Referendums reģionos un pasaulē – interesanti

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc iedzīvotāju aktivitātes referenduma pirmajās stundās vēl grūti prognozēt, kāda tā būs kopumā, tomēr iespējams, ka iedzīvotāju aktivitāte būs nedaudz mazāka kā 10.Saeimas vēlēšanās, prognozē sociologs un pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš. Balsošana notiek arī ārzemēs un visā Latvijā.

Pasienē pirmajā stundā nav nobalsojis neviens iedzīvotājs

Vēlēšanu iecirknī Nr. 646 Zilupes novada Pasienē pirmajā stundā uz tautas nobalsošanu nebija ieradies neviens vēlētājs. Situācija sāka mainīties uzreiz pēc astoņiem, kad iecirknī ieradās pirmais vēlētājs. Plkst. 10.30 tautas nobalsošanā Pasienē bija piedalījušies jau 16 vēlētāji.

Vēlētāji uz tautas nobalsošanu ierodoties pamatā pozitīvā noskaņojumā, taču - balso viņi par vai pret Saeimas atlaišanu - vēlēšanu komisijas locekļiem ir grūti nojaust.

Balso arī Briselē

Šorīt kopš plkst.7 Briselē vēlēšanu iecirknī nobalsojuši vairāk nekā 20 Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju, informēja Latvijas Radio. Balsotāji turpinot nākt joprojām, kopumā šajā iecirknī tautas nobalsošanā varētu piedalīties ap 400 cilvēku. Pirmais nobalsot par 10.Saeimas atlaišanu Briselē ieradies kāds Latvijas vēstnieks.

Tā kā pašlaik Briselē līstot lietus, vēlēšanu komisijas darbinieki prognozē, ka lielāks balsotāju pieplūdums varētu būt pēcpusdienā.

Tokijā nobalsojuši vien divi cilvēki

Japānas galvaspilsētā Tokijā balsošanā par Saeimas atlaišanu pagaidām piedalījušies vien divi cilvēki, informēja vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Tokijā Oļegs Orlovs.

"Pie mums vēlētāju aktivitāte ir ļoti zema. Plkst.16.30 pēc vietējā laika uz iecirkni, kas izvietots Latvijas vēstniecībā, atnākuši tikai divi cilvēki. Pagājušajā gadā, kad notika Saeimas vēlēšanas, nobalsoja apmēram 20 cilvēki," sacīja Orlovs.

Viņš atzina, ka zemās aktivitātes iemesli ir vairāki. "Iespējams, ka pēc lielās dabas katastrofas - zemestrīces un cunami tomēr ir samazinājies to Latvijas pilsoņu skaits, kas pastāvīgi uzturas Japānā. Otrs skaidrojums varētu būt tāds, ka patlaban ir atvaļinājumu laiks, turklāt sestdiena un potenciālie vēlētāji izlēmuši doties ārpus Tokijas, tomēr neiegriežoties vēstniecībā, lai nobalsotu," sacīja Orlovs.

Cēsīs mākslas festivāls pulcē balsotājus

Cēsu mākslas festivāls, kas šodien norisinās Cēsīs, varētu veicināt vēlētāju aktivitāti referendumā par 10.Saeimas atlaišanu, norādīja Cēsu valsts ģimnāzijā izvietotā vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Olita Neimane. Vēlētāju aktivitāte pieauga pēc plkst.8, bet vēl vairāk tā varētu paaugstināties laikā, kad sāksies Cēsu mākslas festivāla pasākumi.

Līdz plkst.8 Cēsu Valsts ģimnāzijā nobalsojuši 39 cilvēki, savukārt kopumā līdz plkst.8 Cēsīs nobalsojuši 1,68% balsstiesīgo jeb 252 cilvēki.

Jūrmalā balsotāju aktivitāte referendumā ir augsta

216.vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs Gunārs Buls sacīja, ka "aktivitāte nav tik augsta kā Saeimas vēlēšanās, taču priekš referenduma aktivitāte ir pietiekami augsta." Viņš atzina, ka grūti izdalīt, vai balsot nāk galvenokārt vietējie, atpūtnieki vai caurbraucēji. Taču viss norit mierīgi, bez starpgadījumiem un pretenzijām no vēlētāju puses, sacīja Buls.

Līdz plkst.8 Jūrmalā kopumā nobalsojuši 468 cilvēki. Jūrmalas 1.ģimnāzijā šorīt līdz plkst.10 nobalsojuši 265 cilvēki.

Rūjienā veidojas rindas

Rūjienas novada domes ēkā izvietotajā vēlēšanu iecirknī pirmajās stundās nobalsojuši aptuveni 700 balsstiesīgie iedzīvotāji. Pašlaik jau esot saņemti aptuveni 50 iesniegumi par vēlmi nobalsot mājās, pie šiem cilvēkiem jau devušies vēlēšanu komisijas pārstāvji.

Balsotāju aktivitāte esot augsta, nekādu starpgadījumu nav bijis, arī neskaidrību par referenduma jautājumiem un norisi neesot. Referenduma gaitai Rūjienā novērotāji nesekojot.

Kā sacīja Rūjienas vēlēšanu komisijā, lai gan ir izskanējusi informācija, ka Vidzemes partijas dibinātāji kolektīvi varētu doties uz vēlēšanu iecirkni Rūjienā, lai piedalītos referendumā, nekāds oficiāls pieteikums nav saņemts.

Jelgavā balsos arī 376 cietumnieki

Jelgavā iedzīvotāju aktivitāte referendumā pagaidām ir līdzīga 10.Saeimas vēlēšanām, balsošana notiek vienmērīgā plūsmā bez rindām un bez pārtraukumiem. Dalību referendumā pieteikuši arī 376 Jelgavas cietuma iemītnieki, informēja Jelgavas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Jānis Dēvics.

No paša rīta īpaša pensionāru aktivitāte bijusi kultūras nama iecirknī, ko izskaidro tas, ka tur autobusā piestājusi Jelgavas Pensionāru biedrība pirms ceļojuma uz Oslo Norvēģijā.

Jau ziņots, ka Jēkabpils cietumā vēlmi piedalīties referendumā par 10.Saeimas atlaišanu paudušas 400 personas, kas par dažādiem likumpārkāpumiem patlaban izcieš sodu Jēkabpils cietumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu