«Klikšķim» jeb vēlmei dzīvot labāk ir jānāk no prāta (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Stāvot pavasara durvju priekšā, rodas vēlme sākt visu no jauna – lielo pavasara tīrīšanu ieviest ne tikai mājās, bet arī sevī pašā, jo, kā zināms, veselā miesā mājo vesels gars.

Pirmais solis ir dziļi ieelpot vēl dzestro pavasara gaisu un rast spēku, lai atbrīvotos no visa liekā, kas ziemā sakrājies prātā un, būsim godīgi, arī zem biezajām jakām.

Nevajag pārcensties

«Lai kaut ko mainītu, jāsāk ar prātu,» par to ir pārliecināta 21 gadu vecā baušķeniece Vita Šomere, kura ne tikai pavasari gaidot, bet arī visa gada garumā cenšas rūpēties par savu veselību, iekšējo un ārējo skaistumu un dzīvošanu harmonijā ar dabu.

Nereti viņas dzīvesstils pārsteidz līdzaudžus un neizpratnē atstāj vecāka gadagājuma cilvēkus. Vita jau pamatskolas laikā izmēģinājusi būt veģetāriete, bet tam nopietni pievērsusies tikai pirms diviem gadiem. «Ja organismu nebaro tikai ar ķīmiju, tas pats sāk izvēlēties vajadzīgās barības vielas.Vajag tikai ieklausīties,» Vita skaidro savus ēšanas paradumus. Viņa atteikusies arī no piena produktiem un kļuvusi par svaigēdāju, uzturā lietojot tikai termiski neapstrādātus un svaigus produktus, jo tā viņas ķermenis un gars jūtoties vislabāk.

«Nevajag pārcensties ar strauju uztura maiņu,» brīdina Dāvis Dudelis, Latvijā vienīgā svaigēdāju restorāna «Raw Garden» šefpavārs un veģetārietis ar piecu gadu stāžu.

Viņš iesaka sākumā atteikties tikai no gaļas

un tad pakāpeniski skatīties, ko vēl svītrot no ēdienkartes.

Zāles ir dārgākas

Kopš pievērsusies svaigēšanai, Vita uzlabojusi pašsajūtu un pat tikusi galā ar alerģiju, ko ārsti uzskatījuši par neārstējamu. Viņa ir pārliecināta, ka, ēdot ķīmiski un termiski neapstrādātu pārtiku, sakārtojot domāšanu un sportojot, var izvairīties gandrīz no visām slimībām.

Bioloģiski audzēta un tīra pārtika ir dārgāka nekā lielveikalos pieejamā, ķīmiski apstrādātā, bet Vita atzīst, ka veselības aprūpe pēc tam maksā vairāk, tāpēc

prātīgāk ieguldīt veselīgā ēdienā, nevis medikamentos.

Iecavniece Laimdota nodarbojas ar netradicionālu medicīnu. Viņa apguvusi ajurvēdu, numeroloģiju, astroloģiju un ir pārliecināta, ka organisma attīrīšana ir veselīgas dzīves pamats. Pretēji Vitai viņa uzskata, ka, mūsu platuma grādos dzīvojot, nevar pārtikt tikai no svaigiem dārzeņiem un augļiem. Vienreiz gadā Laimdota veic organisma attīrīšanas kūri nedēļas garumā. Svaigēdājiem liekās barības vielas neuzkrājas pie zarnu sieniņām, bet, lietojot uzturā saldumus, taukvielas, miltu produktus, vajadzētu piekopt šādu attīrīšanas kūri. Tā ir kā ģenerālā tīrīšana, kad no organisma tiek izvadīti toksīni un attīrītas zarnas, kas kā «aizdambētas trubas» pārnēsā liekās barības vielas. Pēc kūres ķermenis var zaudēt līdz pat astoņiem kilogramiem, un pats galvenais – ir lieliska pašsajūta.

Dzīvības deva

Lai justos pilnvērtīgi, ir svarīgi ēšanas paradumi. Pēc iespējas vairāk jācenšas lietot tīru, bioloģiski audzētu pārtiku, jo tā organismam sniedz vajadzīgās minerālvielas, enzīmus un vitamīnus. Vitas Šomeres mīļākais gadalaiks ir pavasaris, jo tad tirgū sāk parādīties vietējo zemnieku produkti, un pēc dziļā ziemas miega beidzot mostas daba, cilvēkus modinot sev līdzi.

Mārtiņš Rītiņš, restorāna «Vincents» šefpavārs, arī novērtē pirmās dabas veltes: «Pavasarī nekas nav labāks par svaigi spiestu kviešu dzinumu sulu.» Vasarā dienu var sākt ar dažādu ogu, dārzeņu un zaļumu svaigajiem kokteiļiem. Kad ir īstā sezona, arī restorānā parādās svaigo dārzeņu ēdieni – cukīni un baraviku karpačo, svaigu biešu un makadamijas riekstu ravioli, kas ir piemēroti svaigēdājiem.

«Vietējais, tradicionālais produkts ir pats labākais, kas var būt šajā laika joslā dzīvojošajiem, jo tam ir lielāka uzturvērtība un vairāk vitamīnu,» pārliecināts M. Rītiņš.

«Raw Garden» šefpavārs D. Dudelis piekrīt, ka pēc iespējas vairāk uzturā jālieto svaiga pārtika. Ideāli būtu vienu reizi dienā ēst, piemēram, tikai salātus. Papildus jāuzņem daudz šķidruma,

pavasarī ieteicams dzert bērzu sulas un citu sulu kokteiļus.

Vita izdzer ap trim litriem tīra ūdens dienā, bet pēc fiziskās slodzes, deju mēģinājumiem pat vairāk.

Savā ikdienas ēdienkartē visvairāk viņa iekļauj dārzeņus, arī augļus, riekstus, diedzētus pākšaugus. No katra pārtikas produkta cenšas uzņemt nelielu enerģijas devu, piemēram, diedzējot graudus, pupiņas. Labs enerģijas avots ir linsēklas, čia sēklas, inku ogas, godži ogas, no Latvijā audzētajiem – smiltsērkšķi.

Sāc ar prātu

«Grūti izmainīt domāšanu, līdz neesi sācis kaut ko darīt, tomēr sākotnējam

«klikšķim» jeb vēlmei dzīvot labāk ir jānāk no prāta

,» atklāj svaigēdāja Vita. Vēl viņa piebilst, ka vajadzīgā informācija par veselīgu dzīvesveidu pati pie tevis atnāk, kad esi tam gatavs. Vitai tuva dzīves atziņa: «Ja nerūpēsies par savu ķermeni tagad, tad kur tu dzīvosi vēlāk?»

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu