Mums vairs nav ko zaudēt! (110)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Jau vairākus mēnešus kādā Nometņu ielas pagrabstāvā notiek neparasta rosība. Vienā no Āgenskalna koka namiem sākušas saimniekot bērnības draudzenes Zane Bojāre un Solvita Kostjukova. Abas attīsta sociālo biznesu, kam devušas nosaukumu «Lude». Sievietes cer ne tikai nopelnīt iztiku, bet arī iepriecināt seniorus, kuriem, kā paši saka, vairs nav ko zaudēt.

Bojāre intervijā portālam TVNET stāsta, ka uzņēmuma nosaukuma atšifrējums ir vienkāršs – pirmie divi burti ir no vārda lupatu, bet otrie divi – no vārda deķis. Jā, tieši tā – jaunās sievietes organizē lupatu deķu aušanu. Turklāt tas ir sociāls bizness – viņas dod darbu pirmspensijas un pensijas vecuma ļaudīm.

Kādreiz šādi lupatu deķi un stelles to aušanai bijuši teju katrā saimniecībā. Lauku ļaudis novalkātās drānas neesot metuši ārā, bet gan ieauduši skaistos un praktiskos deķos. Tos klājuši gan uz grīdas, gan zirga mugurā.

Tā izpaudusies vecmāmiņu zaļā domāšana.

Praktiskās saimnieces neko nemeta ārā, bet iespēju robežās izmantoja atkārtoti.

"Ludes" ideja ir nodarbināt vecāka gada gājuma cilvēkus un samaināt atkritumos izmetamo audumu un drēbju daudzumu
"Ludes" ideja ir nodarbināt vecāka gada gājuma cilvēkus un samaināt atkritumos izmetamo audumu un drēbju daudzumu Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Ideja par «Ludes» dibināšanu radās pagājušajos Ziemassvētkos, bet uzņēmums dibināts šopavasar. Biznesa starts bija saistīts ar atbalsta programmu «Brigāde», kā ietvaros tiek atbalstīti sociālie un radošie darboņi. Sieviešu ideja konkursā ieguva 5000 latu atbalstu.

Vai tas ir daudz? Viņas šo summu uzskata par «mazo startu», kas padarīja viņu ideju par īstenojamu.

Platforma radošām aktivitātēm

«Ludes» studija iecerēta kā atvērta un radoša telpa, kur ne tikai aust lupatu deķus, bet arī radīt citus jaunus dizaina produktus un īstenot citas interesantas lietas. Par sortimenta paplašināšanu sievietes pagaidām runā noslēpumaini, taču par citiem telpu izmantošanas veidiem labprāt atklājas.

Vairāk nekā 100 kvadrātmetros iecerēts uzstādīt jaunas stelles, apmācīt vairāk audēju, rīkot senioru pasākumus, piemēram, pļāpu vakarus, psiholoģijas seminārus un jogas nodarbības. Pazīstamie pensijas vecuma ļaudis par šo ikdienas dažādošanu bijuši sajūsmā. Viņi akcentējuši -

Mums jau vairs nav ko zaudēt!

Vecākie cilvēki, kuri izmēģinājuši piedalīties lupatu deķu aušanā, izrādījušies tik čakli strādnieki, ka bijis grūti viņus pierunāt uz brīdi atpūsties un padzert kafiju.

Bojāres un Kostjukovas ieceri atzinīgi novērtējuši ne tikai pensionāri, bet arī vairāki jaunie cilvēki, kuri pieteikušies par brīvprātīgajiem palīgiem.

Viņas arī saka lielu paldies «Krāsu servisa» puišiem, kuri palīdzējuši izkrāsot plašās «Ludes» telpas, uzdāvinot aptuveni 100 litrus baltās krāsas.

"Ludes" deķos nonāk gan "Otrajā elpā" nerealizētie apģērba gabali, gan "Rosmes" apakšveļas atgriezumi, gan individuālo ziedotāju atnestie audumi
"Ludes" deķos nonāk gan "Otrajā elpā" nerealizētie apģērba gabali, gan "Rosmes" apakšveļas atgriezumi, gan individuālo ziedotāju atnestie audumi Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Runājot par sociālo biznesu, kas pasaulē plaši attīstīts, bet Latvijā vēl ir sākuma stadijā, sievietes atzīst, ka ar to saistās izaicinājumi.

Piemēram, viņas piedzīvojušas, ka valsts šo uzņēmējdarbību nekā neatbalsta, kaut gan tas neesot pareizi. Uzņēmējiem, kuri nodarbina pensijas vecuma ļaudis, noderētu nodokļu atlaides vai cits atbalsts.

Arī par saņemto grantu jāmaksā nodokļi.

Šis fakts bijis diezgan sāpīgs, jo projektā aprēķini iesniegti par visiem 5000 latiem, nevis atņemot nodokļus, kas būs jāmaksā gada beigās.

Tāpat nav saprotams, kāpēc par atnestajiem saziedotajiem izejmateriālu maisiņiem būtu jāmaksā nodoklis.

Nevis pelnīt, bet sevi uzturēt

Sociālajam biznesam raksturīgs tas, ka visa uzņēmuma nopelnītā nauda tiek ieguldīta turpmākajā attīstībā. Tā mērķis nav peļņa.

Protams, sievietes vēlas strādāt rentabli - nomaksāt īri, iegādāties materiālus, samaksāt algas u.tml.

Studijas telpās labi jūtas ne tikai vecie ļaudis, bet arī bērni
Studijas telpās labi jūtas ne tikai vecie ļaudis, bet arī bērni Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Dažu mēnešu laikā «Ludē» tapuši pirmie produkti, saņemti pirmie pasūtījumi, top interneta mājas lapa. Sievietes ļoti cerīgi veras uz Ziemassvētkiem, kad tirdzniecība ar dāvanām piemērotajiem lupatu deķiem varētu kļūt aktīvāka.

Par saviem galvenajiem pircējiem viņas uzskata cilvēkus ar bērniem, mājdzīvniekiem, pirtiņām, kā arī tos, kuriem tuvs zaļais dzīvesveids un «Ludes» idejas. Tāpat par pircējiem varētu kļūt cilvēki, kuri vēlas ar nelieliem ieguldījumiem atdzīvināt sava mājokļa interjeru. Tam lieliski noderot dažādās krāsās noaustie lupatu deķi.

Lai iegādātos kādu «Ludes» deķi, jāizdod vismaz 50 latu. Sākumā šī cena šķiet diezgan augsta, taču sievietes skaidro, ka deķi ir kvalitatīvi, viegli kopjami un mazgājami, tajos ieguldīta mīlestība un siltums, tas ir roku darbs. Tāpat

viņas vēlas maksāt pienācīgu algu audējām.

Ar prieku «Ludē» darbojas ne tikai dibinātājas, bet viņu ģimenes locekļi un arī audējas. Pie stellēm sēdošā pensijas vecuma audēja Ieva sarunā ar TVNET skaidro, ka aušana ir laba pārmaiņa no citiem ikdienas darbiem. Tā ne tikai padara dzīvi interesantāku, bet nākotnē varētu papildināt maciņu. «Nav mums tās pensijas tik greznas,» saka aktīvā kundze, norādot, ka patlaban viņa kā mācekle darbojas jaunajā studijā, nerēķinot iespējamo algu.

Līdz šim uzņēmējas iztikušas ar «Brigādes» atbalstu un savas naudas ieguldīšanu, taču viņas apsver iespēju piedalīties vēl kādā atbalsta programmā vai atrast investorus. Par kredītiem gan viņām ieceru nav.

Nākotnē paralēli lupatu deķiem taps arī citi interjera priekšmeti
Nākotnē paralēli lupatu deķiem taps arī citi interjera priekšmeti Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kāpēc «Lude» mīt tieši Āgenskalnā?

Tam pamatā ir praktiski apsvērumi – Nometņu iela atrodas pa vidu abu draudzeņu dzīvesvietām – Klusajam centram un Jūrmalai. Turklāt Bojārei ar šo ielu saistās bērnības dienu atmiņas. Viņa arī lēš, ka

nākotnē Nometņu iela varētu attīstīties kā vēl viens Rīgas radošais kvartāls.

Jau patlaban tā apkārtni apdzīvo radoši cilvēki un mājīgas sabiedriskās vietas.

Brīdī, kad TVNET ciemojas «Ludes» studijā, intervijā piedalās ne tikai abas uzņēmuma radītājas un audēja, bet arī Bojāres divgadīgā meitiņa. Sarunas laikā atklājas, ka Kostjukovas ģimene ir vēl plašāka - viņai ir četri bērni. Turklāt jaunā sieviete bez darbošanās «Ludē» vēl strādā algotu darbu.

Kā to visu iespējams pagūt? Sākumā uz šo jautājumu atbild Bojāre. Viņa slavē savu lielisko draudzeni par milzīgo enerģiju un darba spējām.

Savukārt Kostjukova atklāti atzīst, ka ne ar visu ikdienā var tikt galā. Lieti noder ģimenes locekļu un apkārtējo cilvēku fiziskais, morālais un arī materiālais atbalsts.

«Šaubos, vai sievietes varētu īstenot šādus sapņus, ja viņām nebūtu atbalstošu vīriešu. Viņi mums tic.»

Mūsu vīrieši mums tic.

P.S. Šis materiāls tapis jaunās portāla TVNET rakstu sērijas «Vērtīga pieredze» ietvaros. Šai stāstu sērijā rakstām par Latvijas uzņēmumiem, kuri veiksmīgi pārcietuši krīzes gadus un turpina attīstību.

Ar šiem rakstiem TVNET vēlas atbalstīt vietējos veiksmīgos un inovatīvos uzņēmējus, tādēļ par šiem materiāliem TVNET neprasa nekādu naudu. Par šiem rakstiem neviens TVNET nav maksājis. Un ja kādam labam uzņēmumam tā ir papildu reklāma, tad mēs par to tikai priecāsimies!

Ja arī tev zināms kāds Latvijas uzņēmums, kurš attīstījies krīzes iespaidā un par kura darbošanos būtu vērts uzzināt citiem, droši pavēsti to portālam, rakstot uz e-pasta adresi zinas@financenet.lv!

Komentāri (110)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu