ANO Somāliju pasludina par bada zonu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienoto Nāciju Organizācija pirmo reizi Somālijas dienvidu rajonus pasludinājusi par bada zonu. Reģionā patlaban iestājies lielākais sausums, kāds tur redzēts vairāk nekā pusgadsimta laikā, ziņo BBC.

ANO norāda, kā pēdējā laikā situācija sausuma skartajos rajonos dramatiski pasliktinājusies.

Palīdzības darbiniekiem uzbrūk kaujinieki

Starptautisko palīdzības misiju darbinieki dara visu iespējamo, lai bada skartajiem reģioniem palīdzētu. Taču ANO uzsver, ka palīgi nereti cieš bruņotu somāļu grupu uzbrukumos, tāpēc viņiem būtu jānodrošina papildu aizsardzība. Daudzviet radikāļu uzbrukumu dēļ palīdzības kravas nemaz nenonāk.

Ar teroristiskajām organizācijām "al-Shabab" un "al Qaeda" saistīti grupējumi savas kontroles zonā vairākos dienvidu rajonos ārvalstu palīdzības organizāciju klātbūtni pilnībā aizliedza 2009.gadā. Tagad, kad iestājies bads, dažos rajonos ierobežota palīdzības sniegšana atļauta.

No sausuma sekām cieš 10 miljoni cilvēku

Tiek lēsts, ka sausuma sekas Āfrikas dienvidu reģionos skārušas aptuveni 10 miljonus cilvēku.

Vairāk nekā 166 000 somāļu pārtikas meklējumos devušies pāri robežai uz Keniju vai Etiopiju.

Sausums, konfliktējoši grupējumi un liela nabadzība radījusi ideālus apstākļus badam. ANO aprēķini liecina, ka pārtiku nepietiekami uzņem vairāk nekā 30% bērnu valstī un

ik dienu bada dēļ no katriem 10 000 mirst četri bērni.

"Visā valstī krīzes apstākļos dzīvo gandrīz puse Somālijas iedzīvotāju jeb aptuveni 3,7 miljoni cilvēku, no kuriem 2,8 miljoni dzīvo valsts dienvidos," norāda ANO pārstāvji.

Tuvāko divu mēnešu laikā vajag 300 miljonus dolāru

Lai badu apkarotu, tikai divu tuvāko mēnešu laikā vien būtu nepieciešami 300 miljoni ASV dolāru.

Analītiķi norāda, ka situācija Somālijā patiešām ir ļoti smaga, tā kā oficiāli bada statusu ANO nosaka reti. Pēdējo reizi bads Somālijā piedzīvots 1992.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu