Valstij Aerodium vietā var nākties atmaksāt 1,35 miljonus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Gadu kopš Šanhajā tika atklāta izstāde World EXPO 2010, Latvijā sākti četri kriminālprocesi un turpinās konflikts starp Latvijas investīciju un attīstības aģentūras vadītāju Andri Ozolu un Aerodium vadītāju Ivaru Beitānu.

Ekonomikas policijā nesen ierosināts kriminālprocess par uzņēmumu darbību, kuros darbojas Beitāns. Aerodium saņēmis 80 tūkstošus latu Eiropas atbalsta vēja tuneļa prototipa izbūvei. Pēc līguma to aizliegts izmantot komerciāliem mērķiem. Aerodium to uzstādījis Bulgārijā un naudu par lidojumiem tomēr ņēmis.

Otrs kriminālprocess ir daudz nopietnāks. Uzņēmums „Gaisa sporta sertifikācijas centrs”, kas atrodas Jelgavā, savulaik saņēma Eiropas fondu atbalstu 1,35 miljonu latu apmērā. Vēl gandrīz miljonu aizdeva banka. Jelgavā pēc biznesa plāna bija paredzēts sertificēt 200 izpletņlēcēju gadā. Divu gadu laikā sertificēts tiks viens cilvēks. Finanšu ministrija uzskata, ka „projekta mērķis nav un nevar tikt sasniegts” un uzdod sākt finansējuma atgūšanu.

Beitānam uzņēmumā pieder 37 procenti akciju, bet 50 procentu kapitāldaļu turētājs ir Kārlis Markus. Viņš jau paziņojis, ka firmai šādas naudas, ko atmaksāt, nav. Tātad 1,35 miljoni latu Eiropas Komisijai būs jāatmaksā valstij. Ekonomikas policija šā kriminālprocesa ietvaros gaida atbildes no ārvalstīm, jo esot aizdomas, ka nauda caur ofšoriem atgriezusies Latvijā. Ja tas pierādīsies, tad „Gaisa sporta sertifikācijas centra” amatpersonas gaida nopietnas apsūdzības.

Andris Ozols: „Mans secinājums ir, ka krāpnieki mēdz būt dažādi - šarmanti, patīkami cilvēki. Bet tas nemaina pašu būtību. Krāpšana ir krāpšana. Ar šo naudas summu, kas būs valstij jāmaksā ES, varētu atrisināt visu mūzikas skolu finanšu problēmas.”

Aerodium uzskata, ka lietas Ekonomikas policijā ir Andra Ozola atriebība pēc Expo izstādes. Ivars Beitāns kameras priekšā pats runāt nevēlējās. Aerodium runas vīrs Ansis Egle, liekot roku uz sirds, saka, ka viņiem neesot par ko uztraukties.

Trešais kriminālprocess Ozola-Beitāna konfliktā ir par LIAA šefa kukuļa pieprasīšanu no Aerodium vadītāja par Expo izstādi un acu pievēršanu uz Jelgavas projektu. KNAB izmeklēšanā lieta atrodas jau pusgadu. Viņi komentārus nesniedz. Šajā lietā aizdomas rada tas, ka kukulis esot pieprasīts vakariņu laikā, vairāku liecinieku klātbūtnē. Tā notiek reti. Turklāt nekāda audioieraksta kā pierādījuma sarunai neesot.

Ceturtā ierosinātā lieta Ozola un Beitāna konfliktā bija par īsziņām, kuras LIAA vadītājs bija uzskatījis par draudiem no Aerodium vadītāja. Šis kriminālprocess ir izbeigts.

Lai Latvijas paviljons nepaliktu nepabeigts, Expo lietu bija spiesta pārņemt Ekonomikas ministrija. Tā atlaida Aerodium visu 25 dienu kavējumu soda naudu – gandrīz 300 tūkstošus latu un uzskata, ka Aerodium darbība bijusi radoši izcila, taču par finanšu dokumentāciju un līgumā rakstīto esot piemirsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu