Bērziņa komisija kavē atklāt ofšoru patieso labumu guvējus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Pateicoties Andrim Šķēlem, jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa vadītajā Saeimas Tautsaimniecības komisijā iestrēdzis Tieslietu ministrijas priekšlikums. Tas uzņēmumiem, kam īpašnieki reģistrēti par nodokļu paradīzēm dēvētajās valstīs, liktu atklāt, kas ir to patiesie labuma guvēji. Šķēle uzskata, ka Latvija šādi diskriminētu biznesmeņus un atbaidītu investorus, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Bērziņa komisija, Šķēles diriģēta, kavē atklāt ārzonu īpašniekus

Tos pašus argumentus kā Šķēle – investoru atbaidīšana un muļķīga papīru rakstīšana - izmanto arī advokāta Andra Grūtupa birojā strādājošais Aivars Lošmanis, kurš Saeimas komisijā ticis aicināt sniegt savu atzinumu.

Jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa vadītajā komisijā Šķēles idejai piekrīt gan Šlesera "Par labu Latviju", gan zaļzemnieku deputāti.

Ministrija sūdzas ģenerālprokuroram

Raidījumam zināms, ka Tieslietu ministrija par likuma iestrēgšanu Saeimā sūdzējusies ģenerālprokuroram, kurš par Saeimas deputātu rīcību ir dusmīgs. Solījums likumus sakārtot dots starptautiskajai organizācijai MONEYVAL, kas ik pa četriem gadiem apkopo datus, kā valstis apkaro noziedzīgi iegūtās naudas legalizēšanu.

„Mēs tikko viņiem esam solījuši, ka parlamentā ir likums, un izrādās, ka ir deputāti, kam tas nav vajadzīgs. Diemžēl šiem deputātiem ir virsroka Saeimas Tautsaimniecības komisijā,” raidījumam atzīst tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs.

Ziņojums Latvijai nedraudzīgs

Pēdējā MONEYVAL ziņojumā Latvija bija vienā no pēdējām vietām starp Eiropas valstīm. Ja līdz šā gada 13. jūlijam deputāti likumus neizlabos, arī jaunais ziņojums mums būs nedraudzīgs. Sekas būšot starptautiskas - pēc šiem datiem vadīsies starptautiskās reitingu aģentūras, ārvalstu analītiķi un arī bankas, kurām Latvijas valdība prasīs pārfinansēt starptautisko aizdevumu.

Noziedzīgi iegūto līdzekļu apkarotājs Viesturs Burkāns pieļauj, ka atsevišķas pasaules bankas var pat pārtraukt sadarbību ar Latviju.

„Ir ļoti nepatīkami, ka mēs šobrīd Eiropā esam viena no tām dažām atlikušajām valstīm, kur šis jautājums joprojām ir nenokārtots vairāku gadu garumā... un pat bailes iedomāties, kādas varētu būt sekas... Negatīvas katrā ziņā," raidījumam atzīst noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītājs Viesturs Burkāns.

"Vienotība" bezspēcīga

Premjera partija bezspēcīgi plāta rokas – ietekmes, lai cīņu par ofšoru mazināšanu uzvarētu, viņiem nav.

„Mēs, protams, kā valdība nevaram parakstīt dokumentus, uzliekot kaut kādus pienākumus Saeimai. Es gribētu uzsvērt, ka šie grozījumi nav vajadzīgi Valūtas fondam. Pirmkārt šie grozījumi ir vajadzīgi mums pašiem, lai uzlabotu kontroli pār naudas atmazgāšanas shēmām un uzlabotu nodokļu iekasēšanu,” norāda premjers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu