Somālijas pirāti gandrīz gadu nav nolaupījuši nevienu kuģi (23)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somālijas pirāti gandrīz gadu nav veiksmīgi nolaupījuši nevienu kuģi un tas izskaidrojams ar efektīvu cīņu pret pirātismu, ceturtdien paziņoja ANO Starptautiskais jūrniecības birojs.

ASV diplomāte Donna Lī Hopkinsa izskaidroja pirātu neveiksmes ar starptautisko jūras spēku centieniem un pastiprinātu kuģu apsardzi. Pirātisma pievilcību ir samazinājuši arī citi faktori, tostarp cietumsodi, kas 21 valstī piespriesti apmēram 1140 Somālijas pirātiem.

Somālijas pirāti 2009.gadā nolaupīja 46 kuģus, 2010.gadā - 47, bet 2011.gadā - tikai 25. 2012.gadā Somālijas piekrastē un Adenas līcī notika 75 pirātu uzbrukumi, bet tajos nolaupīti tikai 14 kuģi. Kopš 2012.gada 12.maija šajā rajonā nav notikusi neviena veiksmīga kuģu nolaupīšana.

Pēdējais nolaupītais kuģis bija Grieķijā reģistrētais naftas tankkuģis «Smyrni» ar jēlnaftas kravu desmitiem miljonu ASV dolāru vērtībā. Tas tika atbrīvots pēc 11 mēnešu ilgām sarunām un rekordliela izpirkuma samaksāšanas apmēram 15 miljonu ASV dolāru (astoņu miljonu latu) apmērā.

Lai gan NATO, Eiropas Savienības, Ķīnas, Krievijas un citu valstu kuģiem ir izdevies atvairīt Somālijas pirātu uzbrukumus, viņi turpina darboties lielā Indijas okeāna daļā, kā arī Sarkanajā jūrā un Adenas līcī, meklējot nolaupīšanai piemērotus kuģus.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu