Lukašenko liek no valsts padzīt Krievijas medijus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko licis no valsts padzīt Krievijas medijus, vainojot tos histērijas sacelšanā ap nacionālās valūtas - rubeļa - devalvāciju.

"Visvairāk histērijas ir Krievijas plašsaziņas līdzekļos. Es tos nenosaukšu, lai neceltu viņiem reitingus, bet izdariet visu, lai šie mediji vairs nebūtu mūsu teritorijā," sanāksmē, kas bija veltīta valūtas un patērētāju tirgus jautājumiem, sacīja prezidents. "Un ne jau tāpēc, ka mēs gribam viņiem aizvērt muti. Es redzēju - visa ažiotāža nāk no turienes."

Lukašenko neapmierinātību cita starpā izsaukušas publikācijas par rubeļa devalvācijas sekām. "Pārmet, ka mēs atkal šantažēsim Krieviju."

Kā klāstīja prezidents - Krievijas medijos lasāms, ka Baltkrievijas premjerministrs Mihails Mjasņikovičs un Centrālās bankas vadītājs Pjotrs Prokopovičs bikli klusē - "sēž kā peles zem slotas" -, bet pats Lukašenko aizbēdzis uz Kazahstānu.

Baltkrievi lielās finansiālās grūtībās

Baltkrievijas finansiālā situācija saasinājās šā gada sākumā, kad valsts budžets vairs nevarēja izturēt Baltkrievijas sociālās politikas un prezidenta Aleksandra Lukašenko pirms pagājušā gada decembra prezidenta vēlēšanām doto solījumu spiedienu.

Pasliktinājās situācija valsts kontā, bet ažiotāža ap valūtu negatīvi ietekmēja valsts valūtas rezervju apjomu.

Galu galā Baltkrievijas varas iestādes bija spiestas īstenot virkni pasākumu, kas paredzēti valūtas kursa stabilizēšanai.

Valūtas devalvācija

Pirmdien Baltkrievijas Centrālā banka paziņoja par Baltkrievijas valūtas - rubeļa - oficiālu devalvāciju vairāk nekā 50% apmērā.

Tādējādi, sākot ar 24.maiju, rubeļa oficiālais kurss pret dolāru ir 4930 rubeļi, bet pret eiro - 6914,82 rubeļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu