Netic Lukašenko paziņojumam par atklāto Minskas teroraktu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltkrievijas varas iestādes sapinušās savos paziņojumos par it kā atklātu Minskas metro spridzināšanas lietu. Daudzi mediji norāda uz virkni dīvainu nesakritību. Skepsi par it kā atklāto teroraktu pauduši arī daudzi baltkrievi. Par iedzīvotāju pārliecības trūkumu, ka varas iestādes nemelo, liecina arī fakts, ka metro Minskas iedzīvotāji nesteidz no jauna izmantot.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko vakar ar pompu paziņoja, ka Minskas metro spridzināšanas lieta ir atklāta, vainīgie aizturēti un atzinušies. Tomēr paši baltkrievi šo paziņojumu uztvēruši ar sarkasmu, savukārt mediji norāda uz virkni dīvainību.

Saskaņā ar prezidenta paziņojumu, teroraktu īstenoja divi jaunieši no rajona centriem - pēc profesijas virpotājs un montieris. Viņu vārdi netiek atklāti. Līdz ar viņiem tikusi aizturēta arī kāda meitene - draudzene vienam no notvertajiem "teroristiem". Bez tam viens no spridzinātājiem - kāds 25 gadus vecs jaunietis no Vitebskas iepriekš esot īstenojis arī vēl citus uzbrukumus - 2005.gadā savā dzimtajā pilsētiņā, savukārt 2008.gadā - neatkarības dienas svinībās Baltkrievijas galvaspilsētā. Jāatgādina, ka šis noziegums tolaik tā arī netika atklāts.

Arī iepriekš paziņo, ka noziegums atklāts, pēc tam palaiž vaļā

Kritiķi atgādina, ka ar līdzīgiem pompoziem paziņojumiem prezidents nāca klajā arī 2005.gadā - arī toreiz Lukašenko teica, ka noziegums atklāts, to veikuši divi huligāni, kuri, kad aizturēti, arī atklāti izstāstījuši, kur ņēmuši sprāgstvielas un kā gribējuši cilvēkus "pabaidīt". Tomēr pēc tam trīs mēnešu laikā varas iestādēm abu jauniešu vainu tā arī neizdevās pierādīt un viņi tika atbrīvoti. Arī 2008.gada sprādziens tika klasificēts kā "huligānisms", raksta laikraksts "Komersant", - vainīgos tā arī neatrada.

Kāpēc izplatīt fotorobotus, ja noziedznieki jau noķerti?

Savukārt, kā raksta "Neatkarīgā avīze", nav skaidrs arī tas, kāpēc varas iestādēm vajadzēja izplatīt "noziedznieku" fotorobotus, ja viņi jau bija aizturēti. Jāatgādina: varas iestādes apgalvo, ka aizdomās turamie tika arestēti otrdienas vakarā - diennakti pēc sprādzienu sarīkošanas. Tikmēr trešdienas rītā beidzot tika publiskoti meklēto vīriešu fotoroboti. Ģenerālprokurora vietas izpildītājs Andrejs Šveds apgalvo, ka varas iestāžu rīcībā ir videonovērošanas kameru ieraksts, kurā esot redzams, kā terorists atnāk uz metro, atstāj somu un spridzekli no attāluma iedarbina.

Avīze pauž izbrīnu, kāpēc šis videoieraksts nevienam netiek rādīts.

Tāpat neesot skaidrs, kāpēc līdz pat šim brīdim aizturēto personības tiek turētas noslēpumā.

Savukārt Valsts domes Starptautisko lietu komitejas pārstāvis Semens Bagdasarovs pauž izbrīnu par Minskas terora aktu kā tādu: "Es nesaprotu, kas to varēja sarīkot. Spridzināšanas rokraksts liecina par reliģioziem teroristiem. Taču tai pašā laikā kāds ar to sakars Minskai? Tātad ar reliģiju tomēr tas nav saistīts... Bet ar ko? Ja tas saistīts ar Lukašenko, tad kāpēc metro un parasti cilvēki? Ir daudz jautājumu, uz kuriem man nav atbilžu," viņš citēts vietnē GZT.ru.

Forumos par Lukašenko ņirgājas

Interneta vietnes Baltkrievijā tikmēr pārpludina ironiskas baltkrievu piezīmes par "zibenīgi ātri" atklāto noziegumu. "Amerikāņu, krievu, spāņu un citi specdienesti mums netur līdzi, viņi vainīgos meklē gadiem." "Es zinu, kas vainīgs princeses Diānas nāvē!"

"Ļaudis, rociet taču dziļāk - viņi vainīgi arī Kenedija slepkavībā!"

"Aizturēti viņi tika 21 vakarā, piecos no rīta visā atzinās. Noziedznieki negulēja, viņus grauza sirdsapziņa, un, neizturot mokas, viņi vaļsirdīgi atzinās. Dīvaini, kāpēc netiek minēts, ka tieši viņi valstī izpirka visu valūtu, eļļu un cukuru. Bez tam sanāk arī, ka Vitebskas sprādziena sarīkošanas laikā viņam bija 18 gadi, 2008.gada spridzināšanas laikā Minskā - 22 gadi. Neko teikt, ļoti nopietni puiši," raksta vēl kāds skeptiski noskaņots baltkrievs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu