Ejam uz operu. Ko vilkt?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr / erinbyrneyc

Dodoties uz operu, īpaši jau pirmizrādi, allaž rodas jautājums – ko vilkt? Īpaši, ja uz turieni jādodas tieši no darba. Šajā jautājumā modes dizainers un uzrunātais eksperts Gints Bude ir nelokāms – uz šo mākslas templi var un drīkst doties tikai vakartērpā!

"Būtiskākais nosacījums ir: lai jūs ar savu apģērbu, apaviem, frizūru, meikapu atbilstu saturam. Līdz ar to, dodoties uz operu, jāievēro tikpat striktas etiķetes normas, kā, piemēram, ejot uz bērām. Jūs taču uz šādu notikumu diez vai iesiet puķainā vasaras kleitā," saka Bude, vēlreiz uzsverot – ejot uz kādu svarīgu un smalku mākslas pasākumu,

cilvēks ar savu ārējo izskatu parāda, cik šo mākslu viņš ciena.

Tiesa, eksperts novērojis, ka diemžēl latviešu inteliģencē iesakņojušās nevis buržuāziskās Latvijas, bet gan padomju laika Latvijas tradīcijas, kad, izrādot savu "demokrātismu", cilvēki uz operu atļaujas iet, kā pagadās, apģērbā izvēlē pieņemot vieglāko un sliktāko ceļu.

"Nemaz nerunāsim par to, ka daži pat uz pirmizrādi iet džinsos vai džemperī, netīrās kurpēs un tamlīdzīgi. Vai Rainis un Aspazija ko tādu atļāvās?" viņš min spilgtu piemēru, atgādinot –

apģērbjoties neatbilstoši pasākumam, tu vienkārši parādi, ka necieni mākslu.

Taujāts, kas īsti būtu jāvelk mugurā, Gints Bude lakoniski norāda, ka ir tikai un vienīgi divi varianti.

WHITE TIE:

* Vīrietim – fraka (melna žakete ar pagarinātu un šķeltu muguras daļu un saīsinātiem stūriem priekšpusē, atloki šūti no spīdīga atlasa auduma, melnas bikses ar nošūtu zīda lenti ārējā sānu vīlē, balts krekls ar stāvu apkaklīti un atlocītiem stūriem un greznām aproču pogām, balta veste, balts tauriņš, melnas šņorējamas lakādas kurpes, melnas zeķes)

* Sievietei – garā vakarkleita jeb lielais vakartērps

BLACK TIE:

* Vīrietim – smokings (žakete ar spīdīga atlasa auduma atlokiem, melnas bikses ar nošūtu zīda lenti ārējā sānu vīlē, balts krekls ar stāvu apkaklīti un atlocītiem stūriem un greznām aproču pogām, tauriņš, veste vai plata auduma josta, melnas šņorējamas lakādas kurpes, melnas zeķes)

* Sievietei – garā vakarkleita, kokteiļkleita, mazā vakarkleita (kleita ar īsiem svārkiem), grezns kostīms ar gariem vai īsiem svārkiem, grezns bikšu kostīms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu