Kartupeļu ražai kaitē lietus un maijvaboles

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietainās dienas kavē kartupeļu ražas novākšanu, tomēr, kamēr vieniem traucē lietus, citiem maijvaboļu kāpuri.

Līgatnes pagasta zemnieku saimniecības "Briežkalni" saimnieks Vitālijs Ciematnieks atzīst, ka lauki ar katru lietusgāzi kļūst slapjāki un slapjāki: „Ir taču nolijis daudz! Teju jau divas augusta normas! Šobrīd uz lauka ir bēdīgs skats, viss slapjš.

Pavasaris bija par sausu. Būtu bijis labi, ja jūlija pirmajās desmit dienās būtu nolijis lietus, kas tagad līst. Tomēr kopumā ņemot nevaram sūdzēties raža ir laba. Tagad būtiskākais to novākt!"

Pagaidām gan lietus vēl neietekmē kartupeļu kvalitāti. Tā vērtē pieredzējušais audzētājs, kurš kartupeļus pārdod čipsu ražošanai.

Taču Zosēnu pagastā esošajā bioloģiskajā saimniecībā "Lejas Augstāri" lietus un pirms tam lielais karstums ir mazākā bēda. Saimniece Sarmīte Brūvere stāsta, ka lielu kaitējumu kartupeļu un burkānu ražai nodarījuši maijvaboļu kāpuri. Tomēr prieks esot par bagātīgo un skaisto tomātu ražu saimniecībā tiek audzēti 36 dažādu šķirņu tomāti. S. Brūvere gan atklāti saka lai cik laba ir tomātu raža, tas neatsver zaudējumus, kādus nākas piedzīvot kāpuru sagrauzto kartupeļu un burkānu dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu