Uz Tečeres bēru dievkalpojumu lūgti vairāk nekā 2000 cilvēku (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānija ir uzaicinājusi vairāk nekā 2000 cilvēku uz bijušās premjerministres Mārgaretas Tečeres nākamnedēļ gaidāmajām bērēm, tostarp tagadējo un bijušos ASV prezidentus, ceturtdien paziņoja Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona birojs.

Uz bēru dievkalpojumu trešdien Londonas Svētā Pāvila katedrālē ir lūgti visi bijušie Lielbritānijas premjerministri, Dienvidāfrikas Republikas bijušā prezidenta Nelsona Mandelas ģimenes pārstāvis un bijušais prezidents Frederiks de Klerks, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu, kā arī apmēram 200 valstu un starptautisko organizāciju pārstāvji.

Uz dievkalpojumu lūgtas arī daudzas slavenības, tostarp britu estrādes dīva Šērlija Besija, komponists Endrjū Loids Vebers un BBC raidījuma «Top Gear» («Gāzi grīdā») vadītājs Džeremijs Klārksons.

Bijušais padomju līderis Mihails Gorbačovs un bijušais Vācijas kanclers Helmūts Kols ir informējuši Lielbritānijas valdību, ka veselības stāvokļa dēļ Dzelzs lēdijas bēres neapmeklēs, savukārt par to, vai ieradīsies bijušie ASV prezidenti Džimijs Kārters, Džordžs Bušs vecākais, Bils Klintons un Džordžs Bušs jaunākais, pagaidām nav ziņu. Ielūgums tiks izsūtīts arī bijušajai ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei.

Uz Tečeres bērēm ir uzaicināts arī bijušā ASV prezidenta Ronalda Reigana ģimenes pārstāvis, jo abus kādreizējos Lielbritānijas un ASV līderus saistīja cieša draudzība. Reigana atraitne Nensija nevarēs ierasties veselības stāvokļa dēļ.

Lielbritānijas karaliene Elizabete II un viņas vīrs princis Filips jau ir apstiprinājuši, ka ieradīsies uz bēru dievkalpojumu, kas ir viens no retajiem gadījumiem, ka karaliene piedalās bēru dievkalpojumā personai, kas nav karaliskās ģimenes loceklis. Iepriekšējo reizi monarhs apmeklēja kāda britu politiķa bēres 1965.gadā, kad tika izvadīts ekspremjers Vinstons Čērčils.

Britu valdība informēja, ka ielūgumi Tečeres ģimenes, Lielbritānijas valdības un Konservatīvo partijas kopīgi izstrādātā sarakstā esošajiem tiks nodrukāti ceturtdien, bet piektdien izsūtīti.

Kamerona biroja pārstāvji apstiprināja, ka uz Tečeres bērēm nav ielūgta Argentīnas prezidente Kristīna Kiršnere, apliecinot saspīlējumu abu valstu starpā saistībā ar Folklenda salām, uz kurieni 1982.gadā Tečere nosūtīja britu karaspēku, kas padzina Argentīnas armiju, kura salas bija negaidīti ieņēmusi.

«Mēs ielūdzām to valstu un organizāciju pārstāvjus, ar kurām mums ir normālas diplomātiskās attiecības,» apstiprināja britu valdība.

Uz bēru dievkalpojumu tiks lūgti visi Tečeres valdības ministri, pašreizējās valdības locekļi un pašreizējais Leiboristu partijas līderis Eds Milibends.

Savu ierašanos uz dievkalpojumu ir apstiprinājuši bijušie Lielbritānijas premjeri Tonijs Blērs un Gordons Brauns.

Tečeres bēru ceremonijā piedalīsies vairāk nekā 700 militārpersonu, kas pavadīs Tečeres mirstīgās atliekas pēdējā gaitā pa Londonas ielām no Vestminsteras līdz Svētā Pāvila katedrālei. Brīdī, kad zārks tiks ienests katedrālē, skanēs šāvienu zalves.

Trešdien Lielbritānijas parlamentā notika septiņas stundas ilgas debates par Tečeres politiku un viņas atstāto mantojumu Lielbritānijas politikā.

Elizabete II apstiprināja, ka Tečerei tiek rīkotas ceremoniālas bēres ar militāro klātbūtni, kas ir otra augstākā līmeņa bēres Lielbritānijā. Šādā līmenī tika rīkotas arī princeses Diānas un karalienes mātes bēres.

Jau ziņots, ka Tečere, kas vadīja Lielbritānijas valdību no 1979. līdz 1990.gadam, nomira pirmdien ar insultu 87 gadu vecumā. Viņa ir vienīgā sieviete, kas vadījusi britu valdību, kā arī ir ilglaicīgākā 20.gadsimta Lielbritānijas valdības vadītāja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu