Pie Uzvaras pieminekļa pulcējas 9.maija svinētāji (208)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Jau kopš paša rīta pie Pārdaugavā esošā Uzvaras pieminekļa pulcējās iedzīvotāji, lai piedalītos Otrā pasaules kara piemiņas pasākumos. Pēc policijas aplēsēm uzvaras parkā un tā apkārtnē kopumā pulcējušies aptuveni 10 000 cilvēku.

Informācija tiek papildināta

Uzvaras parkā joprojām aktīvi norit Otrā pasaules kara beigu 68.gadadienas svinības. Pasliktinoties laika apstākļiem, daļa svinētāju parku atstāja, taču kad debesis atkal kļuva gaišākas, cilvēki atgriezās baudīt svētku gaisotni - koncertu un arī mielojas ar tirdzniecības vietās pieejamajām uzkodām un dzērieniem.

Tāpat pieminekļa tuvumā vairāki jaunieši dala avīzes par politiskās partijas «Alternative» logo, kā arī pildspalvas, kuras rotāja šāds logo un apsveikums 9.maija svētkos. Avīzē pārsvarā ievietota informācija krievu valodā par Otrā pasaules kara beigām.

Gar pieminekli brauc mašīnas, kuras rotā krievu valodā rakstīti apsveikumi 9.maijā, kā arī dažādi kara laika uzsaukumi un lozungi, piemēram, «uz Berlīni» un citi.

Cilvēki joprojām turpina ierasties, nāk ar ziediem rokās, no viņiem daļa pēc ziedu nolikšanas dodas prom, bet daļa uzkavējas, lai baudītu koncertu. Notikuma vietā uzcelta skatuve un uzstādīti ekrāni.

Kā novēroja TVNET, skatuvju uzstādīšana un pasākuma organizatoru rosība Uzvaras pieminekļa pakājē sākās jau otrdien, kad tika iekārtota apkārtne.

Vecākie cilvēki, tostarp padomju armijas veterāni dienas laikā izmisīgi meklēja ēnu, lai patvertos no tveices. Pie uzkodu un atspirdzinājumu teltīm veidojās rindas, taču neraugoties uz to, ka parkā ir aizliegta alkohola tirdzniecība, vairāki cilvēki neuzkrītoši iestiprinās no līdzpaņemtajām grādīgo dzērienu pudelēm.

Pieminekļa pakājē gulst ziedi. Jaunieši dala bukletus un melni oranžās Georga lentītes. Gandrīz ikviens pasākuma apmeklētājs steidz to piespraust pie apģērba. Ar lentītēm rotā arī bērnu ratiņus un mazākos svinību dalībniekus.

Uz svinībām ir ieradušies arī padomju armijas veterāni. Daļa no pasākuma apmeklētājiem bagātīgi greznojušies ar ordeņiem. Kara veterāni ir pārējo apmeklētāju uzmanības centrā - cilvēki viņus sveic, dāvā ziedus un vēlas aprunāties par kara gaitām. Viens no viņiem TVNET atzina, ka viņš ir atbrīvojis Rīgu, tāpēc nāks pie pieminekļa, kamēr vien veselība atļaus. Sirmajam kungam jau vairāk nekā 90 gadu un daudzi cīņu biedri ar kuriem ik gadu pārcilāti kara laika notikumi, devušies aizsaulē.

Pārdaugavā posmā no Akmens tilta līdz Uzvaras parkam satiksmi regulē policija, taču veidojas nelieli sastrēgumi, arī gājēji uz pieminekli tiek laisti organizēti.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Jau ziņots, ka biedrība «9.maijs.lv» šodien no plkst.9 līdz 23 pie pieminekļa «Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem» un tam apkārt esošajā Uzvaras parkā piemin «fašisma sagrāves dienu».

Pasākumu organizē sabiedriskā organizācija «9.maijs.lv» ar «Saskaņas centra» biedru Vadimu Bariņņiku priekšgalā.

TVNET novēroja arī vairākus pasažieru autobusus ar Krievijas numuriem. VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns pastāstīja, ka pagaidām Uzvaras parkā viss norit mierīgi. TVNET novēroja, ka svinību norisi uzrauga liels skaits policistu un apsardzes darbinieku.

Plkst.10 parādes tiešraide no Maskavas tika pārtraukta, jo ziedus pie pieminekļa devās nolikt Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), Krievijas vēstniecības un citu vēstniecību pārstāvji, veterāni, viņu tuvinieki un daži jaunieši kamuflāžas tērpos. Ziedu nolicējus svinību dalībnieki sagaidīja ar lielām ovācijām un gaviļu saucieniem.

Pie Uzvaras pieminekļa uzrunu sacīja Latvijas Sociālistiskās partijas līderis un eiroparlamentārietis Alfrēds Rubiks. Viņš norādīja, ka tiem, kas uzskata, ka piemineklis ir padomju varai, nav kaut kas kārtībā galvu, aicinot rūpēties par Uzvaras pieminekli un tā apkārtnes sakopšanu.

9.maija svinību rīkotāji Uzvaras parkā šogad aicinājuši dalībniekus neņemt līdzi nekādus karogus. Bariņņiks izteicis prognozi, ka pie Uzvaras pieminekļa pulcēsies ne mazāk cilvēku kā pērn un tie būšot daudzi tūkstoši.

Viņa pārstāvētā organizācija «9.maijs.lv» ir pieteikusi publiskus pasākumus Uzvaras parkā gan 8., gan 9.maijā, savukārt biedrība «Rodina» 9.maijā pieteikusi gājienu no Vecrīgas līdz Uzvaras piemineklim. Kāda privātpersona bija pieteikusi piketu pie Latvijas Okupācijas muzeja 9.maijā no pulksten 11 līdz 13. Piketa mērķis – novērst spriedzi sabiedrībā.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Drošības policija (DP) neizslēdz, ka 9.maijā atsevišķas personas varētu provocēt neapmierinātību Otrā pasaules kara beigu piemiņas pasākumos. DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa norādījusi, ka DP pastiprināti uzrauga situāciju saistībā ar 9.maija pasākumiem un informē iestādes, kas atbildīgas par sabiedriskās kārtības nodrošināšanu.

Drošības līmenis 9.maijā gaidāmajos Otrā pasaules kara beigu piemiņas pasākumos būs aptuveni tāds pats kā iepriekšējos gados, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu iepriekš norādīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET
Komentāri (208)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu