Rīgā viesosies kosmonauts Anatolijs Solovjovs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst. 14 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā notiks preses konference ar Rīgā dzimušo kosmonautu Anatoliju Solovjovu, kurš ieradies, lai piedalītos starptautiskā konferencē "Ar skatu no kosmosa. Pirmā cilvēka lidojumam kosmosā - 50".

Konferences laikā prese pārstāvji tiks iepazīstināti ar materiāliem, ko kosmonauts ir atvedis uz Rīgu, ar viņa hobiju - kosmosa tēmai veltīto marku un aplokšņu kolekciju. Ikvienam būs iespēja rast atbildes uz daudziem jautājumiem par sadzīvi, zinātniskiem pētījumiem un emocionāli psiholoģisko stāvokli kosmosā, no paša pirmavota - kosmonauta, kurš visilgāk uzturējies atklātā kosmosā.

Tikšanās ar kosmonautu notiek cilvēka pirmā lidojuma kosmosā 50. jubilejas gadā. Konferences laikā muzeja pārstāvis informēs klātesošos par 9.martā notiekošo starptautisko konferenci "Ar skatu no kosmosa. Pirmā cilvēka lidojumam kosmosā - 50" un kosmisko teletiltu ar Starptautiskās kosmosa stacijas misijas komandieri, Jūrmalā dzimušo kosmonautu Aleksandru Kaleri.

Anatolijs Solovjovs ir dzimis Rīgā 1948.gada 16.janvārī. Mācījies Rīgas 33.vidusskolā. 1967.gadā Anatolijs Solovjovs uzsāk studijas Latvijas Valsts universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē. Nepabeidzis pirmo kursu, Anatolijs atstāj mācības, lai sagatavotos iestāties aviācijas skolā vienlaicīgi strādājot par atslēdznieku Latvijas apvienotajā aviācijas vienībā. 1968.gadā Solovjovs uzsāk mācības Čerņigovas augstākajā kara aviācijas skolā.

1976.gadā viņam piedāvā iestāties kosmonautu vienībā. Taču ceļš līdz pirmajam lidojumam ir ilgs.

Pirmais Solovjova lidojums notika 1988. gada 7.-17. jūnijā. Anatolijs Solovjovs ir 65. PSRS/Krievijas un 208.pasaules kosmonauts.

Pēc trešā lidojuma, no 1992.gada 27.jūlija līdz 1993.gada 1.februārim, Solovjovs, kurš bija misijas komandieris, saņēma 1.klases kosmonauta kvalifikāciju. Šī lidojuma laikā orbitālajā stacijā "Mir" satikās abi Latvijā dzimušie kosmonauti Solovjovs un Kaleri.

Savā ceturtajā lidojumā Solovjovs devās 1995.gada 27.jūnijā no Dž. Kenedija kosmodroma ar kosmisko šatlu "Atlantis".

Piekto lidojumu 49 gadus vecais Anatolijs Solovjovs veica no 1997.gada 5.augusta līdz 1998.gada 19.februārim.

Kopā piecos lidojumos kosmosā pavadītais laiks veido 651 diennakti trīs minūtes un 38 sekundes.

Anatolijs Solovjovs ir visu laiku visilgāk atklātā kosmosā pavadījušais kosmonauts. Kopumā 16 reizes izejot atklātā kosmosā, tajā pavadītas 78 stundas un 48 minūtes. Šis viņa sasniegums ir ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu