Skip to footer
Šodienas redaktors:
Jānis Tereško
Iesūti ziņu!

Kā uzglabāt ogas ziemai

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Klāt zemeņu laiks, un katrs zina, ka jūlijā labi svaigā veidā apēst vismaz piecus kilogramus šo vērtīgo ogu, lai saņemtu kārtīgu vitamīnu un minerālvielu trieciendevu.

Taču jūlijs paies. Tāpēc "Druva" centās noskaidrot, kā vislabāk zemenes glabāt, lai tās varētu baudīt arī vēlā rudenī un ziemā.

Ogas var saglabāt gan ievārījumos un kompotos, gan arī kaltēt. Tiesa, vārot ievārījumā, 100° temperatūrā C vitamīns izzūd. Liekot burciņās svaigas ogas, kas saspaidītas un sajauktas ar cukuru, C vitamīns daļēji saglabāsies, taču ne ilgāk kā pusgadu. Ar laiku tas noārdās, bet dzelzs gan ogās noturas un saglabājas arī citi minerālsāļi.

"Arī saldējot ogas zaudē daļu no savas uzturvērtības, kāda tā ir svaigām zemenēm, taču zaudējums ir krietni mazāks, nekā ogas vārot," padomu deva pavāre un konditore, "Vinetas un Allas kārumlādes" īpašniece Vineta Žamoidika.

Galu galā ļoti tālā senatnē dziedniekiem esot bijis teiciens: "Tajā mājā, kurā ēd zemenes, ārstiem nav ko darīt." Zemeņu sēklas ir atrastas akmens laikmeta celtņu arheoloģiskajos izrakumos. Zemeņu dziednieciskā vērtība bija labi zināma senajiem grieķiem un romiešiem. Literatūrā pirmie ieraksti par zemenēm datēti jau 13. gadsimtā, bet dārza zemenes ir cēlušās no Amerikas.

Tik daudz par vērtīgo ogu vēsturi, bet tagad praktiski padomi, kā zemenes pareizi saldēt, lai tās būtu garšīgs našķis bērniem visas ziemas garumā un smaržotu Ziemassvētku galdā blakus piparkūkām un pīrāgiem.

"Ja runa ir par meža zemenēm, tad tās nebūtu prātīgi blenderēt. Odziņas rūpīgi jāsalasa vai, tirgū nopērkot, jāskatās, vai klāt nav kāds meža zariņš, lapiņa, un, sabērtas plastmasas trauciņos, jāliek saldētavā," tā Vineta, piebilstot, ka plastmasas trauciņu vai polietilēna maisiņu materiāls ogas nebojās.

"Ja vien tas iespējams un ogas nav smilšainas, dubļainas, ja zināms, kur augušas dārza zemenes, tad nevajadzētu tās skalot un pēc tam likt saldētavā. Sasalstot veidosies ledains klucis, atsaldējot zemenēm klāt nāks lielāka ūdens daļa," brīdina Vineta. "Es ogas apčubinu, apskatu, vai nav bojātas, nolasu kātiņus, zaļo lapu cepurīti un veselas ogas lieku plēves maisiņā un saldētavā."

Citur gan "Druva" lasīja padomu - ja ogas pirktas tirgū un nav pārliecības par to izcelsmi, tad tās labāk noskalot aukstā ūdenī. Pēc tam rūpīgi nosusināt un atstāt caurdurī, ļaujot tām vismaz 20 minūtes apžūt.

Ja tālāk spriežam, vai ogas likt plastmasas kārbiņās vai polietilēna maisiņos, tad Vineta lūdz paraudzīties no praktiskās puses.

"Ja saldētava maziņa, tad labāk likt maisiņos, jo paciņas aizņems mazāk vietas. Ja saldētava plašāka, var izmantot kārbiņas," tā Vineta. Ierasti cilvēki domājot, ka plēves maisiņā ogas saspiedīsies. Tas notiek, nesot mājās no tirgus, bet, kad ogu ieliek saldētavā, tā sasalst.

"Otrs variants ir tāds, ka zemenes var nelikt saldētavā veselas, bet saspaidītas vai blenderētas. Tās gan jāliek plastmasas kārbiņās, ja ir vēlēšanās, var pievienot cukuru. Ogas uzreiz vairāk atsulosies un atsalstot būs gandrīz sīrups. Sablenderētas ogas saldētavā var likt, arī cukuru nepievienojot, jo tur tās nebojājas," tā Vineta.

Kādā interneta portālā vēl "Druva" izlasīja padomu: "Zemenes jāsasaldē tūlīt pēc novākšanas, jo jau pēc 24 stundām tās zaudē garšu. Jo straujāks sasaldēšanas process, jo labāk saglabājas ogu sākotnējās īpašības, bet, ja ogas atsaldē, bet pēc tam atkal sasaldē, nebūs ne garšas, ne labuma.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu