Karstasinīgie grieķi vasarās veldzējas ar frappé (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saulainā Grieķija visbiežāk asociējas ar laisku, bezrūpīgu atpūtu, ugunīgo sirtaki un vīnu. Taču kafijas mīļotājiem šī Vidusjūras valsts ir garšīgās ledus kafijas frappé dzimtene.

Grieķijā un Krētā ar stingru putu kārtiņu klāto dzērienu ciena un mīl gan vietējie iedzīvotāji, gan arī tūristi, jo ledus kafija ir piemērota karstajam dienvidu klimatam un labai laika pavadīšanai.

Dienvidnieku iecienīto dzērienu gatavo no šķīstošās kafijas, cukura un ūdens: γλυκός (glykós) jeb saldo frappé gatavo no divām tējkarotēm kafijas un četrām tējkarotēm cukura, métrios jeb vidējo — no divām tējkarotēm kafijas un divām tējkarotēm cukura, bet skétos jeb parastajai frappé cukuru nepievieno vispār.

Šis kafijas dzēriens esot radies kādā starptautiskā tirdzniecības izstādē Salonikos. Pārtikas koncerna Nestlé darbinieki asprātīgi atrisināja kafijas pagatavošanas problēmu, proti, sajauca šķīstošo kafiju šeikerā ar aukstu ūdeni un tā ieguva atsvaidzinošu un uzmundrinošu dzērienu. Saskaņā ar vienu versiju koncerns izstādē gatavojās prezentēt ļoti vienkārši pagatavojamu šķīstošo šokolādes dzērienu bērniem, proti, pulveris šeikerā bija jāsajauc ar pienu. Darba karstumā zīmola menedžeris Dimitris Vakondis nolēma iedzert tasīti šķīstošās kafijas, taču dīvainā kārtā neatrada karstu ūdeni, tādēļ izlīdzējās ar aukstu ūdeni un šeikeru. Ir arī cita versija, ka uzņēmuma pārstāve Kinga Paula vēlējās atveldzēties un sajauca šeikerā kafiju, ledu un aukstu ūdeni. Nav pat tik svarīgi, kura versija ir patiesāka, skaidrs ir viens, ka 1957. gadā Salonikos tika pagatavota pasaulē pirmā kafija frappé. Atspirdzinošais un garšīgais dzēriens ātri vien kļuva par Grieķijas kafijas kultūras simbolu.

Oficiāli nosaukumu frappé grieķu ledus kafija ieguva vien pēc divdesmit gadiem. Frappé franciski nozīmē «sakratīts», «samaisīts», tomēr Grieķijā un Francijā šo dzērienu gatavo ļoti atšķirīgi. Klasisko grieķu ledus kafiju gatavo, izmantojot ūdeni, savukārt Francijā un arī Krētā lielākā cieņā ir frappé ar pienu.

Grieķu frappé pagatavot ir tik vienkārši, ka to spēj ikviens aukstās kafijas cienītājs. Proti, glāzē ieber vienu vai divas tējkarotes šķīstošās kafijas, cukuru pēc garšas un mazliet ūdens, ar mikseri maisa tik ilgi, līdz izveidojas stingras, brūnas putas. Dzērienu lej augstā glāzē, kurā ir iebērti ledus gabali. Papildina ar ūdeni vai pienu un samaisa. Frappé kafijai mēdz pievienot arī saldējumu, sīrupu vai kādu alkoholu, taču klasiski tās pagatavošanā izmanto tikai kafiju un ūdeni. Dzēriens atvēsina un uzmundrina.

Ledus kafijas gatavošanā svarīga nozīme ir mikserim, tādēļ, ja nu šovasar kāds draugs plāno pavadīt atvaļinājumu Grieķijā vai Krētā, tad ir vērts palūgt dāvanu — īpašu frappé mikserīti, kas palīdzēs ātri un ērti pagatavot iecienīto gardumu.

Neliela video pamācība, kā mājas apstākļos iespējams pagatavot frappé:



Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu