Grieķijas pagaidu sabiedriskā TV sāk tiešraidi (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Grieķijas pagaidu sabiedriskās televīzijas kanāls trešdien sāka savu pirmo tiešraidi pēc tam, kad pirms vairāk nekā diviem mēnešiem Grieķijas valdības lēmums slēgt sabiedriskās televīzijas un radio kompāniju «Elliniki Radiofonia Tileorasi» (ERT) izraisīja politisko krīzi.

«Mēs būsim ēterā divas stundas katru rītu,» sacīja viens no pagaidu sabiedriskās televīzijas kanāla DT jaunās rīta ziņu programmas vadītājiem Jannis Trupis.

DT raidīt sāka jūlija sākumā mēnesi pēc tam, kad Grieķijas valdība 11.jūnijā paziņoja par ERT slēgšanu, izraisot politisko krīzi valstī, kā arī sašutumu gan valsts iekšienē, gan starptautiskajā sabiedrībā. Lēmums satricināja valdību, un, lai to saglabātu, premjers Antonis Samars pat veica amatu pārdali valdībā.

Pagaidu televīzija, kas raida. līdz darbu sāks jaunā raidsabiedrība NERIT, pārraidīja dokumentālās filmas, melnbaltās filmas un materiālus no ERT arhīva.

Valdība lēmumu par raidsabiedrības slēgšanu skaidroja ar to, ka vēsturiskā raidsabiedrība ir neefektīva un gadā tajā tiek izšķiesti līdz pat 300 miljoniem eiro (210 miljoniem latu).

Pēkšņā raidsabiedrības slēgšana nozīmē vairāk nekā 2600 darbavietu likvidēšanu, jo tiek slēgti visi pieci ERT televīzijas kanāli un 24 radiostacijas.

Grieķijas augstākā administratīvā tiesa vēlāk nolēma, ka ERT slēgšana atbilst valdības tiesībām, tomēr valdībai pēc iespējas ātrāk ir jāatjauno jebkādas formas sabiedriskā raidorganizācija.

ERT darbinieki atteicās pieņemt atlaišanu. Viņi ieņēma raidsabiedrības birojus Atēnās, Salonikos un citās lielākajās pilsētās un kopš 11.jūnija turpināja neoficiāli raidīt internetā ar Eiropas Raidsabiedrību savienības (EBU) atbalstu. EBU otrdien paziņoja, ka pārtrauc bijušo ERT darbinieku veidotās programmas retranslāciju, tomēr ziņu programmas joprojām ir iespējams noskatīties tiešsaistē vietnē «ERTopen.com».

Valdība norādīja, ka lēmums ir pieņemts, lai izpildītu Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas starptautiskā aizdevuma nosacījumus.

Tā dēvētās troikas starptautiskā aizdevuma 240 miljardu eiro (169 miljardu latu) apmērā nosacījumi paredz līdz gada beigām valsts sektorā likvidēt 4000 darbavietu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu