Uzbekistānas mediji spītīgi neziņo par bin Ladena nāvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kamēr pasaules ziņu mediji pirmdienas rītā ar steigu centās atspoguļot Pakistānā notikušo operāciju, kuras ietvaros ASV spēki nogalinājuši meklēto teroristu Osamu bin Ladenu, Uzbekistānas ziņu mediji visi kā viens par šo notikumu spītīgi klusēja. Aptaujātie mediju pārstāvji aizbildinās ar visdažādākajiem ieganstiem, kāpēc dienām ilgi par bin Ladenu nekas netiek ziņots, raksta "Daily Telegraph".

Centrālāzijas valsts Uzbekistānas 30 miljoni iedzīvotāju informāciju par bin Ladena nogalināšanu varēja iegūt tikai no ārvalstu medijiem.

Kā ziņo trimdas uzbeku mājas lapa, Uzbekistānas valdības runasvīrs paziņojis, ka neko par bin Ladena nāvi līdz šim neesot dzirdējis, jo viņam neesot interneta pieslēguma. Viņš arī pauda pārliecību, ka bin Ladena nāve "diez vai raisītu lasītāju interesi".

Nacionālā ziņu aģentūra nevarējusi sazvanīt politiskos analītiķus

Uzbeku nacionālās ziņu aģentūras pārstāvji tikmēr atzīstas, ka par meklētā terorista nāvi viņiem bijusi informācija, taču aģentūras reportieriem tā arī neizdevies sazināties ar kādu politisko analītiķi, kurš par notikušo sniegtu kādu komentāru. Aģentūra norāda, ka analītisku materiālu par terorista nāvi plāno publicēt kaut kad vēlāk.

Neesot bijis reportieru reģionā

Ziņu vietne uzreport.com tikmēr aizbildinās, ka tai attiecīgajā reģionā nebija korespondentu, kas bin Ladena nāves faktu varētu apstiprināt.

Analītiķi šai neziņošanā par bin Ladena likteni saskata politiskus motīvus. Viņi atgādina, ka Uzbekistāna ilgi cīnījusies, lai kontrolei pakļautu "Uzbekistānas islāmisko kustību", teroristisko grupējumu, kas saistīts ar "Al Qaeda". Uzbekistānai ir kopīga sauszemes robeža ar Afganistānu, un tā atļauj savu teritoriju kā atbalsta punktu izmantot ASV militārajiem spēkiem, tāpēc apgalvojums, ka šī ziņa valstij būtu nesvarīga, neesot patiess. Uzbekistānas preses brīvības reitings ir viens no zemākajiem pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu