Negroza cietumsodu 13.janvāra grautiņos apsūdzētajam Laizānam (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākā tiesa (AT) šodien atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru vienā no 13.janvāra grautiņu krimināllietām apsūdzētajam Marekam Laizānam piespriests trīs gadu un sešu mēnešu cietumsods.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, pilns šodien pasludinātā nolēmuma teksts būs pieejams 21.jūnijā, bet pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā.

Kā ziņots, apelācijas sūdzību par pirmās instances spriedumu bija iesniedzis pats Laizāns.

Jau ziņots, ka pērn 29.oktobrī Rīgas apgabaltiesa Laizānu atzina par vainīgu Krimināllikuma 225.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā. Galīgo sodu - reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem - Rīgas apgabaltiesa Laizānam noteica, ieskaitot tajā iepriekš piespriestos sodus citās lietās.

Laizāns jau agrāk bija saukts pie kriminālatbildības, paskaidroja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

Prokuratūras pārstāve papildināja, ka saskaņā ar apsūdzību Laizāns 2009.gada 13.janvārī Vecrīgā demolējis Pašvaldības policijas automašīnas, dauzījis skatlogu stiklus un aplaupījis dzērienu veikalu.

Sākotnēji šī vīrieša apsūdzība tika izskatīta vienā tiesvedībā ar citu iespējamo 13.janvāra grautiņu dalībnieku - Artūru Šternbergu, taču vēlāk Laizāna lietu nācās izdalīt atsevišķā procesā, jo viņš nenāca uz tiesu. Ņemot vērā minēto, Laizāns tika izsludināts meklēšanā. Vēlāk viņš tika atrasts un apcietināts.

Kā ziņots, 2009.gada 13.janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi - tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS «Latvijas Balzams» produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns «Fīlings». Kā novēroja aģentūra LETA, grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās. Tāpat mediķi sniedza palīdzību aizturētajiem sadursmju dalībniekiem, kuri jau bija nogādāti policijas iecirkņos. Nekārtībās cieta arī paši policisti.

Par dalību masu nekārtībās tika celtas apsūdzības aptuveni 70 cilvēkiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu