LNO direktors Žagars atlaists no darba (296)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar šodienu no amata atbrīvots līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors un valdes loceklis Andrejs Žagars, un pagaidām valdes priekšsēdētāja amatu ieņems Inese Eglīte. Žagars notikušo uzskata par personisku izrēķināšanos.

Papildināts viss teksts

Kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne pavēstīja, ka Žagars atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ, pamatojoties pēc likuma «Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām» 63.panta pamata. Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, jaunajai valdei ir tiesības piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Tāpat Kultūras ministre saskaņā ar Latvijas Nacionālās operas likumu šodien izveidojusi LNO valdi triju valdes locekļu sastāvā.

Valdē iecelti LNO direktora padomnieks mūzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore, muzikoloģe Daina Markova.

Tā kā Arturs Maskats, neraugoties uz piedalīšanos konkursā uz valdes locekļa amatu, pēdējā brīdī ir atteicies darboties jaunajā valdē, uz vakanto valdes locekļa amatu visdrīzākajā laikā tiks izsludināts konkurss. Patlaban, kamēr nav iecelts trešais valdes loceklis, valdes priekšsēdētāja amatu ieņems Inese Eglīte.

Jaunajai valdei jāorganizē audits

Jaunajai valdei uzdots organizēt un nodrošināt LNO pilna finanšu un juridiskā audita veikšanu par laikposmu no 2009.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 11.septembrim.

«Augstu vērtēju Latvijas Nacionālās operas un arī Andreja Žagara ieguldījumu operas un baleta žanra attīstībā un popularizēšanā Latvijā un pasaulē. Uzskatu, ka jaunievēlētā valde pieliks visas pūles, lai turpinātu Latvijas Nacionālās operas tradīciju un sasniegumu izaugsmi, tās virzību uz izcilību. Operas mākslinieciskās prioritātes 2014.gadam un 2015.gadam jau ir pilnībā definētas, un esmu pārliecināta, ka jaunā operas vadība tās veiksmīgi īstenos dzīvē,» uzsver kultūras ministre.

Kā ziņots, Kultūras ministrija (KM) konkursa rezultātā lēmusi, ka LNO valdi Žagara vietā turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, taču Maskats publiski paziņoja, ka no amata atsakās.

KM apsver iespēju izsludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu.

Iepriekšējam LNO valdes vadītājam Žagaram piedāvāts LNO padomnieka amats, lai nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu.

Kamēr operas arodbiedrību pārstāvji uzskata, ka Žagara nomaiņa «ieviesīs pārmaiņas, kas sen vajadzīgas»,

Žagaru LNO valdē atbalsta gan ārpus Latvijas robežām, gan ilggadēji operas sponsori,

gan vairāki LNO solisti.

Savukārt sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena pauda, ka kultūras ministre ir pieņēmusi lēmumu atcelt šobrīd esošo operas direktoru un valdes locekli Andreju Žagaru no amata, norādot uz uzticības zaudēšanu, bet nenorādot konkrētus apstākļus, kas kalpojuši par pamatu šāda lēmuma pieņemšanai.

Žagars: atlaišana varētu būt personiska izrēķināšanās

Latvijas Nacionālās operas (LNO) līdzšinējais vadītājs Andrejs Žagars uzskata, ka kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, pieņemot lēmumu atbrīvot viņu no amata, ir vadījusies pēc personiskiem motīviem un tā varētu būt personiska izrēķināšanās, žurnālistiem trešdien teica Žagars.

Žagars žurnālistiem sacīja, ka pēdējie gadi ir labi aizvadīti, īpaši ņemot vērā, ka iepriekš finansējums operai tika būtiski samazināts. Runājot par savām tālākajām gaitām, Žagars paskaidroja, ka skatīsies, kā attīstīsies notikumi, un konsultēsies ar juristiem, lai vērstos tiesā.

Viņš uzskata, ka ministres

izteikumi par to, ka viņš 200 dienu nav bijis darbā, ir klaji meli,

turklāt viss viņa prombūtnes laiks iepriekš tika saskaņots ar darba devēju – Kultūras ministriju. Daļu no šīm dienām viņš bijis bezalgas atvaļinājumā, kuru viņam piešķīris darba devējs, bet daļu pavadījis komandējumos.

Runājot par savu radošo darbību, Žagars teica, ka tuvākajā laikā došoties uz Maskavu, lai pabeigtu darbu pie iestudējuma – Riharda Vāgnera operas «Tanheizers», kuram 27.septembrī ir pirmizrāde.

Žagars pauda cerību, ka jaunā valde neizjauks LNO jauno repertuāru, kurš jau ir izziņots.

Komentāri (296)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu