VID Rīgas zoodārzam nodod konfiscētos augļus un dārzeņus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) Rīgas zooloģiskajam dārzam nodod pārbaužu laikā tirgos konfiscētos 627 kilogramus augļu, dārzeņu un zaļumu.

Veicot 22 tematiskās pārbaudes Rīgas centrāltirgū un Purvciema tirgū, ceturtdien VID konstatēja dažādus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu.

Pārbaužu laikā konfiscētā bezsaimnieka manta – 627,72 kilogrami augļu, dārzeņu un zaļumu – tika nodota Rīgas pašvaldības Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam.

Pārbaudes tirgos tika veiktas galvenokārt lauksaimniecības produkcijas tirdzniecības vietās, lai pārbaudītu, vai tirgotāji patiešām tirgo pašu izaudzētu produkciju vai iepirktu produkciju. VID atgādina, ka atbilstoši likumam, tirgojot iepirktas preces, ir obligāti jāizmanto kases aparāts.

Pārbaužu laikā VID inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālu, tirdzniecības vietā esošā elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID ne vēlāk kā vienu dienu (vai vienu stundu, ja informācija tiek iesniegta elektroniski), pirms persona sāk darbu.

Kopumā dažādus tirdzniecības pārkāpumus VID inspektori konstatēja 21 gadījumā jeb 95% no kopumā veiktajām 22 pārbaudēm. Visbiežāk VID inspektoriem, veicot kontrolpirkumu, pirkums netika reģistrēts elektroniskajā kases aparātā, kases aparāts nemaz nebija uzstādīts vai arī tā lietošanā tika konstatēti dažādi pārkāpumi.P

Pārbaužu laikā tika konstatēts, ka 10 tirdzniecības vietās Rīgas centrāltirgū tiek tirgota nezināmas izcelsmes produkcija.

Uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot preces pavaddokumentus. Līdz ar to prece tika atzīta par bezsaimnieka mantu un pieņemti lēmumi administratīvā pārkāpuma lietā par dārzeņu, zaļumu un augļu konfiskāciju.

Kopumā tika konfiscēti 354,02 kilogrami augļu – 22,5 kilogrami apelsīnu, 9,5 kilogrami banānu, 186,2 kilogrami ananāsu, 69 kilogrami citronu, 269,1 kilograms dārzeņu – 58 kilogrami paprikas, 26,5 kilogrami gurķu, 56,5 kilogrami kāpostu, 23 kilogrami tomātu, 19,5 kilogrami avokado, kā ar 4,6 kilogrami pētersīļu.

Šajā reizē konfiscētie dārzeņi, zaļumi un augļi tika nodoti Rīgas pašvaldības SIA «Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs».

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir sāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un tiks piemēroti sodi saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

VID regulāri veic šādas pārbaudes tirgos. Pērn kopumā tirgos visā Latvijā ir veiktas 513 tematiskās pārbaudes, no kurām 470 tematiskajās pārbaudēs jeb 92 procentos ir konstatēti dažādi ar tirdzniecības noteikumu un darba tiesisko attiecību neievērošanu saistīti pārkāpumi.

Šāgada pirmajos četros mēnešos kopumā tirgos ir veiktas 126 tematiskās pārbaudes, pārkāpumus konstatējot 117 gadījumos – rezultativitāte 93%.

Arī turpmāk VID pastiprināti kontrolēs Latvijas tirgus, lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši tirgojot no ārvalstīm ievestus produktus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu