Pakistānas parlamentā iekļuvis Navazs Šarifs un Imrans Hans

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pakistānā sestdien notikušajās parlamenta apakšpalātas vēlēšanas vietas parlamentā ieguva Pakistānas Musulmaņu līgas (N) līderis Navazs Šarifs un kriketa leģenda Imrans Hans no centriskās Pakistānas Kustības par taisnību, liecina sākotnējie rezultāti.

Navazs Šarifs, kurš vadīja valdību no 1997. līdz 1999,gadam, kad tika gāzts militārā apvērsumā, vēlēšanu dienā atradās slimnīcā, jo ir lauzis muguras skriemeli pēc tam, kad otrdien priekšvēlēšanu mītiņā nokrita no skatuves. Viņa uzvaru Pešavāras vēlēšanu apgabalā ar gavilēm sagaidīja apmēram 300-400 atbalstītāju, kas pulcējušies partijas galvenajā mītnē valsts austrumu pilsētā Lahorā.

Vēlēšanu komisija paziņoja, ka savu izvēli vēlēšanās izdarīja vairāk nekā puse no balsstiesīgajiem valsts iedzīvotājiem.

Tomēr valsts finanšu centrā Karači aizdomās par krāpšanos ar balsojumu vēlēšanu komisija deva rīkojumu par atkārtotu balsojumu vairāk nekā 30 iecirkņos.

Uzbrukumos vēlēšanu dienā Pakistānā gāja bojā 24 cilvēki.

Islāmistu kaujinieku grupējuma «Taleban» bumbu uzbrukumā Sindhas provinces asamblejas kandidātam Amanullāham Mešuduam no Avami Nacionālās partijas (ANP), kas ir galvenā sekulārā partija, ko veido etniskie puštuni, Karači sestdien gāja bojā 11 cilvēku, bet 40 cilvēki ievainoti. Vēl viens cilvēks gāja bijā un trīs tika ievainoti, kad vāja bumba eksplodēja autobusā citviet pilsētā.

Savukārt bruņoti uzbrucēji nošāva desmit cilvēkus nemierīgajā Beludžistānas provincē, kur vēlētāju aktivitāte bija neliela. Vēl divi cilvēki nogalināti un 11 ievainoti Pešavāras piepilsētā, kad eksplodēja ar tālvadību aktivizēta bumba.

Sestdien Pakistānā notiekošās vēlēšanas ir pirmā reize, kad valstī viena demokrātiska valdība nomaina otru, lai gan priekšvēlēšanu kampaņas laikā kopš aprīļa vidus gājuši bojā vismaz 130 cilvēki.

Par kārtību vēlēšanu dienā gādā vairāk nekā 600 tūkstoši drošības struktūru darbinieku, bet apmēram puse no 70 tūkstošiem vēlēšanu iecirkņu ir pasludināti par riska zonām.

Pakistānā nereti notiek militāri apvērsumi, bet tagad valstī pilnu parlamenta pilnvaru termiņu - piecus gadus - pie varas ir bijusi civila valdība, un tā nodos varu jaunai civilai valdībai.

Par krāpšanu atkārtots balsojums 30 iecirkņos

Pakistānas vēlēšanu komisija sestdien paziņoja, ka vairāk nekā 30 vēlēšanu iecirkņos Karači vēlēšanu apgabalā veikt atkārtotu balsojumu parlamenta apakšpalātas vēlēšanās, jo ir aizdomas par krāpšanos, paziņoja komisijas pārstāvis.

Vēlēšanu apgabalu veido turīgs rajons, kuru kontrolē Pakistānas finanšu galvaspilsētā Karači valdošā kustība «Muttahida Qaumi».

Pēc sūdzību saņemšanas par vēlēšanu iecirkņu novēlotu atvēršanu septiņos Karači vēlēšanu apgabala iecirkņos balsošana tika pagarināta par trijām stundām.

Vairāki citi politiskie spēki apsūdzēja «Muttahida Qaumi» par balsu uzpirkšanu un krāpšanos.

Šī ir pirmā reize, kad Pakistānā, kur nereti notiek militāri apvērsumi, valstī pilnu parlamenta pilnvaru termiņu - piecus gadus - pie varas ir bijusi civila valdība, un tā nodos varu jaunai civilai valdībai.

Gaidāms, ka vēlēšanās vislielāko atbalstu iegūs konservatīvā Pakistānas Musulmaņu līga, un par premjerministru atkal kļūs tās līderis Navazs Šarifs, kurš vadīja valdību no 1997. līdz 1999,gadam, kad tika gāzts militārā apvērsumā.

Paredzams, ka daudz balsu iegūs arī pašlaik valdošā kreisi centriskā Pakistānas Tautas partija. Tās priekšsēdētājs Bilavals Ali Zardari ir valsts prezidenta Asifa Ali Zardari un atentātā nogalinātās ekspremjeres Benaziras Bhuto dēls. Lielu atbalstu prognozē arī kriketa leģendas Imrana Hana vadītajai centriskajai Pakistānas Kustībai par taisnību.

Parlamenta apakšpalātā Nacionālajā asamblejā ir 342 vietas. Augšpalātu Senātu ievēlē provinču asamblejas.

Vienlaikus ar parlamenta apakšpalātas vēlēšanām notiek provinču asambleju vēlēšanas.

Valstī ir 86 miljoni reģistrētu vēlētāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu