Kādas bija 20. gados dzīvojošo sieviešu domas par mīlu? (48)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

«Kādām sievietēm vislielākā piekrišana.» Interesanti, ka visu publicēto vēstuļu autores 1924. gada žurnālā «Senzacija» ir sievietes, kuras stāsta par sevi. Kādi bija 1924. gadā dzīvojošo sieviešu pārdzīvojumi, domas par savu skaistumu un pievilcību? Kā domājam šodien?

Meklē spēku un maigumu

Lilija rakstīja: «Es vēlos būt sieviete, kura brīvi bez kādiem ierobežojumiem var klausīt savai gribai. Savās iekarošanās esmu nesaudzīga un pielietoju visādus līdzekļus, lai kļūtu pie tā, kas spēj mani saistīt. Es esmu nesaudzīga, kad neuzvarēta, bet uzvarēta palieku padevīga un uzticīga savam uzvarētājam, ar to algojot viņa cīņā izšķiestos spēkus.

Vīrieti es uzskatu spēcīgāku, bet kura spēks nedrīkst sadrupināt manus sapņus.

Vīrietī es meklēju spēka un maiguma sakopojumu. Gļēvuli es necienu, mana cieņa pieder drošajam.»

Precības 15 gadu vecumā

Karlīne: «Apprecējos 15 gadu vecumā pret mātes gribu. Mani ieskati un ilgas bija tās, ka sievietei priekš vīrieša ir jābūt visam: viņa laimei un priekam. Zināju, ka vīra dzīvi izveidošu kā pasakā, mīlēšu viņu un darīšu laimīgu. Mans vīrs ir krietni vecāks, pagājuši 4 gadi, un mani ieskati tie paši. Sievietes pienākums ir apstarot un sasildīt dzīvi, ar savu smaidu izklīdināt grumbas vīra pierē, un ne nedienas, ne sāpes un bēdas nedrīkst iedvest bailes, ja sieviete šos likteņa sitienus saņem kopā ar mīļoto cilvēku.

Vēlos nomirt ne vecāka par 30 gadiem, jo novecojošu sievieti var tikai žēlot, ne mīlēt.

Ja mans vīrs atrastu, iemīlētu citu, es, neskatoties uz savu mīlestību, atrastu sevī spēku dot viņam brīvu ceļu. Pēc manām domām, lai labāk tikai viens ir nelaimīgs, nevis divi. Veidot laimi bieži ir ļoti grūti, bet tas tomēr ir sievietes tiešs uzdevums.»

Mīlu, lūdzu, bez piedevām

Ira: «Sievietes dzīvē vislielāko lomu spēlē mīla. Tā mums nepieciešamāka par gaisu un barību, bet mīlēt visā dzīvē var tikai vienu vienīgu. Man tikai 18 gadu. Zinu, cik skaisti ir mīlēt! Bet tikai skaidra un tīra mīla ir ko vērta. Kad mīlā jau rodas dažādas

piedevas, ko mēdz saukt par baudu, tad mīla jau iet uz kapsētu.

Es varu mīlēt vīrieti tikai tiktāl, iekams viņš neprasa no manis noziegumu pret sevi pašu. Es atzīstu tikai tīru mīlu bez piedevām, tikai retus mīlas skūpstus, bez jebkādām banalitātēm.»

RetroGrafix
RetroGrafix Foto: Flickr

Sieviete kā zvaigzne

Helēna: «Vislielākā piekrišana tām sievietēm, kuras mazākā vai lielākā mērā ārēji daiļas. Lai sieviete gūtu piekrišanu un spētu saistīt vīrieti pie sevis, viņai jābūt dziļu domu bagātai kā avotam, kas neizsmeļams. Tik maigai kā jūrai, kas zaigo visdažādākās krāsās. Sievietei jābūt tam altārim, priekš kura vīrietis ceļos metas, tam dievišķi skaidram, ko viņš nebeidz pielūgt. Kā augstu stāvošai zvaigznei, kura ar savu spožumu aicina un sola laimi, bet sasniedzama tikai retam. Lai viņa kairina ar savu tuvumu un viņas skūpsti būtu saldi kā nāve, kur vīrietis nomirst ikdienā un paceļas tanīs augstumos, kur dievišķo harmoniju sirdī lej. Lai sieviete būtu mūžīga cīņa vīrietim.»

Ienīstu visus vīriešus!

Silvija: «Pazīstu mīlu un ciešanas. Pateicoties savai sajūsmai, iemīlējos. Ar uzticības pilnām acīm raudzījos sava drauga melnajās acīs. Biju gatava viņam piederēt, baudīt dzīvi līdz neprātam, bet viņš nedomāja ar mani doties kopīgā dzīves ceļā. No tā laika ienīstu visus vīriešus viņu rupjo un zemo tieksmju dēļ. Viņu ideāls ir iegūt sievieti, bet ko lai viņa iesāk pēc tam, par to tiem maza bēda. Esmu labāk ar mieru mirt,

mirt nevainīga, nekā piederēt vīrietim, kurš mīlē mani,

apmierinādams savas baudkārās jūtas. Vīrietis manās acīs ir riebeklis. Atgādinu visām sievietēm – neuzticaties, neļaujaties aizrauties no šiem iegribu baudkārajiem vīriešiem.»

Kādas sievietes patīk vīriešiem?

Ilze Caune, dzīvo ārzemēs: – Tādas kā es! Mīļas. Bez sliktiem ieradumiem, t.i., nedzert un nepīpēt. Gatavot noteikti jāprot! Sievietei jābūt ar rozīnīti. Nogurušas un īgnas nepatīk. Sievietei ir jāprot klausīties vīrieša teiktajā, jābūt saprotošai. Tas īsumā viss!

Elīna Zirniņa, meklē draugu: – Ja es zinātu, kādas viņiem patīk... Varētu būt, ka gudras, jo kur tad ar muļķi iesi. Humora izjūtai jābūt, izskatīgai. Gribētos domāt, ka visiem tomēr nepatīk blondīnes ar kājām, kas aug no pleciem, un citiem skaistumiem. Vīriešiem patīk, ja par viņiem rūpējas un gatavo ēst, saimnieko pa mājām. Sievietei jāprot sabiedrībā izturēties. Vispār jau blakus tādam vīrietim, kurš iedvesmo, sieviete vienmēr būs, izskatīsies un jutīsies skaista un iekārojama. No paša vīrieša daudz kas atkarīgs.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu