Bērnu slimnīcas korupcijas lietā jau ir pirmais notiesātais

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tā dēvētajā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) korupcijas lietā jau ir pirmais notiesātais, tomēr galveno apsūdzēto epizodes līdz tiesai pagaidām vēl nav nonākušas.

Prokurors Māris Leja pastāstīja, ka viens no apsūdzētajiem – kādas firmas pārstāvis – vainu atzina un ar prokuroru vienojās par sodu – 80 stundu ilgiem piespiedu darbiem. Tiesa vienošanos apstiprināja.

"Viņam bija neliela epizode. Izkrāptā summa bija 375 lati," piebilda Leja.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs kriminālvajāšanu bija lūdzis sākt pret desmit cilvēkiem. Apsūdzības izvirzītas deviņiem cilvēkiem, un viens no viņiem tagad ir notiesāts.

Desmitais joprojām ir aizdomās turētais, un prokurors vēl lems, vai uzrādīt apsūdzību.

Pārējo apsūdzēto kriminālprocess vēl uz tiesu nav nosūtīts. Leja paskaidroja, ka pagaidām vēl nav gatava kāda ekspertīze. "Pašlaik notiek process, kad izsniedzu galīgās apsūdzības, bet sīkumi vēl ir palikuši," piebilda prokurors.

Jau ziņots, ka slimnīcas saimniecības direktoram Aivaram Lisenko apsūdzība uzrādīta par krāpšanu un kukuļņemšanu, savukārt slimnīcas iepirkumu komisijas loceklim, slimnīcas valdes loceklim Arnim Kramzakam apsūdzība uzrādīta par krāpšanu un kukuļņemšanas organizēšanu.

Projektu vadības un attīstības biroja valdes loceklim Raitim Muižniekam apsūdzība uzrādīta par krāpšanu un kukuļņemšanas atbalstīšanu.

KNAB iepriekš informēja, ka 2009.gadā slimnīcas valdes loceklis un divi uzņēmuma pārstāvji grupā pēc iepriekšējas vienošanās, ar viltu mākslīgi palielinot plānotās izmaksas bērnu slimnīcas Vecāku mājas būvdarbiem, ieguva tiesības uz nodibinājuma "Bērnu slimnīcas fonds" naudu vismaz 21 000 latu apmērā, tādējādi izdarot krāpšanu attiecībā pret nodibinājumu.

Citā gadījumā konstatēts, ka amatpersonu un divu uzņēmumu pārstāvju darbību dēļ krāpšanas ceļā tika nodarīti zaudējumi slimnīcai vismaz 33 000 latu apmērā.

Vēl kriminālprocesa materiāli liecina, ka ar triju personu pretlikumīgām darbībām krāpšanas ceļā tika nodrošināta kāda uzņēmuma tiesību iegūšana uz ES fondu līdzekļiem par summu vismaz 47 000 latu, ko veido starpība starp sākotnējo iepirkumu konkursam iesniegto būvdarbu tāmi un vēlāk samainīto.

Pirmstiesas izmeklēšanā konstatēts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta valsts amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieprasīja kukuli 2000 latu apmērā, lai nefiksētu pārbaudes laikā slimnīcas objektā konstatētos ugunsdrošības un civilās aizsardzības noteikumu pārkāpumus.

Vēl viena inkriminējamā epizode saistīta ar slimnīcas valdes locekļa kukuļņemšanu no uzņēmuma pārstāvja, kas izpaudās celtniecības un citos darbos ar slimnīcas valdes locekli saistītos īpašumos par summu ne mazāk kā 80 000 latu apmērā, par to nodrošinot uzņēmuma uzvaru dažādu iepirkumu procedūrās, kuras rīkoja slimnīca.

Birojs iepriekš aizturēja slimnīcas saimniecības direktoru Aivaru Lisenko un slimnīcas iepirkumu komisijas locekli, slimnīcas valdes locekli Arni Kramzaku, Projektu vadības un attīstības biroja valdes locekli Raiti Muižnieku un SIA "Pamats" valdes locekli Aleksandru Kreiceru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu