ZRP piekāpjas "Vienotībai"; sarunas turpinās divatā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zatlera reformu partijas (ZRP) valde šodien nolēmusi piekāpties "Vienotības" prasībām un turpināt sarunas par koalīcijas veidošanu divatā, kā arī darbu ekspertu grupās pagaidām veikt bez iespējamā trešā koalīcijas partnera piesaistīšanas.

Papildināta ar 3. un 4.rindkopu, un video.

To šodien žurnālistiem pēc ZRP valdes sēdes pastāstīja ZRP izvirzītais premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs.

Sprūdžs norādīja, ka ZRP uzskatot "Vienotību" par savu prioritāro partneri koalīcijā, tāpēc piekritusi tās nosacījumiem darboties ekspertu grupās divatā.

Abu politisko spēku izplatītajā paziņojumā norādīts, ka ZRP un "Vienotības" nodoms ir kopīgi izveidot stabilu valdību, kura balstītos uz skaidriem ekonomikas, tiesiskuma un valsts attīstības principiem.

ZRP un "Vienotība" uzskatot, ka svarīgākās jomas, kurās prioritāri jāvienojas par kopīgu pozīciju, ir ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes plāns, eiro ieviešana 2014.gadā, politiskā reforma, tostarp tiesiskuma stiprināšana, nodokļu politika, izglītības sistēmas reforma, nacionālās identitātes un saliedētas sabiedrības politika, valsts uzņēmumu pārvaldes modeļa reforma un industriālā politika.

Sarunās ar citiem ieturēs pauzi

ZRP politiķis atzina, ka šo soli nevarētu uzskatīt par iespējamo trešo koalīcijas partneru - apvienības "Saskaņas centrs" (SC) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - pastumšanu malā, jo vienkārši sarunās ar šiem politiskajiem spēkiem tiekot ieturēta pauze. "Tas ir "Vienotības" piedāvājums, kuru esam gatavi respektēt, jo nedomājam, ka tas nodarīs lielu postu," teica Sprūdžs.

Sprūdžs gan šo ZRP lēmumu nevēloties traktēt kā lielu piekāpšanos "Vienotībai", jo neuzskata, ka tas stipri traucēs koalīcijas veidošanas procesu.

"Ja "Vienotībai" tas liekas tik svarīgi, tad varam piekāpties, ja turpinām sarunas par programmām, nevis amatiem,"

piebilda ZRP politiķis.

28. septembrī dosies uz konsultācijām pie prezidenta

ZRP un "Vienotības" eksperti kopējo darbu pie programmu saskaņošanas sāks nekavējoties un turpinās līdz otrdienas vakaram, bet jau trešdien, 28.septembrī, ar saskaņotajiem dokumentiem dosies uz konsultācijām pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, šodien žurnālistiem pēc abu politisko spēku tikšanās paziņoja premjers Valdis Dombrovskis.

Līdz tam laikam sarunas ar iespējamiem trešajiem koalīcijas partneriem netiks veiktas.

Dombrovskis norādīja, ka sarunu mērķis ir līdz otrdienas vakaram identificēt abu partiju kopīgos saskares punktus ekonomisko, tiesisko un humanitāro jautājumu blokos. Darbs pie ekonomikas jautājumiem sākšoties jau tūlīt.

Premjers arī pastāstīja, ka šodienas sarunu laikā atbalstīta ZRP un "Vienotības" jauno frakciju tikšanās, kas varētu notikt pēc pirmo ziņu saņemšanas no ekspertiem un valsts prezidenta.

Attiecības izkustējušās no sastinguma punkta

ZRP izvirzītais premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs atzina, ka ir gandarīts par sarunu izkustēšanos no sastinguma punkta un ka tagad varēs turpināt runāt par programmām un rīcības plānu. Ar šiem ekspertu ziņojumiem otrdien tikšot iepazīstināta ZRP valde tālāku lēmumu pieņemšanai.

ZRP līderis Valdis Zatlers norādīja, ka šādā veidā tiekot turpināta pragmatiska koalīcijas veidošana un pēc ekspertu viedokļu apkopošanas tiks meklēts piemērotākais partneris, ar kuru kopā visefektīvāk varētu tikt realizēta ZRP programma. Sarunās ar "Vienotību" patlaban esot izkristalizējušās atsevišķas atšķirības detālajā un rīcības plānā, kas būs jānogludina.

Zatlers arī piebilda, ka ZRP un "Vienotībai" kopā tomēr esot tikai 42 mandāti, tādēļ bez trešā partnera nevarēšot iztikt.

Dombrovskis pastāstīja, ka pēc šīm ekspertu sarunām varēšot ķerties gan pie jautājumiem par koalīcijas modeli, gan amatiem. Savukārt "Vienotības" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa atzina, ka pēc šodienas sarunām noskaņojums esot daudz optimistiskāks.

Notiek konsultācijas

Kā ziņots, kopš svētdienas starp Saeimā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem notiek konsultācijas par koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība", kas turpina sarunas ar trešajiem iespējamiem partneriem - SC un nacionālo apvienību.

Tomēr koalīcijas veidošana nedaudz iestrēgusi, jo "Vienotību" neapmierina pašreizējais sarunu formāts, kad ekspertu darba grupas ir izveidotas ar abiem iespējamajiem partneriem. Tādēļ "Vienotības" valde vakar nolēma aicināt ZRP atsākt divpusējās sarunas un darbu ekspertu grupās turpināt divatā.

Trešo partneri vēl nenosauc

Pagaidām ne ZRP, ne "Vienotība" nav sniegusi nekādas oficiālas norādes, kurš būtu tīkamākais trešais partneris - SC vai VL-TB/LNNK. Tāpat tiek apgalvots, ka visu laiku sarunas notiekot par programmatiskām lietām, bet par ietekmes jomu un amatu sadali nav ticis runāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu