Horvātija oficiāli noslēdz ES iestāšanās sarunas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Horvātija ceturtdien oficiāli noslēgusi sešus gadus ilgušās un nebūt ne vieglās sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), tādējādi sperot vēl vienu soli tuvāk mērķim kļūt par bloka 28.dalībvalsti.

Eiropas Komisija (EK) un Horvātija ceturtdien noslēdza pēdējo no 35 sarunu sadaļām.

"Šī ir vēsturiska diena Horvātijai," Briselē svinīgajā ceremonijā pavēstīja Horvātijas premjerministra vietnieks Gordans Jandrokovičs.

Nākamais solis ir pievienošanās līguma izstrāde, un kā norādīja Eiropas Komisija, ja to ratificēs visas dalībvalstis un Zagreba, par pilntiesīgu bloka dalībvalsti Horvātija kļūs 2013.gada 1.jūlijā.

Zagreba cer, ka darbs pie līguma, kura teksts būs pieejams visās ES oficiālajās valodās, kā arī horvātu valodā, noslēgsies līdz gada beigām.

Līgums varētu tikt parakstīts līdz decembrim, un tad šis dokuments būs jāratificē visu 27 dalībvalstu parlamentiem.

Vairākas dalībvalstis, uzskatot, ka Bulgārija un Rumānija blokā tika uzņemtas pāragri, pieprasījušas izveidot pārraudzības sistēmu, kas sekos tiesu sistēmas reformām Horvātijā laikposmā no sarunu pabeigšanas līdz dalībvalsts statusa iegūšanai.

Kā pagājušajā piektdienā uzsvēra ES līderi, Horvātijai arī turpmāk ir "tikpat aktīvi jāturpina reformas, īpaši attiecībā uz tieslietām un pamattiesībām".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu