Kozlovskis: nākamgad policistu algas atjaunot nav iespējams (44)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atjaunot policistu, robežsargu un ugunsdzēsēju algas pirmskrīzes līmenī jau no nākamā gada nav iespējams; pamazam to varētu izdarīt līdz 2016.gadam, otrdien sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Latvijas Apvienotā policistu arodbiedrība (LAPA) pirmdien nosūtījusi atklātu vēstuli premjeram Valdim Dombrovskim un iekšlietu ministram, aicinot palielināt Valsts policijas, cietumsargu un ugunsdzēsēju atalgojumu un sociālās garantijas vismaz līdz pirmskrīzes līmenim.

Algu atjaunošanai pirmskrīzes līmenī būtu nepieciešami ap 60 līdz 70 miljoniem latu, lēsa ministrs. Savukārt premjers ap 60 miljonu apjomā ir ieskicējis kopējo fiskālo budžeta telpu nākamajam gadam.

Tādējādi ir loģiski, ka no nākamā gada panākt tik krasu iekšlietu darbinieku algu pieaugumu, kā pieprasa LAPA, panākt nav iespējams, sacīja ministrs.

Viņš gan apņēmās panākt sociālo garantiju pieaugumu.

Piemēram, Iekšlietu ministrija jau aprēķinājusi, ka nākamgad atvaļinājumu pabalstiem un virsstundu apmaksai būs nepieciešami ap sešiem miljoniem latu.

Ne vien pirmskrīzes līmeņa, bet arī konkurētspējīgas algas iekšlietu darbiniekiem būtu iespējams panākt pamazām vairākos gados, sacīja Kozlovskis.

«Mans mērķis ir 2016.gads, kad policistu atalgojums tiek atjaunots iepriekšējā līmenī un atsevišķām kategorijām tas jau varētu būt arī lielāks, nekā pirms krīzes,» teica Kozlovskis.

LAPA norādīja, ka pašreizējais atalgojums nav konkurētspējīgs un ir par iemeslu kvalificēto darbinieku aiziešanai no dienesta, savukārt pati darbinieku mainība kļuvusi nekontrolējama un attiecīgajos dienestos aizvien vērojams darbinieku trūkums.

Tāpat LAPA brīdināja - ja šai problēmai netiks pievērsta pietiekama uzmanība, tad jau tuvākajā laikā tā var kļūt par draudu valsts iekšējai drošībai un kārtībai, ko izjutīs katrs no iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka ekonomiskās krīzes apstākļos Iekšlietu ministrijas (IeM) pakļautības iestādēm, Valsts policijas

policistiem un ugunsdzēsējiem atalgojums tika samazināts vidēji par 50 līdz 55%.

Tāpat tika atņemta lielākā daļa sociālo garantiju.

2013.gadā atalgojums gan tika palielināts par aptuveni 10%.

Savukārt premjers iepriekš aģentūrai BNS norādīja, ka valdība jau ir izrādījusi labo gribu šā jautājuma risināšanā.

Šogad policisti, ugunsdzēsēji un robežsargi bija starp pirmajām strādājošo kategorijām, kam tika palielināts atalgojums, un šādas iespējas tiks meklētas arī 2014. gada valsts budžetā.

Ieguldījumu situācijas uzlabošanā sniegs arī plānotais darbaspēka nodokļu sloga samazinājums, paskaidroja Dombrovskis.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu