Vilnītis: Pret mani notiek politiķu "uzkurbulēšana"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis uzskata, ka izplatītā informācija par viņa vēlmi noklausīties augstu amatpersonu telefonsarunas ir daļa no politiķu "uzkurbulēšanas" pret viņu un mēģinājums ietekmēt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītās komisijas darbu, kurai jāvērtē KNAB priekšnieka atbilstība amatam.

"Tās ir spekulācijas un izdomāta informācija. Ja tā turpināsim, drīz kļūsim par iespējamību zemi. Ja kaut kas tiek runāts par manām nelikumīgajām darbībām, visur skan "iespējams, iespējams, iespējams". Nevaru komentēt šādu informāciju," šodien žurnālistiem izteicās Vilnītis.

"Manuprāt, tam visam cauri vijās Kalnmeiera komisijas "sildīšanas" process. Viss kļūst aizvien vairāk politizēts un notiek politiķu uzkurbulēšana pret mani," norādīja KNAB priekšnieks.

Vilnītis arī uzsvēra, ka nezinot ne par kādu politisko aizmuguri, kas viņam varētu būt.

Žurnāls "Ir", atsaucoties uz "informētiem cilvēkiem", kuri nav vēlējušies atklāt savus vārdus, vēstīja, ka no KNAB vadītāja Vilnīša puses esot izskanējuši priekšlikumi par piecu - trīs "Jaunā laika" (JL) un divu "tēvzemiešu" - politiķu telefonsarunu noklausīšanos.

Saskaņā ar neoficiālo informāciju KNAB darbinieku Jura Juraša un Jutas Strīķes paziņojumiem, ka Vilnītis "vairākkārt lūdzis prettiesiski noklausīties politiķu telefonsarunas", pamatu radījušas biroja vadības operatīvās darba sapulces, kuras notikušas pēc Vilnīša iniciatīvas ik nedēļu.

Vilnīša mudinājumi, kurus Jurašs Saeimā sauca par prettiesiskiem, it kā esot izskanējuši šajās darba sapulcēs 2009.gada nogalē un 2010.gada sākumā, pāris mēnešu pirms KNAB vadības konflikts kļuva publisks. Sapulcēs apspriesti dažādi ar KNAB darbību saistīti jautājumi, to vidū operatīvās izstrādes lietas, ar kurām birojs jau strādā un pie kurām varētu ķerties nākotnē. Ja šajās sapulcēs izteiktie mājieni būtu ņemti vērā, varētu būt ierosinātas operatīvās izstrādes lietas, kas varētu radīt pamatu pirmsvēlēšanu gadā noklausīties ietekmīgi politiķu telefonsarunas.

Ar KNAB un prokuratūru saistītas personas esot apstiprinājušas, ka izskanējuši piecu politiķu vārdi - pašreizējā Saeimas priekšsēdētāja un JL līdere Solvita Āboltiņa, iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), par JL kampaņas finansēm atbildīgais Rīgas domnieks Edgars Jaunups, toreizējais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) un viņa biroja vadītājs Emīls Jakrins (TB/LNNK).

Precīzāku skaidrojumu tam, kāds tieši būtu pamats operatīvās izstrādes lietu ierosināšanai un kādas ziņas cerēts iegūt noklausīšanās gaitā, informētās personas neesot bijušas gatavas sniegt, jo lietai noteikts sevišķas slepenības statuss.

Jurašs jau ir paziņojis, ka Vilnīša aicinājumiem neesot atsaucies, bet Vilnītis tālāk par runāšanu neesot gājis, lai arī viņam pašam ir tiesības sākt operatīvās izstrādes lietas, līdz ar to nekāda reāla politiķu noklausīšanās neesot notikusi.

Paši pieminētie politiķi par šādu informāciju pārsvarā teikušies neko nezinām vai arī dzirdējuši tikai baumas, bet Jaunups izteicies, ka noklausīšanās tēma Latvijā ir pārspīlēta, jo "aptuveni 90% politiķu un 50% sabiedrības domā, ka viņus noklausās".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu