienu” ceļojumos dodas ne tikai labi situēti Latvijas iedzīvotāji, atpūsties uz citām valstīm brauc arī mūsu pensionāri. Lai arī viņi parasti izvēlas lētākos ceļojumus, arī tiem viņi krāj naudiņu ilgu laiku. “Traģiski, ka cilvēks, kurš visu mūžu nostrādājis, nevar pienācīgi atpūsties kā citu valstu pensionāri, kuri vecumdienas pavada ceļojot.”

Kur latvieši brauc atpūsties?

Iecienītākie galamērķi ir salīdzinoši tuvās siltās zemes, piemēram, tradicionālā Turcija, kurp parasti dodas ģimenes ar visiem bērniem, Ēģipte un Grieķija. Taču tāpat Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk vēlas braukt uz eksotiskām vietām, piemēram, Taizemi, Indonēziju, Venecuēlu, Vjetnamu.

Turklāt uzņēmums piedāvā klientiem arī atpūtas iespējas tepat Latvijā. "365 brīvdienām" ir sava pirtiņa netālu no Rīgas, Baložos.

Grūtākais posms visā šai laikā bijis sākumā, kad vajadzējis klientus pārliecināt, ka nule dibinātais uzņēmums ir drošs, uzticams un neplāno “aizklapēties”. Laika gaitā iegūti pastāvīgie klienti, kuru uzticība palīdzējusi pārvarēt arī grūtos krīzes laikus.

Tieši tobrīd daudz firmu bankrotējis, un tāpēc klienti meklējuši uzticamu tūrisma kompāniju caur draugiem un paziņām, kas ieteikuši "365 brīvdienu” pakalpojumus. Dižķibeles laikā nācies ievērojami samazināt darbinieku algas, kā arī atlaist vienu speciālistu.

Pirmskrīzes laikā alga bija trīs reizes lielāka nekā tagad.

Liene uzsver, ka visiem uzņēmuma darbiniekiem ir gan tūrisma izglītība, gan liela pieredze šai jomā. Pirms viesnīcu piedāvāšanas klientiem firmas darbinieki paši dodas uz šīm vietām un izpēta situāciju.

Kā vislabāk atpūsties?

Pieredzējusī ceļotāja iesaka tūristiem pieņemt katru valsti, kāda tā ir, un ceļojumos notiekošo uztvert pēc iespējas mierīgāk.

Brauciena iespaidus lielā mērā nosaka cilvēka garastāvoklis un attieksme.

Ceļošana nepieciešama, lai ļaudis varētu atpūsties no ikdienas darbiem un pienākumiem. “Žēl, ja cilvēki atvaļinājumu pavada mājās. Kaut arī viņi nedodas uz darbu, tomēr mājās nevar atslēgties no ikdienas.”

Liene iesaka atvaļinājumā doties kaut tepat pa Latviju, taču, ja vien iespējams, nepalikt mājās. “Ceļojumā var iegūt tādas sajūtas, kādas mājās nekad nebūs.”

Par vienu no labākajiem ceļojuma brīžiem Liene uzskata to, kad sasniegts galamērķis, ir iespēja izslēgt telefonu, datoru un visu pārējo, kas saistās ar mājām un ikdienas rūpēm. “Vienkārši atpūsties un baudīt!”

Īpašas atmiņas no Taizemes

Liene bijusi dažādās pasaules valstīs. Patlaban viņas favorīte ir Taizeme, ko ceļotāja iesaka apmeklēt arī citiem. Nākamnedēļ portālā TVNET varēsiet lasīt Lienes atmiņas par Taizemi.

P.S. Šis materiāls tapis jaunās portāla TVNET rakstu sērijas “Vērtīga pieredze” ietvaros. Šai sērijā stāstām par Latvijas uzņēmumiem, kuri veiksmīgi pārcietuši krīzes gadus un turpina attīstību.

Ar šiem rakstiem TVNET vēlas atbalstīt vietējos veiksmīgos un inovatīvos uzņēmējus, tādēļ par šiem materiāliem TVNET neprasa nekādu naudu. Par šiem rakstiem neviens TVNET nav maksājis. Un, ja kādam labam uzņēmumam tā ir papildu reklāma, tad mēs par to tikai priecāsimies!

Ja arī tev zināms kāds Latvijas uzņēmums, kurš attīstījies krīzes iespaidā un par kura darbošanos būtu vērts uzzināt citiem, droši pavēsti to portālam, rakstot uz e-pasta adresi zinas@financenet.lv!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu