«Rīgas satiksme» iegādāsies «Solaris» autobusus par 75,8 miljoniem (147)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izvērtējot iesniegtos piedāvājumus, pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» nolēmusi iegādāties 175 autobusus no firmas «Solaris» par 75,8 miljoniem eiro.

Kā pastāstīja «Rīgas satiksmes» valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, plānots iegādāties 115 autobusus 18 metru garumā un 60 autobusus 12 metru garumā.

Iepirkuma līguma kopējā summa būs līdz 75,8 miljoniem eiro, taču tajā paredzēta iespēja, kopējo pasūtījuma apjomu piecu gadu laikā palielināt līdz 30%.

Pamatlīgumā paredzēts, ka 175 autobusi izmaksās aptuveni 58,3 miljonus eiro.

Jaunajos autobusos būs zemā grīda, informācijas tablo, apkures un kondicionēšanas iekārtas un drošības kameras. Tie darbosies ar dīzeļdzinējiem.

Vadoties pēc negatīvās pieredzes ar trolejbusu iepirkumu, «Rīgas satiksme» izpētījusi, ko un par cik šīs firmas pārdevušas citām pilsētām, un Rīgai esot vidēji lētāks piedāvājums nekā citiem.

Visus autobusus piegādās piecu gadu laikā. Paredzēts, ka tie kalpos 12 gadus.

Viena 18 metru garā autobusa cena ir 318 000 eiro, bet 12 metrus garā autobusa cena - 242 500 eiro. Kopā ar iespējamo papildu aprīkojumu garo autobusu cena sasniegs 359 109 eiro, bet 12 metrus garo autobusu cena sasniegs 283 609 eiro.

Jauno autobusu iegādei finansējumu piesaistīs ražotājs, un «Rīgas satiksmei» maksa par kapitāla lietošanu būs 3,7 un trīs mēnešu EURIBOR likme. Atmaksas periods būs 10 gadi no autobusu nodošanas ekspluatācijā, kā arī paredzēts sešu mēnešu «labvēlības periods». «Solaris» līguma izpildei nav pieprasījis avansa maksājumu un piedāvājis trīs gadu vai 200 000 kilometru noskrējiena garantiju.

Jauno autobusu iegāde ir iekļauta «Rīgas satiksmes» ilgtermiņa plānos, un tā nepalielinās dotāciju apjomu uzņēmumam.

Lielas ietilpības autobusu nepieciešamība un to komforta prasības tiek skaidrotas ar pieprasījuma pieaugumu un biežākajām pasažieru sūdzībām. 2012.gadā un 2013.gada astoņu mēnešu laikā «Rīgas satiksmes» Informācijas centrs saņēmis 581 sūdzību par to, ka transportlīdzeklī ir pārāk auksti un 504 sūdzības par pārmērīgu karstumu, jo tikai 20% autobusu aprīkoti ar gaisa kondicionēšanas sistēmām. Tāpat šajā laika posmā saņemta 221 sūdzība par to, ka transportlīdzeklis ir pārpildīts, kā arī saņemti 157 lūgumi norīkot lielākas ietilpības autobusus.

Autobusu iepirkums, salīdzinot ar trolejbusu iepirkumu, skaita ziņā ir lielāks, taču «Rīgas satiksme» norāda - kaut arī trolejbusi ir krietni dārgāki, to ekspluatācijas izmaksas ir zemākas. Trolejbusi ir ekoloģiski, videi draudzīgi un apkalpo blīvāk apdzīvoto pilsētas daļu, tāpēc visi iegādātie modeļi ir 18 metrus gari, savukārt autobusi kursē arī uz attālākajiem Rīgas rajoniem, kur pasažieru plūsmas arī intensīvajās rīta un vakara stundās ir salīdzinoši nelielas, tādēļ šajos maršrutos nav nepieciešami tik lielas ietilpības transportlīdzekļi.

Pirmie jaunie autobusi Rīgas ielās varētu parādīties aptuveni pēc astoņiem mēnešiem - nākamās vasaras sākumā.

Konkursā piedāvājumus iesniedza četri ražotāji

Kā ziņots, autobusu iepirkuma konkursā piedāvājumus iesnieguši četri ražotāji - «Solaris» no Polijas, vācu ražotāji «Mercedes Benz», Itālijas, Francijas un Vācijas dibinātā kompānija «Iveco», kā arī Latvijā izveidotais uzņēmums «Amoplant».

Ar diviem konkursa pretendentiem Rīgas domei bijuši darījumi arī iepriekš. No 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim «Rīgas satiksmei» tika piegādāti Vācijas autobūves koncerna «Daimler» ražoti 117 «Mercedes Benz» autobusi, kuru iegādē vēlāk atklājās starptautisks kukuļošanas skandāls, uzpērkot Rīgas domes amatpersonas. Savukārt «Solaris» iepriekš uzvarējis iepirkuma konkursā 2004.gadā, kad «Rīgas satiksmei» piegādāja 63 jaunus autobusus.

Piedāvājumi tika atvērti 31.janvārī, nosakot tiem četrus mēnešus ilgu derīguma termiņu. Maija nogalē «Rīgas satiksme» lūdza uzņēmumus pagarināt piedāvājumu derīguma termiņu par diviem mēnešiem, jūlijā - vēl par vienu. Tādējādi

kopumā «Rīgas satiksmes» iepirkumu speciālisti šo jautājumu analizējuši vairāk nekā septiņus mēnešus.

Ilgo lēmuma pieņemšanas laiku «Rīgas satiksme» skaidro ar to, ka piedāvājumu vērtēšana ir saistīta ar sarežģītiem aprēķiniem un iesniegtās informācijas pārbaudi, jo, tā kā pašai «Rīgas satiksmei» jaunu autobusu un trolejbusu iegādei saņemt aizdevumu nav iespējams, konkursa dalībniekiem izvirzīta prasība pašiem kreditēt pasūtījumu.

Jau ziņots, ka «Rīgas satiksmes» attīstības stratēģija paredz tuvāko piecu gadu laikā iegādāties 125 jaunus trolejbusus un 175 jaunus autobusus, kas tiks piegādāti pakāpeniski piecu gadu laikā. Tos paredzēts izmantot visos maršrutos, nomainot gados vecākos transportlīdzekļus, bet nolietotos transportlīdzekļus «Rīgas satiksme» centīsies pārdot izsolē. Plānots, ka no 175 autobusiem 70% būs 18 metrus garie transportlīdzekļi, bet 30% - standarta īsie autobusi.

Trolejbusu iepirkuma konkursā par uzvarētāju nosaukts vienīgais pretendents - Čehijas firma «Škoda Electric», kas Rīgai piegādās 125 trolejbusus, katru 808 000 eiro vērtībā. Līguma kopsumma sasniegs 131,8 miljonus eiro jeb 92,6 miljonus latu, tā dārdzība tiek pamatota ar to, ka trolejbusi būs vismaz 18 metrus gari un aprīkoti ar dažādām iekārtām komfortam un drošībai.

Komentāri (147)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu