Ultravioletā starojuma līmenis Latvijā saglabājas zems

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējo nedēļu laikā ozona daudzums stratosfērā virs Arktikas strauji samazinājies - ozona slānis kļuvis divreiz plānāks, liecina ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) jaunākie dati.

Ozona koncentrācija visstraujāk sarukusi reģionā ap Ziemeļpolu, kopējā skartā platība ir aptuveni 15 miljoni kvadrātkilometru. 16.martā ozona daudzums stratosfērā virs Ziemeļpola bija vien 250 Dobsona vienību. NASA speciālisti pieļauj, ka ozona slāņa noārdīšanās turpināsies un iespējama ozona cauruma izveidošanās.

Saskaņā ar Apvienoto Nāciju izstrādātajiem standartiem par ozona caurumu uzskatāms ozona slānis, kura biezums ir mazāks par 220 Dobsona vienībām. Jo ozona slānis plānāks, jo zemi sasniedz vairāk kaitīgā ultravioletā starojuma.

Ozona noārdīšanos NASA skaidro ar ļoti zemo gaisa temperatūru, kas novērota stratosfērā, vietām tā pietuvojusies -100 grādiem. Stratosfēras atdzišana saskan ar globālās sasilšanas teoriju, - siltumnīcas efektu izraisošās gāzes neļauj enerģijai no atmosfēras zemākajiem slāņiem pacelties augstāk, tādēļ stratosfērā vērojama gaisa temperatūras pazemināšanās.

Virs Latvijas ozona slānis saglabājas ierastā līmenī, un Saules ultravioletā starojuma intensitāte ir vidēji zema. Tā atbilst otrajam vai trešajam līmenim 11 ballu skalā. Šādos apstākļos vairumam cilvēku nav jāveic aizsardzības pasākumi, taču cilvēkiem ar ļoti jutīgu ādu vajadzētu izvairīties no ilgstošas atrašanās saulē.

Jāņem vērā, ka sniega sega atstaro Saules ultravioletos starus, tāpēc saulainā laikā īpaši jāuzmanās slēpotājiem - vēlams izmantot saulesbrilles vai aizsargbrilles, kā arī aizsargkrēmu, kas, ņemot vērā atstarojumu, jāuzklāj arī zem zoda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu