Politologs smejas par Šlesera izteikumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Politologs Ivars Ījabs par smieklīgiem uzskata deputāta Aināra Šlesera (PLL) izteikumus, ka prezidents Valdis Zatlers plānojot apvērsumu un ir salīdzināms ar Kārli Ulmani un Vladimiru Putinu. Šlesera agresija pret Zatleru esot saprotama, jo viņš neesot gaidījis šādu notikumu pavērsienu - tagad viņš esot pataisīts par "sliktāko no sliktākajiem".

Vērtējot Šlesera lēmumu neatkāpties no Saeimas deputāta amata, politologs atgādināja, ka šim parlamenta sasaukumam, visticamāk, atlicis strādāt tikai dažus mēnešus.

Tādējādi nav skaidrs, ko Šlesers būtu panācis, atkāpjoties no šā amata. Turklāt priekšā ir vasara un atvaļinājumu laiks. "Viņš neko neiegūtu, aizejot no šā amata."

Smejas par Šlesera izteikumiem

Savukārt Šlesera agresija pret Zatleru un viņa salīdzināšana ar Ulmani un Putinu politologu uzjautrināja. "Vai jūs varat iedomāties Zatleru diktatora lomā?" viņš caur smiekliem jautāja. Viņam tie atgādinot komiķa Leslija Nīlsena izteikumus.

Veselā cilvēkā šādi izteikumi izraisot smīnu. "Zinot Šlesera kunga uzticību demokrātijas ideāliem, šie izteikumi ir ļoti interesanti."

Šlesers - sliktākais no sliktākajiem

Ījabs vērtēja, ka Šlesers no Zatlera runas nebija neko tādu gaidījis. Lielos vilcienos viņš tagad ir padarīts par lielāko grēkāzi. "Uz viņu tagad rāda ar pirkstiem - ja nebūtu šā zēna ar dīvainajām lietiņām, 10.Saeima turpinātu strādāt vēl trīs gadus. Viņam ir iemesls būt agresīvam. Viņš ir padarīts par sliktāko no sliktākajiem."

Šlesers esot nostādīts visneizdevīgākajā pozīcijā, salīdzinot ar pārējiem par oligarhiem dēvētajiem politiķiem Aivaru Lembergu un Andri Šķēli. "Tādēļ arī viņš ir agresīvs."

Šlesers prom neies

Taču, "pazīstot Šleseru, viņš mierā neliksies".

Visticamāk, viņš gatavos piedāvājumu uz 11.Saeimas vēlēšanām un jau tagad ir sācis savu reklāmas kampaņu.

Ījabs Šleseram arī turpmāk redz nākotni Latvijas politikā. Turklāt politiķis arī pats izteicies, ka nekur prom neplāno braukt. Iespējams, viņš turpmāk sadarbosies ar "Saskaņas centru", ar kuru viņam jau iepriekš bijušas draudzīgas attiecības. Varbūt pats Šlesers nezina, kā tieši turpmāk rīkoties, politisko norišu vērotājs pieļāva.

Jāskaidro sava nostāja no rīta līdz vakaram

Politologs norādīja, ka Zatlers, visticamāk, netiks pārvēlēts prezidenta amatā. Būtu ļoti labi, ja viņš šajā brīdī nepazustu no politiskās skatuves un skaidrotu savu lēmumu. Turpmākajiem mēnešiem viņa darbā vajadzētu būt saspringtākiem nekā pēdējiem četriem gadiem. "Citādi viņa pasākums aizies pa pieskari."

"Viņam jāaizstāvas, citādi viņa iecere izgāzīsies."

Politologs norādīja, ka cilvēkiem, kuriem Zatlers "sakāpa uz varžacīm", ir daudz resursu, tādēļ viņi mēģinās aizstāvēties un uzbrukt Zatleram.

Zatleram nevajadzētu rīkoties kā Vairai Vīķei-Freibergai, kura ierosināja referendumu par drošības likumu grozījumiem, taču pēc tam "pazuda zem ūdens".

Ja Zatlers atkal un atkal neskaidros un nepamatos savu pozīciju, viņš izdarīs lāča pakalpojumu Latvijas demokrātijai, dodot iemeslu kārtējām spekulācijām. "Ja viņš neaizstāvēsies, būs diezgan bēdīgi."

Kas pamudināja Zatleru uz krasiem izteikumiem?

Runājot par Zatlera runas motīviem un beidzamo grūdienu, kas viņu pamudināja uz šādiem radikāliem izteikumiem, Ījabs norādīja, ka arī viņu pārsteigusi šāda prezidenta runa. Bijis dīvaini, ka iepriekš, kad situācijas bijušas "trakākas", viņš tik asi nav izteicies. Turklāt arī izteikumi, ka viņš vēl nesen ticies ar Lembergu un dzēris ar viņu vīnu, esot dīvaini.

Ījabs uzskata, ka Zatlers sestdien pieņēma diezgan spontānu lēmumu, uz ko pamudināja arī personīgās intereses un prezidenta vēlēšanu konteksts. Iespējams, viņam pa šiem četriem gadiem tiešām "piegriezusies" politiskā situācija un viņš ar šo spējo rīcību vēlējies parādīt, ka "šie trīs zēni nevar tomēr darīt visu, kas ienāk prātā".

"Grūti teikt, cik lielā mērā viņš prognozēja savas rīcības sekas."

Prezidents nekomentē Šlesera izteikumus

Savukārt prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa sarunā ar portālu TVNET norādīja, ka Zatlers nekomentē Šlesera šā rīta izteikumus. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka apgalvojumi par apvērsumu esot absolūti nepamatoti. Tieši pretēji - prezidents esot nodevis šo jautājumu tautas lemšanai.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka sestdienas vakarā, uzrunājot tautu, prezidents paziņoja, ka nolēmis rosināt Saeimas atlaišanu. Uz to viņu esot mudinājuši pēdējā laika politiskie notikumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu