Baltijas premjeri: Visaginas AES atkarīga no ekonomiskās pamatotības (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta tālākais liktenis būs atkarīgs no ekspertu izvērtējuma par projekta ekonomisko pamatotību, pēc Baltijas Ministru padomes neformālās darba sesijas teica Latvijas valdības vadītājs Valdis Dombrovskis.

Viņš pastāstīja, ka Baltijas valstu vadītāji pārrunāja enerģētikas jautājumus, tostarp Visaginas AES projektu un Lietuvas premjers informēja par ekspertu grupas darba rezultātiem, kas izvērtē projekta ekonomisko pamatotību. «Pašreiz vienojāmies, ka ekspertiem ir jāturpina darbs pie projekta ekonomiskās pamatotības izvērtēšanas, kas arī būs būtiskākais jautājums projekta tālākajā virzībā,» norādīja Dombrovskis.

Savukārt Lietuvas Ministru prezidents Aļģirds Butkevičs (Algirdas Butkevičius) informēja, ka eksperti gala secinājumus par projekta ekonomisko izdevīgumu pieņems līdz 1.jūlijam. Pēc viņa teiktā, projekta tālākais liktenis būs atkarīgs no šiem ekspertu secinājumiem.

«Viss tagad ir ekspertu rokās, un galīgo lēmumu pieņems eksperti, kas tad arī sniegs rekomendācijas politiķiem lēmuma pieņemšanai par projekta nākotni,» paskaidroja Lietuvas valdības vadītājs.

Jau vēstīts, ka Butkeviča valdības izveidotā darba grupa ir paziņojusi, ka pēc pašreizējā projekta uzbūvētās AES saražotās elektroenerģijas cena nebūtu konkurētspējīga un AES būtu pārāk dārga. Amatpersonas ir norādījušas, ka projektu varētu turpināt, ja tā īstenošanas nosacījumi tiek uzlaboti sarunās ar Latvijas un Igaunijas enerģētikas kompānijām un Japānas uzņēmumu «Hitachi», kuru iepriekšējā premjera Andra Kubiļus valdība izraudzījās par AES stratēģisko investoru.

Baltijas valstu premjeru neformālās tikšanās notiek reizi gadā, tiekoties kādā no trim Baltijas valstīm. Šogad sanāksme notika Jūrmalā, bet iepriekšējā sanāksme notika 2012.gada martā Lietuvas pilsētā Prieņos, 2011.gadā – Vidzemē, 2010.gadā – Igaunijas pilsētā Tartu, bet 2009.gadā – Lietuvas kūrortpilsētā Nidā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu