Rindas pie speciālistiem Bērnu slimnīcā joprojām garas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Rindas pie speciālistiem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) 2012.gadā samazinājušās gandrīz uz pusi, bet joprojām ir pietiekami garas. Tai pat laikā 20% jeb 37 000 pacientu iepriekšējā gadā neieradās uz pieteiktajām vizītēm, šodien, diskutējot par aktuālajiem jautājumiem bērnu veselības aprūpē, pastāstīja slimnīcas vadītāja Anda Čakša.

Neierašanās pie ārsta, iepriekš par to nepaziņojot, ir necieņa ne tikai pret ārstiem, bet arī bērniem,

kuri gaida konsultāciju pie speciālista,» uzsvēra slimnīcas valdes priekšsēdētāja. Analizējot datus par šā gada pirmajiem trīs mēnešiem, situācija ir nedaudz uzlabojusies, proti, ja janvārī un februārī nebija ieradušies 20% pacientu, tad martā pierakstu pie ārsta nebija atcēluši 14% pacientu jeb aptuveni 2300 pacientu. Slimnīcas vadītāja gan norādīja, ka tas joprojām ir daudz, un mudina vecākus atsaukt pierakstu, ja uz to nav iespējams ierasties.

Čakšas teiktajam pievienojās arī veselības ministre Ingrīda Circene (V). Viņa domā, ka šādi gaidīšanas rindas varētu samazināt vēl par aptuveni 20%.

BKUS vadītāja minēja vēl kādu veidu, kā vecāki varētu palīdzēt samazināt gaidīšanas rindas. «Runājot par rindām pie ārstiem, jāatzīst, ka diemžēl mēs šīs rindas, palielinot speciālista darba apjomu, reducēt nevarēsim, bet saskatām citu risinājumu - ne vienmēr tiem, kas nonāk pie Bērnu slimnīcas speciālista, tiešām vajadzīgs šis konkrētais ārsts,» sacīja Čakša. Viņa skaidroja, ka vecākiem ir iespēja bez ģimenes ārsta nosūtījuma savus bērnus pierakstīt pie slimnīcā strādājošiem pediatriem un ķirurgiem, pie kuriem var tikt dažu dienu laikā. «Lai vecāki atnāk pie šiem pediatriem, izrunājas, iespējams, šaura profila speciālists, pie kura bija doma nākt, nebūs vajadzīgs. Tiešās pieejamības speciālists ir lieliska iespēja atrisināt problēmu īsākā laikā,» viņa aicināja.

Jautāta, kā rindas izdevies samazināt pērn, Čakša teica, ka to veicinājusi pacientu plūsmas virzīšana caur pediatriem, kā arī papildus piešķirtie 107 000 latu ambulatorajai daļai. Savukārt Circene piebilda, ka pieejamāku veselības aprūpi mazajiem pacientiem ir padarījusi arī Observācijas nodaļa, jaunais Dienas stacionārs un papildus speciālisti slimnīcas uzņemšanas nodaļā.

Aktuālā problēma slimnīcā ir arī cilvēku resursu trūkums. BKUS vadība apņēmusies organizēt darbu tā, lai gaidīšanas rindas pie speciālistiem nepārsniegtu 18 nedēļas. Šobrīd šajā plānā ir izdevies iekļauties visiem speciālistiem, izņemot bērnu kardiologus, jo slimnīcā šo speciālistu trūkst. Tāpat slimnīca izjūt imunoloģijas speciālistu trūkumu.

Diskusijas laikā Čakša pieminēja arī neadekvāto medicīnas māsu atalgojumu. «Šis atalgojums dažbrīd ir stipri neadekvāts darbam, ko mēs no viņiem prasām,» viņa atzina. Tam piekrita arī Circene, piebilstot, ka pie jautājuma par mediķu atalgojuma palielināšanas tiek strādāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu