Balsošana ir beigusies

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tautas nobalsošana par Saeimas atlaišanu ir beigusies. Slēgti visi 950 vēlēšanu iecirkņi Latvijā. Līdz plkst.20 referendumā piedalījušies 616 739 pilsoņi, kas ir 41,33% no visiem balsstiesīgajiem iedzīvotājiem.

Patlaban ir zināmi vēlētāju aktivitātes rādītāji par visiem 950 no 950 Latvijas iecirkņiem.

Referenduma pirmajā stundā, no iecirkņu atvēršanas plkst.7 līdz plkst.8, bija nobalsojuši 1,37% no visiem balsstiesīgajiem, savukārt līdz plkst.12 - 275 000 pilsoņu jeb 18,53% no balsstiesīgajiem. Līdz plkst.16 bija nobalsojuši 482 180 vēlētāji jeb 32,32% no visiem balsstiesīgajiem.

Vidzemē līdz plkst.20 nobalsojuši 49,33% no balsstiesīgajiem, Kurzemē - 48,69%, Zemgalē - 43,01%, Rīgā - 34,5%, savukārt viszemākā aktivitāte bijusi Latgalē, kur līdz šim nobalsojuši 31,3% no visiem balsstiesīgajiem iedzīvotājiem.

Salīdzinošo zemo aktivitāti referendumā par 10.Saeimas atlaišanu var skaidrot ar to, ka lielākajai daļai iedzīvotāju rezultāts jau bija skaidrs pirms referenduma, tā uzskata politologs Valts Kalniņš. Pacēlums saistībā ar Valda Zatlera paziņojumu daļai sabiedrības bija, bet tas ir pārgājis, un sabiedrība atkal atgriežas pasīvākā stāvoklī.

Politiķiem no notikušā būs jāmācās

Lai arī nākamajā Saeimā tiks ievēlēti tie paši cilvēki vai ar nelielām izmaiņām, vēlētāji referendumā būs devuši striktu signālu politiķiem, ka nav pieļaujama "neglīta rīcība", tā izteicies ekonomists un uzņēmējs Jānis Ošlejs.

Kā skaidroja Ošlejs, Saeimas atlaišana būs stingrs sabiedrības lēmums, ka, ja politiķi rīkosies prettiesiski, viņi var tikt atlaisti.

Viņaprāt, jau esošā Saeima pēc prezidenta rīkojuma Nr.2 sāka strādāt labāk un tas nozīmē, ka uzdevums ir izpildīts arī attiecībā uz vēl esošo Saeimu.

Zemāku vēlētāju aktivitāti referendumā nekā Saeimas vēlēšanās viņš skaidroja ar to, ka lielākajai daļai jau tāpat bija skaidrs, kāds būs rezultāts.

Viņš pieļāva, ka nākotnē Saeimas atlaišanas rosināšana kļūs populārāka vai arī paši Saeimas deputāti kļūs uzmanīgāki.

Aktivitāte vasarā vērtējama kā augsta

Referendumā par Saeimas atlaišanu pilsoņi šodien ir parādījuši augstu aktivitāti, ņemot vērā, ka sabiedrība jau bija informēta, ka šajā tautas nobalsošanā izšķirošais nav tas, cik balsotāju aizies uz vēlēšanu iecirkņiem, teica Eiropas Savienības Parlamenta deputāte Inese Vaidere (V).

Tāpat deputāte atzina, ka šis ir atvaļinājumu laiks un aktivitātes rādītājs līdz pēcpusdienai ir ļoti labs. Tā kā viena trešdaļa jau nobalsojusi, neesot arī tik būtiski, vai balsotāju skaits līdz vakaram pārsniegs 50% no balstiesīgo skaita vai nē.

Viņa norādīja, ka lielākajai daļai nav šaubu par to, kā uz referendumu aizgājušie ir nobalsojuši.

Pārkāpumi nav konstatēti

Vēlēšanu iecirkņos referenduma laikā par 10.Saeimas atlaišanu līdz šim nav konstatēti pārkāpumi, arī būtiskas sūdzības nav saņemtas, uzzinājām Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Arī Valsts policijā apliecināja, ka palīdzību nav lūdzis neviens no vēlēšanu iecirkņiem Latvijā kārtības nodrošināšanai.

"Man ir liela pieredze, un varu teikt, ka balsošanas process līdz šim ritējis ļoti klusi un mierīgi," aģentūrai BNS teica CVK ilggadējais vadītājs Arnis Cimdars.

Tomēr viņš atzina, ka iedzīvotāji sestdien salīdzinoši daudz zvana pa CVK informatīvo tālruni, lielākoties tāpēc, lai noskaidrotu, kur atrodas tuvākais vēlēšanu iecirknis. Saņemtas arī sūdzības, taču, pēc CVK uzskata, tās nav būtiskas.

Referenduma jautājums bija: "Vai jūs esat par 10.Saeimas atlaišanu?" Balsošanas biļetenā ir divas iespējamās atbildes - "par" un "pret". Lai nobalsotu, jāievelk "+" (plusiņš) iepretim izvēlētajai atbildei.

Referendumu ierosināja iepriekšējais prezidents Valdis Zatlers, savu lēmumu pamatojot ar vēlmi cīnīties pret oligarhu varu Latvijā. Zatlers par parlamenta atlaišanas rosināšanu paziņoja pāris dienas pirms prezidenta vēlēšanām, kad arvien mazinājās viņa iespējas tikt pārvēlētam augstajā amatā, tādējādi saņemot kritiku, ka viņš rīkojies savtīgi un šādi bruģējis ceļu ieiešanai politikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu