Prokurori atsauc apsūdzības pret Strosu-Kānu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņujorkas Manhetenas apgabala prokurori pirmdien oficiāli lūdza tiesnesi atsaukt visas kriminālapsūdzības seksuālā uzbrukumā un izvarošanas mēģinājumā, kas izvirzītas bijušajam Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektoram Dominikam Strosam-Kānam.

Ir gaidāms, ka tiesnesis Ņujorkas štata tiesā otrdien izpildīs šo prokuroru lūgumu, izbeidzot trīs mēnešus ilgušo krimināllietu, kas pazemojusi Strosu-Kānu un sagrāvusi viņa politisko karjeru.

"Mēs patiesā cieņā rekomendējam atsaukt apsūdzības," teikts prokuroru lūgumā tiesnesim Maiklam Obusam vairākas nedēļas pēc tam, kad prokuroriem radās šaubas par cietušās Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" istabenes Nafisatu Diallo apgalvojumu patiesumu.

Nav skaidrs, vai tiešām bijusi vardarbība

Prokurori atzina, ka Strosam-Kānam un istabenei tiešām bijušas seksuālas attiecības, bet istabenes liecības esot vienīgais pierādījums, ka tas noticis piespiedu kārtā. Tā kā istabene savās liecībās vairākkārt melojusi, prokurori uzskata, ka kriminālapsūdzības nevar tikt uzturētas, teikts 25 lappušu garajā prokuroru lūgumā tiesnesim.

Istabenes aizstāvji sašutuši

32 gadus vecās Diallo advokāts Kenets Tompsons, reaģējot uz prokuroru lūgumu, paziņoja, ka "Manhetenas apgabala prokurors Sairess Venss ir liedzis sievietei tiesības panākt taisnīgumu izvarošanas lietā". Tompsons to paziņoja pēc ierašanās Manhetenas apgabala prokuratūrā kopā ar Diallo un nepilnu 15 minūšu ilgas tikšanās ar prokuroriem.

"Ja Manhetenas apgabala prokurors, kurš ir ievēlēts, lai aizstāvētu mūsu mātes, meitas, māsas, sievas un mīļotās, negrasās viņas aizstāvēt izvarošanas vai seksuāla uzbrukuma gadījumā, tad kurš to darīs?" jautāja Tompsons.

Strosa-Kāna advokāti apliecināja klienta "pateicību" par to, ka Ņujorkas prokurori nolēmuši neturpināt šo lietu. "Mēs jau no šīs lietas sākuma uzstājām, ka mūsu klients ir nevainīgs," sacīja advokāti Viljams Teilors un Bendžamins Brafmans.

Nākamā tiesas sēde notiks šodien

Apsūdzību pilnīga vai daļēja atsaukšana bija gaidāma pēc tam, kad kļuva zināms, ka Diallo izsaukta uz tikšanos ar prokuroriem pirmdien. Nākamā tiesas sēde Strosa-Kāna prāvā ir paredzēta otrdien.

"Ja viņi [prokurori] negrasītos atsaukt apsūdzības, tad nebūtu nekādas vajadzības tikties ar viņu [Diallo]. Viņi vienkārši nākamajā dienā dotos uz tiesu, lai pateiktu, ka turpinās lietu," sestdien sacīja Diallo advokāts Kenets Tompsons.

Otrdien paredzētā Ņujorkas štata tiesas sēde Strosa-Kāna lietā ir pirmā, kopš Ņujorkas prokurori izteica nopietnas šaubas par Diallo apgalvojumu patiesumu. Ja tiesnesis otrdien oficiāli atsauks izvirzītās kriminālapsūdzības un izbeigs lietu, Stross-Kāns varēs atstāt ASV un atgriezties Francijā, lai gan pret viņu ir iesniegta civilprasība.

Iesniegta arī civilprasība

Diallo 8.augustā Ņujorkā iesniedza civilprasību pret Strosu-Kānu par "vardarbīgu un sadistisku uzbrukumu". Civilprasība tika iesniegta laikā, kad prokurori apsvēra, vai atsaukt Strosam-Kānam izvirzītās kriminālapsūdzības izvarošanas mēģinājumā. Civilprasībā tiek pieprasīta kompensācija, kuras lielums gan nav minēts.

Diallo advokāts Kenets Tompsons sacīja, ka civilprasība tika iesniegta, lai Strosam-Kānam būtu jāatbild par savu rīcību arī tad, ja kriminālapsūdzības tiktu atsauktas.

62 gadus vecajam Strosam-Kānam ir izvirzītas septiņas kriminālapsūdzības saistībā ar viņam inkriminēto mēģinājumu maijā izvarot 32 gadus veco Diallo.

Prokurori atklāj, ka istabene liecībās melojusi

Lietā pret Strosu-Kānu radās problēmas, kad prokurori jūnija beigās izteicās, ka istabene vairākkārt melojusi ar zvērestu apstiprinātās liecībās. Prokurori sacīja, ka istabene sniegusi nepatiesu informāciju nodokļu un patvēruma pieprasījuma veidlapās, tostarp par grupveida izvarošanu Gvinejā, un tas radot šaubas par viņas apgalvojumu patiesumu.

Pēc presē nokļuvušām ziņām par šīm prokuroru šaubām tiesa Ņujorkā 1.jūlijā mīkstināja drošības līdzekli seksuāla rakstura noziegumos apsūdzētajam Strosam-Kānam, atceļot viņam mājas arestu, tomēr liedzot izbraukt no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Laikraksts "New York Times", atsaucoties uz lietai tuviem ziņu avotiem tiesu aprindās, vēstīja, ka Strosa-Kāna lietā saistībā ar apsūdzībām izvarošanas mēģinājumā ir radušās šaubas par cietušās istabenes apgalvojumu patiesumu un juristi apspriežot Strosam-Kānam izvirzīto kriminālapsūdzību iespējamu atsaukšanu.

Telefoniski apspriež labuma gūšanu no apsūdzībām Strosam-Kānam

Saskaņā ar istabenes teikto Stross-Kāns 14.maijā viņu mēģinājis izvarot savos viesnīcas apartamentos. Savukārt amatpersonas laikrakstam pavēstīja, ka vienas dienas laikā pēc šā notikuma istabene runājusi pa telefonu ar vīrieti, kurš ieslodzīts par 180 kilogramu marihuānas glabāšanu, un apspriedusi to, kāds labums būtu no Strosa-Kāna apsūdzēšanas. Vārdā neminētais vīrietis ir viens no vairākiem cilvēkiem, kas pēdējos divos gados pārskaitījuši uz Diallo bankas kontu apmēram 100 tūkstošus ASV dolāru (50 tūkstošus latu).

Stross-Kāns 14.maijā tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā. 15.maijā ASV prokuratūra viņam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

19.maijā Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni.

Stross-Kāns 21.maijā pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma Ņujorkas Raikersailendas cietumā un viņam bija jāuzturas mājas arestā Ņujorkā. Viņš noliedz visas izvirzītās apsūdzības.

Izvarošanas mēģinājumā apsūdz arī franču žurnāliste

Arī franču rakstniece un žurnāliste Tristana Banona apsūdz Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā, kas esot noticis 2003.gada februārī kādā dzīvoklī Parīzes centrā.

Stross-Kāns tika uzskatīts par Francijas Sociālistu partijas potenciālo kandidātu nākamgad paredzētajās šīs valsts prezidenta vēlēšanās, un tika prognozēts, ka viņam būtu izredzes uzvarēt pašreizējo prezidentu Nikolā Sarkozī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu