Par Viļķenes pagastā noindētajām bitēm pieprasa kompensāciju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas Biškopības biedrība (LBB) dāņu uzņēmumam 10. augustā iesniegusi mierizlīgumu un prasību kompensēt zaudējumus saistībā ar uzņēmuma noindētajām bišu saimēm. Biškopji vēlas, lai tiek kompensēta bišu saimju vērtība un neiegūtā medus raža. Prasības ir pamatotas, balstoties uz pašreizējām tirgus cenām, līdz ar to par vienu saimi tiek prasīta 200 līdz 250 latu liela kompensācija.

Auseklī jau rakstījām, ka Viļķenes pagastā dāņu uzņēmums SIA DanAgro, naktī no 12. uz 13. jūliju miglojot ziedošu rapšu lauku ar insekticīdu Danodin, Liepupes un Viļķenes pagasta 19 biškopjiem iznīcinājis 411 bišu saimes. DanAgro uz LBB iesniegumu jāatbild 10 dienu laikā.

LBB izpilddirektore Rita Bartuševica pastāstīja, ka pagaidām LBB no dāņu uzņēmuma vēl nav saņēmusi nekādas ziņas. Vai uzņēmums būs gatavs mierizlīgumu pieņemt un akceptēs biškopju prasības, būs zināms šīs nedēļas beigās. R. Bartuševica skaidro ja uzņēmums atteiksies maksāt, biedrība sniegs prasību tiesā.

Patlaban rapšu piesārņojuma pakāpi pēta Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un laboratorija BIOR. Līdzīgi gadījumi saistībā ar bišu noindēšanu gadoties katru gadu vairākas reizes, tomēr šis ir pirmais, kad cietušas tik daudz saimju. Cerams, turpmāk šādu nelaimju būs mazāk, jo, sākot ar šo gadu, par attiecīgiem pārkāpumiem vainīgajam lauksaimniekam tiks samazināti platību maksājumi no 20% līdz pat 100%. Šī norma tiks piemērota arī dāņu uzņēmumam.

Tiesa, vēl nav zināms, par cik procentiem tam samazinās platību maksājumus. Kad PVD un VAAD būs veikuši attiecīgās analīzes, savu vērtējumu par samazinājumu sniegs Lauku atbalsta dienests. Domājams, tas notiks oktobrī vai novembrī, skaidro R. Bartuševica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu