Somālijā pēdējo gadu laikā nogalināti 3000 miera uzturētāju

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somālijā pēdējo gadu laikā nogalināti aptuveni 3000 Āfrikas Savienības miera uzturētāju, ceturtdien paziņojis ANO ģenerālsekretāra vietnieks Jans Eliasons.

«Es vēlos apliecināt cieņu valstīm un to karavīriem, kas maksā šādu ārkārtīgi augstu cenu,» norādīja Eliasons.

«Jūs būsiet šokēti, uzzinot, ka, iespējams, ir nogalināti līdz pat 3000 (Āfrikas Savienības Somālijas misijas (AMISOM)) karavīru,» viņš atzīmēja.

Āfrikas Savienības spēki - 17 700 karavīru - Somālijā tika izvietoti, sākot ar 2007.gadu.

Āfrikas Savienības spēku sastāvā dien karavīri no Burundi, Ugandas, Kenijas, Sjerraleones un Džibuti.

«Uganda, Burundi ir samaksājušas milzīgu cenu,» atzīmēja Eliasons, piebilstot, ka arī Kenijas karavīri, protams, veido nozīmīgu AMISOM daļu.

Somālija joprojām nav atguvusies no 20 gadus ilgušā pilsoņu kara. Valsti ir sašķēlušas klanu cīņas, infrastruktūra ir izpostīta un institūcijas sagrautas.

Islāmistu grupējums «Shebab» kopš 2007.gada cenšas gāzt Rietumu atbalstīto Somālijas pagaidu valdību, kura spējusi noturēties, tikai pateicoties Rietumu atbalstam un Āfrikas Savienības kontingenta aizsardzībai.

Somālijas parlaments tikai pagājušajā gadā ievēlēja jaunu prezidentu. Šādas vēlēšanas valstī nebija notikušas kopš 1991.gada, kad tika gāzts Somālijas prezidents Mohameds Siads Barre un aizsākās asiņainu konfliktu virkne.

Lielā mērā tikai pateicoties Āfrikas Savienības miera uzturētāju spēkiem, pēdējo divu gadu laikā izdevies padzīt «Shebab» no Somālijas galvaspilsētas Mogadīšo un citām pilsētām. Tomēr grupējumam joprojām ir pa spēkam sarīkot vērienīgus uzbrukumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu